Má Vladimir Putin skutečně svého muže v Bílém domě?

17. 12. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Demokratická strana, tradiční sdělovací prostředky a především tým vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera vynaložili obrovskou energii na to, aby dokázali, že Donald Trump a jeho spolupracovníci v roce 2016 aktivně spolupracovali s Ruskou federací na zvrácení výsledku prezidentských voleb v Trumpův prospěch. Ačkoli dosavadní vyšetřování prokázalo, že Trump a jeho lidé jsou obyčejní lháři, korupčníci a kriminálníci, stále neexistuje nezvratný důkaz o jejich napojení na Kreml.

Pro obyčejného smrtelníka je neobyčejně složité se vyznat ve změti relevantních informací, polopravd a manipulací, aby si vytvořil jasný názor o možných vazbách amerického prezidenta na Moskvu. Americké sdělovací prostředky v čele s CNN a MSNBC při zuřivém a zbrklém mapování ruské stopy v Trumpově předvolební kampani nejednou ohýbaly fakta, či vyloženě lhaly, aby amerického prezidenta vykreslily jako Putinova muže v Bílém domě.

Tato strategie je sice ratingovou bonanzou pro Trumpovy mediální kritiky, nicméně dokola opakované tvrzení, že Rusko představuje zásadní hrozbu pro americkou demokracii, přispívá k vysoce rizikové proválečné hysterii. A to je za předpokladu, že jak Spojené státy, tak Rusko - disponující dohromady 90 procenty světového jaderného potenciálu - eskalují hrozbu válečného střetu, skutečně na pováženou. Navíc stávající politika Trumpova Bílého domu vůči Rusku je jednoznačně konfrontační, a nikoliv smířlivá. Ať už jde o plánované vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), protiruské sankce, či americké zbraně pro Ukrajinu - to vše ilustruje velice napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Je-li Donald Trump skutečně Putinovým mužem v Bílém domě, ruský prezident si nyní musí rvát vlasy vztekem.

Jistěže, Ruská federace vede aktivní hybridní válku proti západním zemím, avšak je zapotřebí kriticky analyzovat jednotlivé útoky, jakož i celkovou strategii Kremlu, aniž bychom se dopouštěli argumentačních faulů. Chceme-li se dobrat pravdy, musíme se vždy řídit relevantními fakty.

Americké sdružení rozhlasových stanic (NPR) zveřejnilo 15. prosince analýzu, podle níž navzdory dva roky trvajícímu vyšetřování, četným rozsudkům a doznáním viny prozatím neexistuje solidní důkaz o napojení Donalda Trumpa a jeho volebního týmu na Kreml. S jistotou nyní víme, že Donald Trump svému právníkovi Michaelovi Cohenovi ještě před prezidentskými volbami nařídil, aby podplatil dvě ženy, s nimiž měl mít Trump  sexuální poměr. Ačkoli jde o velice závažné obvinění, sotva můžeme hovořit o globální konspiraci s nepřátelskou mocností, která chtěla mít v Bílém domě svého muže (Donalda Trumpa), a nikoliv ženu (Hillary Clintonovou).

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller neprokázal spolupráci s nepřátelskou mocností, tedy s Ruskem, ani bývalému šéfovi Trumpovy předvolební kampaně Paulovi Manafortovi. Manafort se sice zúčastnil nejméně jedné schůzky s ruskými představiteli, kteří Trumpovu týmu nabízeli kompromitující materiál na Hillary Clintonovou, nicméně tato skutečnost nebyla předmětem soudního přelíčení. V podstatě totéž lze prohlásit i o dalších podezřelých a obviněných v aféře Russiagate, příkladně o Michaelovi Flynnovi a Carterovi Pageovi.

Není vůbec vyloučeno, že vyšetřovatelé mají schované nějaké to eso v rukávu, avšak prozatím napojení Donalda Trumpa a spol. na Putinovo Rusko neprokázali – přestože Trump, Manafort, Flynn apod. jsou podvodníci, korupčníci a lháři. Trumpovi političtí protivníci ovšem potřebují svému nepříteli dokázat kolizi obřích rozměrů a budou patrně i nadále trvat na jeho paktování s Putinem. Skutečné nebezpečí, jež Trumpova administrativa představuje, však s údajnými vazbami na Kreml nikterak nesouvisí.

0
Vytisknout
10222

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018