Jak to s námi dopadne po zavedení umělé inteligence (AI)

6. 10. 2017 / Michal Mašín

čas čtení 2 minuty
Jak jsem kdysi napsal v jednom z článků, které jste nevydal, tak nebezpečí AI hrozí pouze v případě rigidního lpění na ekonomickém modelu, který právě v Evropě a Americe jede. Existuje několik řešení, kdy by to vůbec hrozba nebyla (např. v některých článcích Ilony Švihlíkové je odpověď).
Bohužel, protože většina ekonomů je vyučena myslet jen jedním směrem, tak zřejmě tento problém skutečně vznikne, píše Michal Mašín.

A celý problém je založen jen na jednom principu: Kapitalisté chtějí čím dál větší zisky a čím dál menší výdaje, což se ostatně posledních 20 let děje.

(Když se podívate na wikipedii, tak HDP v ČR je 32 622 USD/rok na hlavu, v UK je to 41 459 USD, ale jak to vypadá se mzdami? Od povídají skutečně mzdy v ČR 3/4 mezd v UK?)



 Když přes tohle nejede vlak a nikdo to nezmění a nikdo jim ty peníze prostě nesebere, jak naprosto správně píše Š. Kotrba, pak automatizace samozřejmě vyústí v katastrofu. A sebrat ty jim ty peníze může jen silný stát s poctivými politiky, nikoli slabý stát s politiky, kteří jsou zkorumpovaní a někomu zavázaní.

Nás ještě za socialismu učili, že automatizace povede k uvolňování člověka a prodlužování osobního volného času. Tezí ze socialismu je myšleno, že lidé přesto, že budou pracovat méně, budou stále stejně nebo dokonce více placeni.

Nechť je to dnes nazýváno základním příjmem.

(V současné době ale bohužel dochází k přesně opačnému trendu, lidé mají čím dál méně volného času. V čím dál méně státech je schopen rodinu uživit pouze jeden pracující člen rodiny a přitom v devatenáctém století bylo běžné, že pracoval jen muž a žena byla doma s dětmi. )

Pokud nedojde ke změně ekonomického modelu, pak nás nejspíš čeká smutný model světa, a to ten, který je velmi pěkně ztvárněn ve filmu Elysium.

Tedy model, kdy elita se naprosto separuje od světa chudých a život chudého člověka se stane jen účetní položkou.

0
Vytisknout
10378

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2017