Jemen: Ráda bych, aby válka skončila a my mohli žít jako děti všude jinde

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Nevybuchlé granáty usmrcují a mrzačí Jemence v ohromujícím množství:

Třináctiletá Salah je jednou z mladých obětí války v Jemenu.

Salah: "Pásli jsme v údolí ovce. Jedna z dívek našla granát a přinesla mi ho. Když jsem si hrála, zakopla jsem o něj. Nevěděla jsem, že vybuchne. A vybuchl na mě. Byla jsem zraněna na ruce, na noze a do břicha. Jedna dívka dostala ránu do břicha a zemřela."

Nevybuchlá munice usmrcuje a mrzačí jemenské civilisty v obrovských počtech. V průměru, téměř 100 civilistů je v roce 2019 nevybuchlou municí, ostřelováním, minami a střelbou z malých zbraní usmrceno nebo zmrzačeno každý měsíc.

Karl Schembri, Norská rada pro uprchlíky:
"Za poslední tři měsíce vidíme, že leteckých úderů je v určitých částech Jemenu méně, avšak počet lidí, kteří jsou zraňováni nebo usmrcováni a stávají se invalidy na celý život, protože stoupli na minu, protože na ně střílí ostřelovači, tankové granáty, dělostřelecká palba, se zvyšuje."

V konfliktu v Jemenu zemřely desetitisíce lidí. 3,3 miliony lidí jsou stále vyhnány ze svých domovů. Salah je jednou z nich. Žije nyní v táboře IDP bez rodičů, kteří jsou v městě Taiz. Salah doufá, že se brzo bude moci vrátit domů.

Salah: "Chtěla bych, aby válka skončila a my jsme mohli žít jako děti jinde. Žít s tatínkem a s maminkou bez války. A lidi tak mohou žít šťastně.

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019