Je Visegrádská skupina mrtvá a bude nahrazena "Slavkovskou skupinou"?

10. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Antiorbánovská bloggerka Eva Balogh v neděli upozornila, že Visegrádská skupina prý čelí rozkolu v důsledku vzniku Slavkovského trojúhelníku, což je jednací formát, jehož součástí jsou Rakousko, Česko a Slovensko. Vznikl a naposledy se sešel roku 2015.

Rakouský kancléř Christian Kern totiž poskytl rozhovor deníku Handelsblatt, v němž bagatelizuje význam Visegrádské skupiny s tím, že Polsko a Maďarsko mají nyní v Evropské komisi špatnou pověst. Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí na to reagoval slovy, že "Visegrádská skupina je nejtěsnější a nejefektivnější aliance v Evropské unii."




Jiní, jako Botond Bőtös, argumentují, že  "Visegrád je mrtvý."

Do debaty o víkendu vstoupil Viktor Orbán. Vyjádřil se v maďarském rozhlase: "Chápu, že se Rakušané cítí zraněni, že nejsou součástí Visegrádské skupiny. Rakousko je prostě úplně osamocená země.  Dosáhla nejvyšší životní úrovně a nejvyššího hospodářského vývoje. Takže je to talentovaná země, ale ve smyslu zahraniční politiky neví, co má dělat, protože není členem NATO, ale přitom je členem Evropské unie, není členem V4, přestože patří do střední Evropy."

Tvrzení o konci Visegrádu a vzestupu Slavkova jsou silně přehnané, říká maďarský zdroj serveru Politico, protože "při hlasování v Radě Evropy není Rakousko nikdy na straně Středoevropanů, jedině nedávno s výjimkou migrace, zatímco zájmy skupiny V4 jsou podobné. Rakousko vždycky bude na straně Německa a to mu nikdy neumožní, aby se stalo součástí středo a východoevropské aliance."

Zdroj  ZDE

0
Vytisknout
9193

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2017