Neoliberalismus a privatizace zničily ekonomiku Británie

17. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Foto: Přecpaný zprivatizovaný anglický vlak, jímž každodenně lidé jezdí do práce. Letos zprivatizované britské železnice zrušily velkou část vlaků - velká část jich jezdí se zpožděním. Občan cestující každodenně do práce platí za železniční jízdenku až 5000 liber (150 000 Kč) ročně

V Británii je v současnosti v obrovské krizi systém sociálního zabezpečení - miliony lidí nemají peníze na činže a na jídlo a závisí na dobročinných darech potravin. Nefungují zprivatizované železnice a lidé platí obrovské částky za vodné zprivatizovaným vodárnám.

 

Mezinárodní měnový fond zveřejnil minulý týden analýzu, z niž vyplývá, že Británie má v současnosti druhý nejslabší systém veřejných financí ze všech zemí světa.    Od finanční krize zmizel z britského veřejného sektoru 1 bilion liber, což je ekvivalent 50 procent britského HDP. Naopak Norsko má nejsilnější finance ve veřejném sektoru, protože zisky z dobývání ropy od osmdesátých let neproplýtvalo jako Británie, ale investovalo je do státního fondu "pro horší časy". Bohatší než Británie jsou dokonce země jako Gambie, Uganda a Keňa.

Británie má méně než 3 biliony liber kapitálu a pohledávky (včetně důchodových) ve výši 5 bilionů liber, takže je zadlužena částkou více než 2 bilionu liber.

Důvodem je neoliberalismus. Thatcherová deregulovala britské finančnictví a použila zisky z těžby ropy v Severním moři na obrovské snížení daní.

Výsledkem je přefinancializovaná ekonomika a vláda, která je od finančního krachu r. 2008 o 1 bilion liber zadluženější.

MMF charakterizuje britský privatizační program jako "fiskální iluzi". Britská vláda prodala všechno do soukromého sektoru: od letišť po státní poštu, a to často jen za minimální cenu.

Během dekády škrtů prosazovali ministři a ekonomové snižování státních výdajů s tím, že britská vláda trpí obrovskou zadlužeností. Jenže v ekonomické rozvaze jsou vždycky dva sloupce, jak to vědí účetní odborníci a jak to MMF uznává.

Z výzkumu MMF vyplývá, že britští politikové už desítky let tunelují Británii - a vytvářejí tak vážné finanční problémy pro budoucnost.

Privatizace a škrty nejenže oslabily finanční postavení britského státu, ale také poskytly nezasloužené bohatství malé skupince jednotlivců.

Britské vodárenské firmy financují provoz vodáren z účtů placených za vodu zákazníky. Manažeři zprivatizovaných vodáren v Británii uvalili na tyto firmy dluh ve výši 51 miliard liber a tyto peníze vyplatili akcionářům. Dluh má být uhrazen z plateb zákazníků za vodu. Zákazníci zprivatizovaných vodárenských společností tak prostě cpou své peníze rovnou do kapes akcionářů.

Namísto podniků veřejných služeb, řízených v konkurenčním prostředí, předala Británie přirozené monopoly pár bohatým jedincům, bankám, které mohou svrhnout své dluhy na veřejnost, kdykoliv začnou krachovat, a průmysl outsourcování, který se živí z mrtvoly veřejného sektoru.



Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9749

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2018