O zločinnosti ve Švédsku

21. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Žil jsem v jednom z údajných sociálně postižených ghet ve Švédsku v osmdesátých letech, kdy ještě bylo převážně bělošské a nejblíže k trestným činům jsme se dostali tím, kdy jeden můj kamarád ve své kuchyni vyráběl ilegálně podomácku vodku, píše Andrew Brown. Když jsem se o dvacet let později na totéž místo vrátil, v mém starém bytě bydlela somálská rodina a téměř všechny na děti, které si hrály v otevřených prostorách venku, dohlížely ženy v šátcích. Přijel jsem s rozhlasovým produkčním pracovníkem, který dlouze hovořil v arabštině s iráckým uprchlíkem, který právě po děsivé cestě do Švédska dostal ubytování.

Avšak absolutně tam neexistoval žádný pocit nebezpečí či nepřátelství. Podobně, Rosengård, předměstí města Malmö, které pravicový tisk líčí jako švédské Mogadišu, je daleko otevřenější a pokojnější než, řekněme, drsnější části severního Londýna.

V nejsegregovanějších částech Švédska se však vyskytují menší oblasti, kde jsou páchány vážné trestné činy. Většinou k nim dochází v důsledku toho, že si lidé po balkánských válkách zde mohou lehce opatřit zbraně a jde většinou o spory při prodeji narkotik. Kosovské, bosňácké a turecké gangy a švédští motocyklisté spolu vedou krvavé pouliční války. Před dvěma lety byli zastřeleni ve svém automobilu tři mladí lidé v Uddevalle: vrahy byli dva libanonští bratři. Jedna čtvrť v Goteborgu je rozdělena mezi dvě soupeřící somálské skupiny.

Téměř veškerou tuto trestnou činnost páchají imigranti z druhé generace anebo lidé, kteří vůbec nejsou imigranti. Když jsem byl naposledy ve Švédsku, hovořil jsem o tom dlouho s jedním velmi vysoce postaveným švédským policistou v Goteborgu a ten mi vysvětlil, že je to problém, který působí dospívající mladíci, nezaměstnanost, vyloučenost z komunit kolem nich a lehký přístup ke zbraním. Náboženství s tím nemá nic společného.

Hovořili jsme nedlouho po ošklivé vraždě, k níž došlo v jedné s nejsegregovanějších komunit ve Švédsku, kde mladý muž, oblečený jako vojenský útočník, usmrtil mečem dvě děti a učitele. Byl to běloch a jeho oběti nebyli běloši - a právě proto byly usmrceny. Pokud ve Švédsku existuje etnicky motivovaná zločinnost, její obětí jsou jak imigranti, tak místní lidi, ať tvrdí Trump cokoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8436

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2017