Amnesty International: Toxická politická agenda připomínající třicátá léta nyní dehumanizuje celé skupiny obyvatelstva

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Celosvětově v roce 2016 porušilo mezinárodní právo 36 zemí. Ty nutily uprchlíky vrátit se do válečných zón anebo do míst, kde byla ohrožena jejich lidská práva.

Výroční zpráva lidskoprávní organizace Amnesty International varuje, že agresivní politická rétorika vytváří "nepřátelské prostředí pro uprchlíky a migranty". Tato rétorika má ozvěny třicátých let dvacátého století a vyvolává nenávistné verbální projevy po celém světě, včetně Británie a USA. Týden po brexitu vzrostl počet nenávistných trestných činů v Británii o 57 procent.

Amnesty International obvinila britskou vládu, že vytvořila "nepřátelské prostředí pro uprchlíky" a vyhnula se své odpovědnosti za ně, zejména za uprchlické děti bez doprovodu rodičů.

Avšak mnoho světových politiků šíří od roku 2016 "nebezpečnou myšlenku, že někteří lidé jsou méně lidští než jiní". Týká se to především násilí, které vyvolává Donald trump, maďarský pravicový premiér Viktor Orbán, který uspořádal kontroverzní protiuprchlické referendum, a filipínský politik Rodrigo Duterte, který nechal usmrtit tisíce nelegálních prodavačů narkotik.

Takoví politikové vyvolali jedovaté prostředí, které pronásleduje a dehumanizuje celé skupiny obyvatelstva. To ohrožuje nejen lidské životy, ale i hodnotový systém, zakotvený po druhé světové válce v mezinárodním právu, varuje Amnesty International.

"Cožpak jsme zapomněli, že ochrana lidských práv vznikla po masových zvěrstvech druhé světové války a měla zajistit, aby 'už nikdy znovu' skutečně znamenalo 'už nikdy znovu'?"

Rok 2016 byl rokem naplněným pohrdáním pro ideály ochrany lidských práv. Zcela běžně se bombardovaly nemocnice v Sýrii a v Jemenu, násilně byl potlačován disent a docházelo k útokům na uprchlíky.

Celosvětově porušilo mezinárodní právo 36 zemí. Ty nutily uprchlíky vrátit se do válečných zón anebo do míst, kde byla ohrožena jejich lidská práva.

Zpráva Amnesty International zvlášť ostře kritizuje skutečnost, že svět nebyl schopen zastavit brutální bombardování vzbouřeneckých částí Aleppa v poslední fázi Ruskem vedené války, kdy byly proti civilistům používány chemické zbraně a bomby pro proniknutí do opevněných podzemních bunkrů. Nečinnost mezinárodního společenství připomněla obdobnou nečinnost při vraždění ve Rwandě a v Srebrenici v letech 1994 a 1995. Je zatracujícím odsouzením hlavních světových mocností i OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6360

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017