Dublin odmítá jednat s Británií o plánu pro případ brexitu bez dohody

22. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Irští a evropští lídři nebudou diskutovat o tom, jak řídit pohraniční režim, dokud Británie neopustí EU, informuje Pat Leahy.


Irská vláda nedávno odmítla diskutovat s Británií o přípravách na brexit bez dohody, včetně toho, jak se vyhnout hraničním kontrolám.

Nová britská vláda chce jednat s Dublinem o zvládání vystoupení z EU bez dohody, ale irští ministři s představitelé to odmítli, uvedli tři osoby seznámené s nedávnými kontakty.

Irská vláda a lídři EU se drží pozice, že neproběhnou žádné diskuse s Británií o tom, jak zvládat vystoupení bez dohody nebo uspořádání na hranici, dokud Británie nevystoupí z EU. Přípravy na vystoupení bez dohody jsou jednostrannou záležitostí.

Vztahy mezi EU a Británií ohledně brexitu se v posledních dnech zhoršily, když EU rychle odmítla požadavek britského premiéra Borise Johnsona ohledně opuštění stávajících záruk a zahájení jednání o alternativě.

V úterý irský vicepremiér a ministr zahraničí Simon Coveney vyvinul tlak na britského ministra pro brexit Steva Barclaye ohledně detailu v britském návrhu, který v pondělí předložil premiér Boris Johnson v dopise do Bruselu. Coveney se chtěl informovat o podrobnostech navržených ve věci alternativních mechanismů a záruk k vyjednaným opatřením, ale nic nepřišlo, uvedly seznámené zdroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6751

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019