Ženevští vědci plánují protest proti "alternativním faktům"

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Vědci v Ženevě se 22. dubna, na Den Země, vydají na protestní pochod proti protivědecké rétorice a "alternativním faktům". Tento výraz prosazuje poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa Kellyane Conway.


Pochod za vědu je součástí globální sítě akcí vědců, jejichž cílem je oslavit vědecké poznání a zdůraznit jeho význam pro společnost.

Ženeva hostí jednu z nejvýznamnějších vědeckých komunit na světě. V neposlední řadě jde o důsledek přítomnosti Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), která svedla dohromady vědce z celého světa při studiu základních otázek vesmíru.

CERN vznikla v roce 1954 a nejvíce se proslavila jako místo, kde v roce 1989 díky Timu Bernersovi-Leemu vznikla světová internetová síť, a velkému hadronovému urychlovači.

Apolitická organizace oficiálně protestní akci nepodporuje, ale mnozí z jejích pracovníků se jednotlivě podílejí na organizaci a mnoho jiných má v plánu se na ní podílet.

Organizátoři zdůrazňují, že pochod je nestranický a nezaměřuje se konkrétně proti americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, ale uznávají, že je k akci vede také zvolení popírače globální změny klimatu.

Akce bude zahájena v centru města shromážděním na Place du Rhône a bude pokračovat diskusemi, hudebními vystoupeními a výstavami vědců z celého Švýcarska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017