"Naprosté šílenství": Britská vláda vydává 3,1 miliardy Kč na pronájem lodí pro dovoz havarjiních zásob pro brexit

29. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Asociace britských loďařů poukázala na to, že toto opatření je nesmyslné. Myslí si snad britská vláda, že v jiných přístavech, mimo Dover, nebudou zavedeny celní prohlídky? Pozorovatelé také kriticky poukazují na to, že tyto smlouvy byly těmto soukromým loďařským firmám uděleny bez veřejné soutěže.

Britská vláda před Vánocemi v tichosti uzavřela smlouvy s dánskými, francouzskými a britskými loďařskými společnostmi: zaplatí jim 108 milion liber (3,1 miliardy Kč) za pronájem dopravních lodí, které budou po blokaci přístavů v Doveru a jinde novými celními kontrolami po brexitu dovážet do Británie potraviny a léky, aby se občané vyhnuli hladomoru.

Britská vláda připravuje více než 4000 kamionů, které budou dovážet tyto nouzové zásoby z přístavů mimo Dover, jako je Plymouth, Poole a Portsmouth.

 

Vince Cable, šéf britských liberálních demokratů, kteří odmítají brexit, charakterizoval tuto strategii jako "naprosté šílenství". "Britská vláda má možnost zabránit brexitu bez dohody z EU, namísto toho vydává miliony na smlouvy uzavírané na poslední chvíli. Skutečnost, že většina těchto peněz poplyne evropským loďařským společnostem je naprosto ironické a proměňuje to Británii na globálním jevišti v naprostou komickou zemi."

46,6 milionů liber poplyne francouzské firmě Brittany Ferries, 47,3 milionů liber dánské loďařské firmě DFDS a 13,8 milionů liber britské firmě Seaborne Freight.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8329

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2018