Rusifikace Ameriky

22. 2. 2017

čas čtení 3 minuty


Tato Mnichovská bezpečnostní konference byla jiná. Francouz bránil NATO proti americkému prezidentovi. Ruský ministr zahraničí zde byl, ale fantomatický americký nikoliv. Bývalý švédský premiér musel odpovídat na "záležitost z minulé noci ve Švédsku" - incident představující zlé znamení pro skandinávský stát, který se stal terčem uprchlického deliria Donalda Trumpa, napsal Roger Cohen.


Slovo "surreálný" se sotva blíží průběhu tohoto každoročního setkání, Davosu zahraniční politiky. To je, co se stane, když jsou Spojené státy zcela mimo. Spojenci začínají být nervózní; nevědí, čemu mají věřit. "Trumpova nekontrolovaná komunikace svět znepokojuje," řekl mi Republikánský guvernér Ohia John Kasich. To je podcenění. Trumpovou doktrínou je chaos.

Viceprezident Mike Pence přijel, komunikoval a odjel bez vyslechnutí otázek. Řekl, že Spojené státy budou trvat na svých závazcích vůči NATO, jehož slávu pochválil. (Ani jednou nezmínil Evropskou unii, jejíž fragmentaci Trump podporuje.)

Kdyby byly připuštěny otázky, jedna by mohla znít: "Pane Penci, vy bráníte NATO, ale váš šéf říká, že je zastaralé. Tak jak to je?"

Odpověď by klidně mohla znít: "Tohle je administrativa, které říká všechno a opak všeho. Radím vám, abyste si zvykli - a platili."

Ale zvyknout si na amerického prezidenta, který odpovídá na Twitteru poslednímu hochu v místnosti nebo na to, co právě viděl v televizi, to nemá v evropské historii žádný precedent. Změnilo to americké slovo v odpad a není to snadné. Evropané tápou.

Pro mě osobně bylo nejvíce znepokojující zjištění, že si nejsem jist, kdo byl důvěryhodnější - Pene nebo ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusifikace Ameriky za Trumpa pokračuje mílovými kroky. Mačistické autoritářství Vladimira Putina, neúcta k tisku a znevažování pravdy byly instalovány na Potomacu.

Putin je jen posledním exponentem toho, co John le Carré označil za "klasickou, věčnou, všeruskou, nezakrytou, drzou lež" a co Joseph Conrad před ním nazval "takřka sublimní neúctou k pravdě" na straně ruských činovníků.

Ruský systém za Putina je falešná demokracie založená na Potěmkinově vesnici politických stran, médií, soudnictví, jež tvoří fíkový list zakrývající represi nebo eliminaci oponentů. Jde o centrálu "alternativních faktů". Ale co se stane, když Spojené státy začnou být infikovány ruskou nemocí?

Jsem skeptický k tomu, že by Trump někdy vedl disciplinovanou administrativu. Jeho pocity vůči Evropě jsou již jsné a nezmění se. Evropská unie musí vstoupit do morální prázdnoty tím, že se jednohlasně postaví za hodnoty, které musejí definovat Západ: Pravda, fakta, rozum, věda, tolerance, svoboda, demokracie a právní stát. V tuto chvíli je nejasné, zda Trumpova administrativa je v tomto boji přítel nebo nepřítel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9324

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2017