Saúdská Arábie uvažuje, že zavraždění Chášakdžího svalí na jednoho generála saúdské rozvědky

18. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
 Saúdští vládci chtějí vinu za zavraždění Džamala Chášakdžího na generála saúdské rozvědky Ahmeda al-Assiriho, vysokého poradce korunního prince Mohammeda. Skandál se zavražděním Chášakdžího je tak závažný, že saúdští vládci usuzují, že musejí do určité míry přiznat vinu. Doufají, že rozhodnutí svalit vinu za tuto vraždu na tohoto generála odvrátí pozornost od korunního prince, přestože americké výzvědné služby jsou stále silněji přesvědčeny, že vraždu nařídil právě princ Mohammed. O údajné vině Assiriho prý už byl informován Bílý dům, píše New York Times.



Jared Kushner, Trumpův zeť, který má silné vazby na Mohammeda, naléhá na Trumpa, aby tohoto saúdského korunního prince podpořil. Kushner Trumpovi argumentuje, že rozhořčení nad Chášakdžího usmrcením brzo vyprchá a věc bude zapomenuta, stejně jako bylo zapomenuto, že Saúdská Arábie unesla libanonského premiéra a nutila ho k rezignaci a že Saúdská Arábie leteckým bombardováním usmrtila v Jemenu autobus plný dětí.

Avšak poslanci amerického Kongresu z obou stran jsou šokováni brutální vraždou Chášakdžího, kterého washingtonští diplomaté a novináři dobře znali. Jeho smrt vyvolala daleko větší pozornost americké veřejnosti  než masové vraždění a další zvěrstva páchaná na Blízkém východě.

Očekává se, že saúdští vládci budou tvrdit, že Assiri dostal slovní příkaz od prince Mohammeda, aby Chášakdžího unesl a přivezl ho k výslechu v Saúdské Arábii, ale že Assiri buď tomu příkazu řádně neporozuměl, anebo jednal na vlastní pěst nad to, co mu bylo nařízeno, a novináře usmrtil. Listu New York Times to sdělily dvě osoby seznámené s plány saúdské vlády.

I v této verzi událostí by však šlo o přiznání, že princ Mohammed nařídil únos osoby s trvalým pobytem v USA jen na základě jeho kritických článků vůči saúdské vládě. Kromě toho, generál Assiri má velmi blízko princi Mohammedu a jeho "vina" by pošpinila i samotného prince. Assiri se velmi často účastnil Mohammedových schůzek s americkými činiteli.

Generál Assiri byl mluvčím saúdské koalice, která od roku 2015 vede válku v Jemenu. Poskytoval rozhovory plynně francouzsky, anglicky a arabsky, ale často pak šikanoval reportéry, pokud se mu nelíbilo, co napsali.

Saúdská vláda bude prý tvrdit, že svým rozhodnutím usmrtit Chášakdžího chtěl Assiri prokázat, jak je schopný a loajální. Generál Assiri nereagoval na pokusy deníku New York Times požádat ho o vyjádření k této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8562

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018