BBC byla donucena zveřejnit horentní platy svých celebrit

19. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost BBC byla donucena zveřejnit konzervativní vládou platy svých celebrit. Informace vydala v rámci pásem rozdělených po 50 000 librách ročně

Vyplynulo z toho, že největší plat dostává jednapadesátiletý bulvární moderátor populární rozhlasové stanice BBC Radio 2 Chris Evans, více než 2,2 miliony liber (66 milionů Kč) ročně. Vysoké platy ale dostávají i četní moderátoři politických rozhlasových a televizních pořadů, jako John Humphrys, moderátor ranního rozhlasového publicistického pořadu "Today",  jehož plat je více než 600 000 liber (18 milionů Kč) ročně. Vysoké platy dostávají také (poněkud nesmyslně) různí předčítači televizních zpráv, baviči a sportovní komentátoři.



Ze zveřejněných údajů vyplývá obrovská genderová nerovnost, protože ženy - celebrity pracující pro BBC dostávají daleko menší plat než muži.

Tlak konzervativní vlády na BBC, aby zveřejnila platy svých celebrit, se považuje za součást systematického útoku pravicového tisku a soukromých médií proti veřejnoprávní BBC a je pravda, že platy celebrit z BBC byly zveřejněny mimo kontext. BBC se hájí, že vysoké platy svým celebritám musí hradit, jinak odejdou do soukromého sektoru.

Bývalý šéfredaktor deníku Guardian Alan Rusbridger poukázal na tabulku průměrného platu britských celebrit v soukromých médiích:




Jiní poukazují ironicky na to, že jistě teď budou zveřejněny platy šéfredaktorů, komentátorů a novinářů médií v soukromém sektoru.

Ať už je tomu jakkoliv, je zjevné, že mediální smetánka v Londýně žije v úplně jiném světě než drtivá většina britských občanů, mnozí z nichž nyní zápolí s nedostatkem finančních prostředků. Otázkou je, do jaké míry jsou tito novináři v důsledku svých astronomických platů schopni se vcítit do situace normálního občana. 

0
Vytisknout
8579

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2017