Vyzývatel Merkelové se posouvá doleva

22. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Martin Schultz z SPD chce zrušit reformy pracovního trhu, které jsou oceňovány za napravení německé ekonomiky, ve snaze uzavřít mír s odbory.


Na jednom z prvních kampaňových shromáždění od nominace na kancléřského kandidáta sociálních demokratů Schulz slíbil napravit špatné vztahy mezi odborovým hnutím a levicovou SPD. "Zůstává pravda, že můžeme tuto zemi učinit lepší jen společně s odbory," řekl Schulz příznivcům v Bielefeldu na severovýchodě Německa.

Jeho návrh zrušit některé reformy pracovního trhu zavedené více než před deseti lety posledním kancléřem SPD Gerhardem Schröderem nabízí první vhled do toho, jak bývalý šéf Evropského parlamentu povede kampaň do podzimních voleb. Jeho rozhodnutí obrátit se na staré příznivce strany z řad průmyslového dělnictva je odvážné i riskantní.

Takzvaná Agenda 2010, která zahrnuje snižování důchodů a podpory v nezaměstnanosti je široce považována za opatření, které zajistilo oživení německé ekonomiky v poslední dekádě. Když se Německo po sjednocení zbavilo reputace "nemocného muže Evropy", stalo se nepochybným ekonomickým lídrem a vyučovalo země s menším sklonem ke škrtání, jako jsou Řecko a Itálie.

Kancléřka Angela Merkel na uzavřeném zasedání počátkem února prohlásila, že vládní CDU musí navrhnout "lepší program" než Schulz, aniž by poskytla podrobnosti. Očekává se, že svou čtvrtou kandidaturu postaví na potřebě uchovat ekonomickou sílu země. Schulzův postoj nabízí voličům potenciální ostrý kontrast, přinejmenším v oblasti ekonomické politiky.

SPD v čele s Schulzem tři týdny po nominaci zaznamenává nárůst popularity a některé průzkumy ji umístily před CDU.

Schulzovy návrhy zahrnují omezení pracovních smluv na dobu určitou, vyšší důchody a jednorázový "volnočasový rozpočet", který by získal každý zaměstnanec na počátku kariéry k využití podle vlastní úvahy.

Schulz dal jasně najevo, že bude stát na straně průměrného občana, ale odmítl obvinění ministra financí, že přehrává z listu vypůjčeného od Donalda Trumpa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017