Přesný opak idiocie českých poslanců

27. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Foto: Molly Russell



Přesně v době, když až třicet (!!) českých poslanců chce zákonem kriminalizovat odstraňování nenávistných či lživých výroků na internetu, varoval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, že pokud sociální sítě nebudou odstraňovat škodlivý materiál, budou v Británii zakázány. V neděli Hancock konstatoval v této souvislosti v televizi BBC: "Pokud budou odmítat učinit to, co po nich chceme, pak v této věci schválíme nový zákon. Doufám ale, že k tomu nedojde."

Britský ministr zdravotnictví apeloval na obří digitální společnosti, aby odstranily z internetu materiál, který podporuje sebepoškozování a doporučuje sebevraždu.

V Británii totiž v roce 2017 spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Molly Russellová poté, co sledovala na sociálních sítích znepokojující materiál o sebevraždách. Její otec řekl v televizi: "Jsem přesvědčen, že Instagram pomohl usmrtit mou dceru."

 
 
Facebook, který je vlastníkem digitální platformy Instagram, se vyjádřil, že smrti Molly Russelové "hluboce lituje". Dodal, že materiál, který senzacionalizuje sebepoškozování a sebevraždu "nemá na naší platformě místo".

Téměř polovina britských uživatelů internetu trpí šikanováním a obtěžováním na sociálních sítích, zjistil průzkum. 


Papyrus, charitativní organizace, která se snaží zabraňovat sebevraždám mladistvých, informovala, že se s ní za poslední týden spojilo třicet rodin, které jsou přesvědčeny, že sociální sítě hrály roli v sebevraždě jejich dětí.

Britský ministr zdravotnictví právě poslal oficiální dopisy firmám Twitter, Snapchat, Pinterest, Apple, Google and Facebook, v němž zdůraznil, že je "naléhavě nutné aby podnikly další kroky".

Molly nalezli mrtvou v listopadu 2017 v její ložnici, aniž by předtím projevovala jakékoliv známky duševních problémů. Její rodina později zjistila, že Molly sledovala na sociálních sítích materiál spojovaný s úzkostí, depresí, sebepoškozováním a sebevraždami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9873

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019