Skotský parlament velkou většinou odmítl zákon o odchodu Británie z EU

16. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Skotský parlament velkou většinou odmítl zákon Theresy Mayové o brexitu. Hrozí tak  Británii velká ústavní krize.

Parlament v Edinburku odmítl zákon londýnské vlády o odchodu Británie z EU 93 hlasy proti 30. Odmítnutí podpořili skotští nacionalisté, labouristé, liberální demokraté i skotští zelení.




Toto hlasování nemá právní sílu, ale pokud se ho Theresa Mayová rozhodne ignorovat a vnutit londýnský zákon Skotsku, bylo by to bezprecedentní a posílilo by to požadavky Nicoly Sturgeonové na uspořádání nového referenda o nezávislosti Skotska.

Skotská a londýnská vláda jsou už dlouhé měsíce v konfliktu ohledně toho, jak do Británie repatriovat 24 pravomocí, které se po brexitu mají vrátit z Bruselu. Mezi ně patří státní dotace průmyslu, schvalování či zakazování geneticky modifikovaných plodin, rybářské kvóty a zemědělské dotace. Obě vlády souhlasí, že by v těchto věcech měla existovat jednotná rozhodnutí platná pro celou Británii, avšak Sturgeonová požaduje právo jakoukoliv změnu vetovat, pokud by s ní sḱotská vláda nesouhlasila.

O zákonu o odchodu Británie z EU má londýnský parlament hlasovat během několika týdnů, takže Mayové dochází čas na to, aby dospěla k dohodě, než bude zákon přijat.

Mayová se bude snažit prosadit zákon v Dolní sněmovně bez souhlasu skotského parlamentu a doufá, že ji v tom podpoří britský Nejvyšší soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8607

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2018