Skotská premiérka zrušila svou účast na konferenci, na niž BBC pozvala Steva Bannona

20. 10. 2018

čas čtení 3 minuty



Skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že ruší svou účast na konferenci příští měsíc, kam BBC pozvala ultrapravicového aktivistu Steva Bannona.

Učinila tím záslužné a důležité gesto na obranu demokratických a civilizovaných hodnot - jakého bohužel není v České republice schopen nikdo: všichni tolerují, když Lidové noviny, Novinky.cz a Český rozhlas dávají prostor ultrapravicovým maniakům, jako je Roman Joch, Václav Klaus ml. či Ondřej Neff, kteří šíří v české společnosti nesmysly a hrubě tím destabilizují základní demokratické hodnoty.

Nikdo neprotestuje a česká média si neuvědomují, že poskytováním prostoru fašistům si podřezávají vlastní větev - až fašisté, tak, jako Hitler v Německu v roce 1933 převezmou moc, už jim nikdo nepomůže, poznamenává Jan Čulík a dodává: Nejenže nikdo v ČR proti ultpravicovým maniakům, normalizujícím rasismus a nesnášenlivost v českých médiích neprotestuje, ale Bannona si tam dokonce pozvali do Prahy a oslavovali ho!

Skotský deník The National:

Sociální sítě živě reagovaly na toto rozhodnutí paní premiérky - a budete na to hrdí. Je obtížné necítit se samolibě, že máme takovouto paní premiérku:



Nicola Sturgeonová poukázala na to, že dovolit Bannonovi, aby volně vyjadřoval své názory, riskuje "legitimizaci či normalizaci ultrapravicových, rasistických názorů".

V sobotu napsala Sturgeonová na Twitteru: "Věřím vášnivě ve svobodu projevu, ale jako skotská premiérka musím činit vyvážené úsudky - a nebudu součástí žádného procesu, který riskuje legimitizaci či normalizaci ultrapravicových, rasistických názorů. Lituji, že BBC mě a další osoby dala do této situace."




Sturgeonová později dodala: "Email, který BBC poslala do mé kanceláře, ospravedlňoval Bannonovo pozvání jako 'mocnou a vlivnou osobnost, která prosazuje protielitářské hnutí'. Tento jazyk, jímž jsou tu charakterizovány názory, které by mnozí charakterizovali jako fašistické, se z mého hlediska zdá hrozit jejich normalizací."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Andrew Stroehlein, HRW: Vynikající rozhodnutí. BBC se znovu rozhodla dát prostor bělošskému nacionalistovi, a výborné, že čelná politička to odmítla a kritizuje je za to. Tím, že Sturgeonová odmítla normalizaci extremismu, dává příklad všem ostatním politikům.





0
Vytisknout
7669

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018