Vyvolávání xenofobní nenávisti není zrovna tím nejlepším řešením

21. 2. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Trumpovskou manipulaci populistickým využíváním emocionální, iracionálně založené frustrace mi tak trochu připomíná článek Marka Beneše, podle něhož mohou za nenávist mnoha Čechů vůči uprchlíkům "zlé nadnárodní korporace", vykořisťující ubohé Čechy, a především diktátorské Německo. Vyvolávání xenofobie a nenávisti k cizincům je však velmi levný a velmi nebezpečný nástroj. Používali a používají ho vždy velmi efektivně demagogové, od Hitlera, přes Zemana až po Trumpa. Přitom se samozřejmě neztotožňuju ani s poněkud nepřijatelnou argumentací pana Františka Tůmy, který vyjadřuje pohrdání nad těmi Čechy, kteří jsou posedlí xenofobní nenávistí a přitom se sami v zahraničí chovají nevhodně, například kradou.

Navzdory všem hospodským stížnostem je nutno poukazovat na fakta: Česká republika má ze všech členských zemí EU nejmenší míru chudoby a nejmenší příjmovou nerovnost. Od vstupu do EU do r. 2015 dostala z Evropské unie dotace ve výši 522 miliard Kč! Kdo si myslíte, že financoval ty dálnice a modernizaci železničních koridorů,a mnoho dalšího?

Například ve Velké Británii je hluboká, děsivá chudoba u velké části obvyvatelstva daleko větší. Pokud vím, v ČR nestojí tak jako v Británii frontu na jídlo lidé v tzv. food banks, charitativních institucích, které nemajetným osobám rozdávají konzervy zadarmo, protože by ti lidé jinak umřeli hladem.

Je jistě pravda, že nadnárodní společnosti si z ČR odvážejí své zisky. Nikdo však nebrání českým politikům, aby této repatriaci zisků do zahraničí zamezili. Pokud v té věci úspěšně podnikla kroky například britská vláda, proč ne česká?

A co ty stížnosti na plat 10 000 Kč měsíčně, který si vynucují v ČR některé nadnárodní společnosti? Pokud to českým občanů vadí, proč nevyvinou nátlak na své politiky, aby zavedli koncept tzv. "living wage", mzdy, z níž se dá žít, a vynutili ho na nadnárodních společnostech, buď mediálním tlakem, nebo zákony, nebo obojím?

Obojí se děje v mnoha zemích světa. To, že čeští občané v této věci zůstávají pasivní a nezasazují se o změny ve vlastním zájmu, je jen jejich vinou, těžko je to vinou Němců či Evropské unie.

Kdy naposledy byla v ČR proti těmto nepřijatelným skutečnostem větší demonstrace?

Pokud si na sobě čeští občané nechají dříví štípat, těžko za to může Německo či Evropská unie.

0
Vytisknout
7601

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2017