Deset dětí zemřelo v uprchlickém táboře v Sýrii ve sněhu za poslední týden

16. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Mia Farrow: Po mučení a masakrování syrských civilistů, po útocích na záchranáře, nemocnice a školy barelovými bombami a chemickými zbraněmi, vyvolaly v Sýrii Asad a Rusko další vlnu zoufalství. Útok na Idlíb vyhnnal z domovů 832 000, většinou dětí.


Statisíce civilistů, většinou žen a dětí, uvízly bez potravin a bez přístřeší v mrazivém počasí v severozápadní Sýrii. Z domovů je vyhnala Ruskem podporovaná ofenzíva a bombardování nemocnic a civilní infrastruktury.

Útok na Idlíb, poslední enklávu syrské opozice, vyvolal snad největší humanitární krizi v dlouhé a brutální válce. Od prosince bylo z domovů vyhnáno více než 800 000 lidí, 143 000 za poslední tři dny.

"Je tomu, jako bychom žili na hřbitově," řekla Manar al-Deiry, učitelka, skrývající se se svými dětmi ve věku sedm a devět let, ve stanu ve sněhu. Má ve stanu provizorní kamínka, ale bojí se je používat, protože děti kvůli kouři nemohou dýchat a některé rodiny se ve spánku udusily.




"Mám zimu v kostech, už se nedokážeme zahřát," řekla. "Ale naše situace je o mnoho lepší než situace lidí, kteří žijí jen pod stromy a nemají nic, co by je uchránilo před mrazem."

Turecká hranice je uzavřena.

Turecký prezident Erdogan hovořil v sobotu s Donaldem Trumpem. Oba muži požadovali okamžité zastavení války v Idlíbu a odsoudili útoky syrských vládních sil.

I když Turecko neotvírá své hranice, jeho jednotky jsou v Idlíbu a často se střetávají se syrskou armádou. Hrozí, že mezi Sýrii a Tureckem vznikne otevřený konflikt. Erdogan pohrozil totální vojenskou intervencí, pokud syrská ofenzíva do konce tohoto měsíce neskončí. Rozhovory s ruskými diplomaty v Ankaře zatím nevedly k žádným výsledkům.

Turecko požaduje realizaci deeskalační dohody pro Idlíb, vyjednané s Moskvou v roce 2018.

Syrská ofenziva bombarduje hustě obydlené oblasti a civilní infrastrukturu, včetně nemocnic a trhů.

Jen letos v lednu muselo přestat fungovat kvůli bombardování či evakuaci 53 zdravotnických zařízení. Mnoho měst nemá vůbec žádné zdravotnictví.

Záchranné akce komplikuje mráz.

David Miliband, ředitel humanitární organizace International Rescue Committee, konstatoval, že ohroženy jsou nejen globální bezpečnost, ale i globální hodnoty: "Katastrofa v Idlíbu je příznakem naprostého selhání diplomacie a toho, že mezinárodní společenství syrské civilisty zcela opustilo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6001

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020