Británie "chce získat alianci Five Eyes pro rivala evropského systému Galileo"

22. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
V březnu 2018 Evropská komise potvrdila, že Británie po brexitu bude zřejmě vyloučena z některých aspektů projektu Galileo, zejména ve vztahu ke kódovanému navigačnímu systému PRS využívanému vládou autorizovanými subjekty. Dojde k tomu přesto, že Londýn investoval více jak miliardu liber do evropského systému globální satelitní navigace.


Británie se nyní obrací na bezpečnostní partnery v alianci Five Eyes (USA, Austrálie, Kanada, Nový Zéland) s cílem získat je pro vybudování alternativy k evropskému systému Galileo. Informoval o tom list The Telegraph.

Podle tohoto zdroje představitelé britské Space Agency jednali s partnery v rámci Five Eyes. Pokud Británie uspěje, mohla by k projektu přispět financemi nebo technologií v hodnotě zhruba 5 miliard liber výměnou za přístup k nejpřesnějšímu vojenskému signálu systému.

Spor ohledně britského příspěvku k budování systému Galileo se táhne více jak rok, přičemž Británie bude patrně po brexitu z projektu víceméně vyloučena - i když do něj investovala více jak miliardu liber a vyvinula značnou část jeho technologie.

V březnu 2018 Evropská komise potvrdila, že Británie zřejmě nebude mít k některým aspektům projektu přístup, zejména pokud jde o navigační službu PRS. Brusel uvádí, že podle legislativy EU země mimo unii nemohou získat přístup k PRS, což je kódovaná navigační služba pro vládní uživatele.

Toto rozhodnutí již ovlivnilo britské společnosti Airbus a Surrey Satellite Technology, které ztratily kontrakty na projektu.

Vloni v srpnu britská Space Agency oznámila zahájení studie proveditelnosti v ceně 92 milionů liber k alternativě systému Galileo.

Práce na systému Galileo začaly v roce 1999. Britské společnosti postavily komponenty systému a jedno ze dvou center pro monitoring bezpečnosti v minulosti sídlilo v britském Swanwicku.

Galileo je globální navigační satelitní systém EU, který po plném zprovoznění poskytne přesné určení pozice, navigaci a časové informace. Prospěje vládám, občanům i průmyslu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2019