Brexit: Pětadevadesátiletý Ital, který žije v Británii 68 let, dostal příkaz, aby to "dokázal"

18. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Antonio Finelli, 95, který dostává britský státní starobní důchod už pětatřicet let, dostal od britského ministerstva vnitra příkaz, aby dokázal, že žije v Británii aspoň pět let, když jako občan EU po brexitu požádal o trvalý pobyt.

 
Finelli žije v Británii 68 let, od roku 1952, kdy reagoval na výzvu, aby lidé z Evropy přišli pracovat do Británie v rámci budovatelského úsilí po druhé světové válce.

Nyní, téměř sedmdesát let později, byl nucen ministerstvu vnitra předložit 80 stránek bankovních výpisů, aby dokázal své právo na trvalý pobyt v Británii.

"Pracoval jsem celý život a pak dostával starobní dúchod, takže nechápu, proč musím předkládat tyto bankovní výpisy," řekl.

Finelliho případ vyvolává znepokojení ohledně starších a zranitelných lidí, kteří nechápou, proč v této etapě svého života, po mnoha desetiletích v Británii, mají předkládat ministerstvu vnitra nějaké dokumenty.

Ministerstvo vnitra má kontrolovat pobyty žadatelů podle záznamů jejich placení daní a výplat starobních důchodů, avšak v případě starších evropských občanů často kupodivu tuto dokumentaci nemůže najít.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7245

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2020