Trump terčem kritiky za vyvolávání islamofobie

8. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Poté, co jeden muž chtěl zavraždit Ilhan Omarovou


Donald Trump a Fox News jsou terčem ostré kritiky za vytváření atmosféry nenávisti vůči muslimům poté, co byl zatčen Trumpův stoupenec, který vyhrožoval, že usmrtí Ilhan Omarovou, demokratku z Minnesoty, která se stala jednou z prvních muslimek zvolených do amerického Kongresu.

 

Patrick Carlineo z Addisonu v New Yorku byl v pátek zatčen a obviněn z uskutečnění výhrůžného telefonního rozhovoru do kanceláře Omarové. Podle FBI řekl Carlineo jedné zaměstnankyni: "Vy pracujete pro Muslimské bratrstvo? Proč pro ni pracujete, je to zasraná teroristka. Proženu jí hlavou kulku."

Newyorská kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez upozornila na přímou vazbu mezi kontroverzními výroky moderátorky Fox News Jeanine Pirro a výhrůžkou vůči Omarové.

Minulý měsíc Pirro zaútočila na Omarovou za to, že nosí hidžáb, a zeptala se, zda to znamená, že se přidržuje "zákona šaría, který je v přímém protikladu s ústavou USA".

Krátce po zatčení Carlineoa, se Trump vysmíval Omarové před publikem židovských republikánů. Sarkasticky předstíral, že děkuje Omarová za její podporu Izraele, a pak řekl: "Aha, já jsem zapomněl. Ona nemá ráda Izrael. Zapomněl jsem, lituju. Ne, ona přece nemá ráda Izrael, že?"

Omarová na Trumpovu provokaci nereagovala, ale napsala na Twitteru: "Panebože, odpusť mým lidem, protože nevědí, co činí."

Minulý měsíce po masakru ve dvou mešitách v Christchurch na Novém Zélandě, kde zahynulo 50 nevinných lidí, Omarová obvinila Trumpa, že záměrně vyvolává nenávist, která vede k tomuto násilí. Poukázala na to, že Trump je prezident, který "veřejně říká, že islám nás nenávidí, který přilévá oleje do ohně nenávisti vůči muslimům, který si myslí, že je to v pořádku dehumanizovat a hanobit celou jednu víru."

Tato americká muslimka ze Somálska, která zastupuje pátý kongresový okres v Minnesotě, je jednou ze skupiny dynamických Demokratek, které se dostaly do amerického Kongresu v listopadových volbách. Je otevřenou kritičkou toho, jak Izrael zachází s Palestinci, a stala se hromosvodem pro pravicová tvrzení, že je to antisemitka.

Muslimské organizace varovaly, že zjitřená rétorika kolem islámu obecně a Omarové konkrétně vyvolává nebezpečnou atmosféru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9098

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2019