Kurdská propaganda používá falešné fotografie "následků tureckého útoku"

22. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Tři fotografie údajně pořízené během turecké operace v Afrinu na severozápadě Sýrie se ukázaly být starými snímky různých incidentů z minulosti.


Černá propaganda proti turecké armádě začala krátce po zahájení Operace Olivová ratolest v sobotu. Jedna z použitých fotografií vznikla při požáru v kuvajtské provincii Salmíja 26. dubna 2016. Snímek byl sdílen na Twitteru s tvrzením, že Turecko svrhlo bombu na civilisty.

Další snímek ukazující hořící tank byl sdílen na Facebooku s tvrzením, že turecká armáda udeřila na vesnici Bulgul v Afrinu. Fotografie byla pořízena 19. července 2014 ve městě Chán Junis v Pásmu Gazy. (Na snímku je ve skutečnosti ruský tank T-72, jaký nepoužívá Turecko, ale ani není ve výzbroji palestinského Hamásu působícího v Gaze - pozn. KD.)

Třetí snímek sdílený na Twitteru s tvrzením, že žena byla zraněna a zmrzla během turecké operace. Fotografie byla pořízena 18. ledna 2018. Je na ní žena, která umrzla spolu s rodinou v horách na hranici s Libanonem, kam se snažila ze Sýrie uprchnout.

Snímek zraněného dítěte obíhající na sociálních sítích, o němž se tvrdí, že pochází z afrinské operce, pochází z roku 2016.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6396

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2018