Britská premiérka odmítla požadavek Sturgeonové na nové referendum o nezávislosti Skotska

17. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Theresa Mayová nové referendum o nezávislosti Skotska úplně nevyloučila, ale tvrdí, že by se muselo konat až po brexitu.

Nyní totiž na referendum "není čas", neboť londýnská vláda musí vrhnout veškerou svou energii do vyjednávání brexitu.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová reagovala tím, že označila rozhodnutí Mayové za nedemokratické a "za pozitivní důkaz, že se konzervativci obávají verdiktu skotského lidu".

Mayová tvrdí, že Británie by měla "pracovat společně a ne táhnout rozdílnými směry".

Sturgeonová k tomu řekla ve skotské televizi:

"Zde máme, že ano, krystalizaci argumentace pro nezávislost. Máme vládu ve Skotsku, zvolenou loni v květnu s největším volebním podílem hlasů v historii decentralizované skotské vlády. Ve skotském parlamentu máme většinu pro tento postoj, a navzdory tomu máme vládu ve Westminsteru, v Londýně, která má ve Skotsku jen jediného poslance a myslí si, že má právo diktovat, co má být zákon. Předpokládám, že historie bude pohlížet zpět na dnešní den a bude pro ni dnem, kdy byl osud britské unie zpečetěn."

Mayová se vyjádřila, že konzervativci nedovolí diskusi o skotském referend, dokud nebude podepsána dohoda o celobritském brexitu. To by znamenalo, že by se referendum mohlo konat až r. 2021. "Zkoumat tuto otázku dříve by bylo nefér, protože by lidé neměli potřebné informace k tomu, aby udělali takové klíčové rozhodnutí," řekla Mayová.

Angličtí konzervativci jednají na základě série průzkumů veřejných mínění, z nichž vyplývá, že velká část skotských voličů nechce referendum o nezávislosti Skotska před brexitem, avšak podpora pro nezávislé Skotsko stoupla z 45 procent na téměř 50 procent poté, co se v lednu Mayová rozhodla pro tvrdý brexit.

Drsná reakce Mayové povzbudí aktivisty ve Skotsku, aby zorganizovali letos v létě ještě energičtější kampaň pro nezávislost.

Sturgeonová předpověděla, že se postoj Mayové brzo ukáže politicky neudržitelným: "Toto není železná lady - je to člověk, jehož vláda je v chaosu a který neustále mění názor," dodala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6075

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2017