Norský biskup vyzývá církve, aby zaměstnaly migranty bez dokumentů

22. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Křesťanské organizace v Norsku plánují společnou kampaň za zaměstnání přistěhovalců bez dokumentů, navzdory hrozbě pokut a vězení.


Bývalý biskup z Sør-Hålogaland v severním Norsku Tor Berger Jørgensen spustil minulý týden kampaň a tvrdí, že porušení zákona tímto způsobem není otázka úspory peněz, ale poskytnutí živobytí lidem "v beznadějné situaci".

Jednasedmdesátiletý kněz rozeslal dopisy křesťanským organizacím po celém Norsku a požádal je, aby poskytly práci těm, kdo se nemohou vrátit do domovských zemí, ani získat povolení k pobytu v Norsku. Je prý "optimistický", protože již obdržel několik pozitivních odpovědí.

Jørgensen přišel s výzvou po medializaci zprávy, podle níž evangelická církev ve Stavangeru zaměstnala eritrejskou ženu, která žila v Norsku bez povolení k pobytu od roku 2011.

Ministryně přistěhovalectví Sylvi Listhaug odsoudila iniciativu jako "nezodpovědnou".

"Ve skutečnosti vytváří falešné naděje pro lidi, kteří se musejí vrátit do svých domovských zemí," prohlásila. "Jedinci kteří dostali konečné zamítnutí azylové žádosti jsou povinni se vrátit domů."

Podle norského zákona zaměstnavatelé zahraničních dělníků bez povolení k pobytu riskují pokuty nebo vězení.

Berger Jørgensen je v církevních kruzích známý jako liberál, který prosazoval sňatky gayů a homosexuální kněze. V roce 2009 vysvětil na farářku ženu, která žije nesezdána s druhem, otcem jejího dítěte.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5897

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017