Angličané zabili invalidního íránského uprchlíka, policie ho neochránila

5. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Anglická policie v kraji Avon a Somerset neochránila invalidního íránského uprchlíka Bijana Ebrahimiho před nenávistnou kampaní jeho anglických sousedů v , kteří si vymysleli, že je to pedofil, sedm let ho týrali, nakonec ho usmrtili a podpálili jeho mrtvolu. Ebrahimi v letech 2007-2013  telefonoval pětaosmdesátkrát na policii o pomoc, která jeho prosby o pomoc zcela ignorovala. V roce 2013 byl usmrcen.

 

Nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii (IPCC) konstatovala, že police byla zřejmě vůči Ebrahimimu zaujatá. V 73 ze svých telefonátů si Ebrahimi stěžoval na rasové nadávky, trestní poškozování jeho majetku a hrozby, že bude usmrcen. V nejméně čtyřiceti těchto případech policie tyto stížnosti vůbec nezaznamenala.

V posledních dnech před jeho smrtí Ebrahimi telefonoval policii, že jeho soused Lee James se mu vloupal do domu a zaútočil na něho. Policie přišla, ale zatkla Ebrahimiho a ne Jamese. Sousedi, kteří se mylně domnívali, že Ebrahimi je pedofili, jásali, kdy ho policie odváděla.

Ebrahimi byl posléze propuštěn a o něco později zatelefonoval policii, že se před jeho domem shromáždil nepřátelský dav. Prosil, aby ho ochránila. O několik hodin později James Ebrahimiho usmrtil. Stalo se to 14. července 2013.

Dva policisté, Kevin Duffy a Andrew Passmore, byli odsouzeni po Ebrahimiho smrti do vězení poté, co byli shledáni vinnými, že se chovali nepřijatelné ve veřejné funkci. Dvě policistky, Leanne Winter a Helen Harris, byly od policie propuštěny. Místní policie zahájila disciplinární řízení proti dalším 17 policistů a civilním zaměstnancům.

Zpráva IPCC konstatuje, že v posledních dnech před svou smrtí zacházeli lidé s Ebrahimim "bez respektu, na základě předsudků a dokonce pohrdání". Byl obětí "nesprávného zatčení, ponižování ve vazbě a při následném návratu domů, aniž by bylo zhodnoceno riziko, které mu hrozilo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11492

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017