Evropa drakonicky mučí uprchlíky dlouho před tím, než o tom Trump začal hovořit

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Protestuje se, že se Donald Trump chová výjimečně drakonicky ve své protimuslimské rétorice. Ve skutečnosti jeho přístup pomohla legitimizovat svými drakonickými postoji vůči uprchlíkům právě Evropa

Pokud jste uprchlík, který se na proděravělém člunu přibližuje ostrovu Lesbos, zacházení, jehož se vám dostane od Frontexu, pohraniční kontroly Evropské unie, nebude o nic méně nepřátelské, než co zavádí Trump. Z Tunisu přišlo minulý týden video, na němž tuniská pohraniční policie bičuje choulící se uprchlíky, příchozí z jiných částí severní Afriky. Tuto brutalitu sponzoruje Evropská unie. Stejně jako Libye, Maroko, Turecko a Egypt dostává Tunisko výcvik a finanční podporu z Bruselu, prostřednictvím takzvané Evropské sousedské politiky. V rámci této strategie a tohoto programu zajišťují tyto země, sousedící s EU, že jsou uprchlíci zastavováni a vraceni - anebo, jako v Libyi, posíláni do vězení a mučeni.

Podle dohody EU s Tureckem, kterou odsoudily humanitární organizace, jsou uprchlíci, kteří přijdou do Řecka, bez ohledu na to, odkud, posíláni zpět do Turecka. Turecko má nyní největší počet uprchlíků na světě, asi 3 miliony osob.

Tento měsíc zrušila Británie svůj příslib přijmout 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Rakousko se obává balkánské uprchlické cesty, a tak zmobilizovalo země, usilující o vstup do EU, včetně Makedonie, Srbska a Kosova, aby se začaly účastnit na projektu balkánské pohraniční obrany a aby opevnily hranice na "balkánském koridoru". Loni použila makedonská policie slzného plynu, granátů a ochromujících pistolí proti Iráčanům a Syřanům, kteří se pokusili proniknout přes žiletkový plot do Makedonie.

Francie zrušila uprchlický tábor v Calais a donutila tak uprchlíky, že nyní přespávají v lesích. Minulý týden umístila francouzská policie balvany pod železniční most, pod nímž přespávali uprchlíci.

Evropská unie má dokonce ultrapravicové "dobrovolníky", kteří "chrání její hranice", jako je Bulhar Dinko Valev, který byl nafilmován, jak svazuje syrské uprchlíky - včetně tří žen a dětí - a tvrdí, že přicházejí do Bulharska "aby nás usmrtili jako psy".

Trump tvrdí, že chce dávat přednost křesťanským uprchlíkům před muslimy - Evropská unie to praktikuje. Přijala do schengenského prostoru Gruzii, křesťanskou zemi, nikoliv však Kosovo, kde žijí převážně muslimové.

Trump ospravedlňuje své postoje tím, že líčí obraz Evropy, likvidované muslimskými uprchlíky, kteří údajně znásilňují bělošské ženy a páchají terorismus. Avšak jako první začala muslimy démonizovat Evropa. Minulý týden se Bild, největší německý deník, musel omluvit za lživé zprávy, že uprchlíci znásilňovali ženy ve Frankfurtu. Britský pravicový tisk vyvolává nenávist vůči uprchlíkům svou antimuslimskou rétorikou každodenně.

Je to dlouhodobý drakonický postoj Evropy proti uprchlíkům a muslimům, který legitimizovat Trumpův přístup.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6960

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017