Siouxská reportérka odpovídá na Trumpovu urážku

29. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
V pondělí odpoledne prezident Trump zděsil národ, když se rozhodl použít rasistickou nadávku k očernění americké senátorky, zatímco zdánlivě vzdával čest veteránům 2. světové války z kmene Navaho.


"Máme v Kongresu zástupkyni, o níž říkají, že zde byla už před dávnými časy. Říkají jí Pocahontas. Ale víte co, vás mám rád," prohlásila hvězda rasistické televizní šou dobře si vědomá, co dělá, a jakou reakci vyvolá u svých fanoušků z řad vyznavačů bílé nadřazenosti.

Novinářka listů Indian Country Today a The Last Real Indians Ruth H. Hopkinsová, dobře známá zpravodajským pokrytím protestů proti ropovodu Dakota Access Pipeline, na Twitteru odpověděla s rekordní přímočarostí.

"Pocahontas byla v předpubertálním věku, když ji unesli, drželi jako rukojmí a znásilnili evropští nájezdníci. Přestaňte používat její jméno jako rasistickou nadávku - a jak si vůbec dovolujete urážet tyhle statečné domorodé muže, kteří riskovali své životy pro tuto zemi?"

"Nemluvě o tom, že tito muži jsou Navahové (Dinové) a Pocahontas byla z kmene Pamunkey. Dva úplně jiné domorodé národy."

"Mimochodem, Trump uráží tyto domorodé veterány před portrétem Andrew Jacksona, který byl zodpovědný za smrt tisíců indiánů prostřednictvím Zákona o odstranění indiánů a cesty slz. On a jeho muži si dělali uzdy z indiánské kůže."

"Zločiny minulých Američanů proti domorodým obyvatelům této země nemohou být nikdy prominuty ani usmířeny; absolutní minimum, které Trump může udělat, je projevovat navažským veteránům stejnou úctu jako bílým - ale zírající oči genocidního monstra Andrew Jacksona říkají vše, co potřebujete vědět o tom, jaké pocity chová Donald Trump k pronásledovaným americkým menšinám."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11194

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017