Merkelová se zoufale snaží zabránit rozpadu své vládní koalice

2. 7. 2018

čas čtení 3 minuty


V neděli večer se Angela Merkelová snažila uklidňovat napětí v konfliktu s fundamentalistickými konzervativci ve své koaliční vládě. Její ministr vnitra údajně odmítl migrační dohodu Merkelové z Bruselu jako "neúčinnou náhražku".

Poté, co se Evropské unii podařilo tento týden vypracovat mlhavou dohodu o migraci, slibující vytvoření bezpečných center na zpracovávání žádostí o azyl od lidí zachráněných ve Středozemním moři, Merkelová vypracovala vlastní soubor opatření jak zpřísnit vstup migrantů do Německa a prezentovala jej svým skeptickým koaličním partnerům, konzervativní bavorské straně CSU. 



Německá koaliční vláda je pod obrovským tlakem poté, že fundamentalistický ministr vnitra Horst Seehofer, šéf CSU, pohrozil, že bude odmítat žadatele o azyl už registrované v jiné zemi EU, pokud do neděle do večera nevypracuje Merkelová řešení.

V neděli si Seehofer stěžoval, že jeho rozhovor s Merkelovou "neměl žádný dopad". Podle listu Die Welt Seehofer otevřeně nesouhlasil s kancléřkou, která tvrdila v televizním rozhovoru v sobotu, že dohoda, kterou vypracovala v Bruselu, znamená totéž, co jednostranné kroky, navrhované Bavorskem. 

Seehoferovo prohlášení, původně avizované na neděli v 19 hodin, bylo odloženo do pozdních večerních hodin zatímco Seehofer debatoval se svými stranickými kolegy při vědomí možného historického konfliktu s CDU, stranou Angely Merkelové.

Merkelová je pod tlakem od CSU, která čelí v říjnu regionálním volbám. CSU Merkelovou nutí, aby přijala tvrdou politiku proti migrantům a uprchlíkům, a vzala tak vítr z plachet ultrapravicové AfD. Je známo, že taková politika nefunguje, protože kdykoliv přijmou mainstreamové strany extremistickou politiku, voliči hlasují pro extremisty, nikoliv pro mainstreamové strany, které je napodobují. 

Merkelová v Bruselu uzavřela dohodu s 16 členskými zeměmi Evropské unie, které souhlasily, že budou přijímat už v jiné evropské zemi registrované uprchlíky. To ale naprosto odmítly středoevropské země Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko. Guardian cituje českého premiéra bez mandátu Andreje Babiše: "V této otázce nedošlo mezi Německem a Českou republikou k žádnému jednání." 

Merkelová konstatovala v neděli, že si přeje, aby CDU dále spolupracovala s CSU. V televizi ZDF v neděli uvedla, že neshody s CSU se týkají jen způsobu jak dosáhnout omezení migrace, nikoliv cíle samotného. 

Pokud Seehofer odmítne přístup Merkelové a nařídí pohraniční policii, aby odmítala už registrované žadatele o azyl, Merkelová ho bude nucena vyhodit, čímž zlikviduje svou vládní koalici se sociálnědemokratickou stranou.

CSU považuje Merkelovou za příliš centristickou političku na to, aby mohla být atraktivní pro její voliče.

Španělská námořní záchranná služba v neděli zachránila z pěti člunů 160 osob ve Středozemním moři, kteří se snažili přeplout z Afriky nebezpečnou Gibraltarskou úžinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8127

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2018