Trudeau mění svůj vstřícný přístup k uprchlíkům

25. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Kanadský premiér Justin Trudeau byl nucen oslabit své tvrzení, že je Kanada zaručeným bezpečným přístřeším pro lidi, kteří utíkají ze Spojených států před hrozbou deportace. Jeho vláda je kritizována, že jeho výroky poskytly "falešnou naději" tisícům žadatelů o azyl, kteří přicházejí nyní z USA do Kanady.

Od začátku roku přišlo do Kanady pěšky více než 11 300 imigrantů. V poslední době jich přichází až 250 denně, jsou to lidé, kteří se obávají, že je Donald Trump bude deportovat. Přecházejí hranici do Kanady na   nehlídaných místech v pustině. Tak se jim daří vyhnout se dlouhodobé dohodě Kanady s USA, podle níž žadatelé o azyl v USA nemají zároveň právo žádat o azyl v Kanadě.



"Na to, aby někdo úspěšně získal azyl, nesmí to být ekonomický migrant," řekl Trudeau reportérům tento týden. "Musí být zranitelný, vystavený mučení nebo smrti, nebo to musí být člověk bez státní příslušnosti. Pokud žádají o azyl, budeme je hodnotit na základě toho, co je uprchlík či žadatel o azyl."

Trudeau zdůraznil, že Kanada zůstává otevřenou a přívětivou zemí, avšak varoval, že pokud lidé budou přicházet přes  nehlídanou hranici v pustině, nebudou z toho mít žádné výhody. "Musíte dodržovat předpisy a těch je mnoho."

Trudeaua kritizují opoziční politici, že nabídl přijetí všem imigrantům a že to způsobilo "chaos" v kanadském azylovém systému.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8935

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2017