Trump se opět mýlí: Větrné elektrárny na moři představují „novou průmyslovou revoluci“

20. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump je ignorant a tlučhuba, když útočí proti větrné energii. Trump říká, že pokud jste závislí na větrné energii, vaše televize nebude fungovat, když vítr přestane zčistajasna foukat. Není to pravda. Trump také tvrdí, že větrná energie škodí lidskému zdraví. Opak je přitom pravdou, píše Juan Cole.

Vezměte si takové Dánsko. Vítr běžně generuje více než polovinu elektrické energie této malé evropské země. Dánsko exportuje elektřinu získanou z větrné energie do Německa, ale vzhledem k tomu, že letos v létě v Německu vypukl „větrný boom“, dodávky elektřiny se snížily.

Nové větrné elektrárny na moři podle expertů naopak představují předzvěst nové průmyslové revoluci. Náklady na provoz větrných elektráren jak na moři, tak na souši rapidně klesají. Kupříkladu v Trumpových USA v současnosti existují větrné instalace, které mohou poskytovat elektrickou energii pro 28 milionů domácností. Kansas, Iowa a Oklahoma získávají více než třetinu elektřiny z větrné energie.

Technologie se velice rychle mění. Některé větrné instalace dosahují velikosti fotbalového hřiště. Výstavba takových zařízení trvá něco přes rok, takže není důvod k šíření bludů a nesmyslů o větrné energii.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6882

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2019