V nacionalistickém projevu ve Varšavě požadoval Trump obranu "naší civilizace"

6. 7. 2017

čas čtení 3 minuty
Trump ve Varšavě a ty "sdílené hodnoty", které dnešní polská vláda nesdílí:




Trump zaútočil na nepřátelské síly, od islamistického terorismu až po Rusko, etatismus a sekularismus. Tvrdil, že absence kolektivní rozhodnosti by mohla vést k rozpadu aliance, která přežila studenou válku.

"Jak nám připomíná polská zkušenost, obrana Západu v konečném důsledku nezávisí jen na prostředcích, ale také na vůli polských lidí zvítězit," řekl Trump na místě varšavského povstání z roku 1944 proti nacistům. "Základní otázkou naší doby je, zda má Západ vůli přežít."


Trump před cestou do Hamburku na summit skupiny G20 varoval před terorismem, byrokracií, a likvidací tradic. Podpořil tak stranu Právo a spravedlnost: "Američané, Poliáci a národy Evropy si cení individuální svobody a suverenity," řekl. "Musíme bojovat proti silám, které ohrožují tyto hodnoty a snaží se zlikvidovat pouta kultury, víry a tradice, která nás činí tím, čím jsme."

Podle zpráv z polského tisku přilákaly Trumpa do Varšavy přísliby, že se mu tam dostane nadšeného přijetí. Polská vláda zaplatila za dopravu svých stoupenců z venkovských oblastí a Trump přivítal dav jejích fundamentalistických stoupenců na jednom z menších varšavských náměstí. Dav  před Trumpovým projevem skandoval své sympatie vůči němu a odsuzoval "zloděje" a "zrádce", opoziční politiky, když se dostavili na náměstí do vyhrazeného prostoru.

Trumpův projev byl opakovaně přerušován skandováním "Donald Trump" a "USA", i když méně pozitivně bylo přijato, že Trump pochválil Lecha Walesu, bývalého disidenta, prezidenta a nositele Nobelovy ceny míru, za jeho příspěvek ke svobodě Polska. Strana Právo a spravedlnost odsuzuje Walesu jako zrádce a údajného komunistického udavače.

Trump poprvé uvedl, že podporuje článek 5 smlouvy NATO, který zavazuje všechny členské státy k pomoci každému napadenému členu NATO. Požadoval však větší finanční příspěvky od států pro Severoatlantickou organizaci.

Trump opakovaně varoval před islamistickým terorismem: "Naše hranice budou uzavřeny extremismu a terorismu," řekl. Výjimečně kritizoval Rusko za "destabilizaci Ukrajiny a jiných částí světa". Tvrdil, že Putin podporuje "nepřátelské režimy včetně Sýrie a Íránu".

Požadoval také boj proti byrokracii.

Na varšavském Paláci kultury ze stalinské éry vyvěsila opozice transparent: "Ne Trumpovi, ano Paříži" v souvislosti s pařížskou dohodou o boji proti globálnímu oteplování.

Některým Trumpovým stoupencům, přivezeným z venkova, vadilo, že náměstí zaplnili papalášové a oni sami museli stát ve vedlejších ulicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8898

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017