Skotská premiérka: Odmítáme chaos a spoušť brexitu

21. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Projev skotské premiérky NIcoly Sturgeonové pro sobotní obrovskou protibrexitovou demonstraci v Londýně:

Je mi opravdu líto, že s vámi nemohu být osobně, ale chtěla jsem vás aspoň takto podpořit. A dovolte mi, abych řekla toto nahlas a jasně. Pokud přijde tato věc do Dolní sněmovny, poslanci skotských nacionalistů podpoří lidové hlasování obsahující alternativu, aby Británie zůstala v EU.

Kampaň za brexit už vstoupila do historie jako jedna z nejneupřímnějších, nečestných a otevřeně podvodných volebních soutěží moderní doby. Ti, kteří za to nesou odpovědnost, by se měli hluboce stydět. Namísto koherentní vize a jasného programu, který by vysvětlil, co bude hlasování pro odchod z EU znamenat, nám tito lidé nabídli kecy a onu nechvalně známou lež na autobusu [že odchodem z EU Británie ušetří 350 milionů liber týdně pro své státní zdravotnictví].

Pokračování překladu do češtiny:

 I když se to zdá být neuvěřitelné, od té doby se situace dokonce ještě zhoršila. Způsob, jímž se konzervativní vláda zhostila tohoto vyjednávání, je chaotický, nekompetentní a zoufalý. Strávila dva roky tím, že nám tvrdila, že odejít z EU bez dohody bude lepší než vyjednat dohodu špatnou, premiérka se nyní připravuje k tomu vyvinout nátlak na poslance, aby hlasovali pro špatnou, nebo pro slepou dohodu na základě argumentace, že odejít z EU bez dohody by bylo katastrofální. Snaží se vyvoláváním strachu přimět Británii, aby přešla z deště pod okap. Je to skandál a neměli bychom ho přijmout.

Samozřejmě Skotsko už drtivou většinou hlasovalo pro setrvání v EU. Naše hlasování v roce 2016 bylo nejrozhodnější ze všech čtyř britských národů. Toto hlasování by mělo být bezodkladně respektováno a Skotská nacionální strana bude usilovat o to, aby byl hlas Skotska při každém příštím hlasování slyšen. Doufám, že nám v této věci poskytnete svou morální podporu.

Avšak navzdory našemu hlubokému znepokojení, že je hlas Skotska ignorován, my podpoříme nové lidové hlasování. Učiníme to ze solidarity pro naše přátele po celé Británii, a protože jsme přesvědčeni, že je to správné.

Řekněme si to na rovinu: žádný brexit, který by přinesl pracovní příležitosti Britům, neexistuje. SNP bude dále argumentovat, že by Británie měla zůstat v jednotném trhu EU a v celní unii EU. To je nejméně škodlivá alternativa. Avšak neexistují záruky, že se to stane. A samozřejmě, neexistuje žádná dohoda - žádná - která by poskytla stejný prospěch jako členství v EU.

Právě jste slyšeli názory čtyř mladých lidí ze všech částí Británie. Nemylte se - jde o jejich budoucnost. Ta je teď ohrožena. A ti si zaslouží daleko lepší, daleko nadějnější budoucnost než je tato ubohá, chaotická brexitová spoušť. Proto SNP bude podporovat nové lidové hlasování.

Přeju vám všechno nejlepší a vyjadřuju svou solidaritu - ať se vám akce povede.


https://twitter.com/peoplesvote_uk/status/1053658974258712576

0
Vytisknout
8560

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018