Znečištěný vzduch má velký dopad na sportující děti, varuje studie

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Budoucí sportovní výkony v Británii mohou být poškozeny znečištěním vzduchu, protože některá tréninková zařízení se nacházejí v oblastech se silně znečištěným vzduchem, upozorňuje Jessica Murrayová.


Studie organizace Breathe GB analyzovala úroveň znečištění u 94 sportovních zařízení, přičemž jedno z nejvíce znečištěných představuje Birmingham Perry Park, kde v roce 2022 mají proběhnout Hry britského společenství národů.

Další důležité sportovní lokality jako běžecká dráha, kde trénovali sir Mo Farah a Christine Ohuruogu, mají úroveň znečištění překračující doporučené limity Světové zdravotnické organizace.

Studie tvrdí, že děti cvičící v oblastech s vysokým znečištěním zažívají omezení funkce plic, které omezí jejich budoucí sportovní výkony.

Doktor Ian Mudway působící na katedře respirační toxikologie King´s College v Londýně, tvrdí: "Dítě vyrůstající s astmatem ve znečištěném městě bude mít horší symptomy, které omezí jeho potenciál trénovat... což bude zřejmě mít dopad na jeho optimální výkonnostní úroveň."

Jonathan Grigg, profesor pediatrické respirační a environmentální medicíny na Queen Mary University, tvrdí: "Existují velmi dobré důkazy, že vystavení znečištění vzduchu omezuje funkce dětských plic. Děti s klinicky nízkou funkcí plic budou mít sníženou kapacitu cvičit."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6954

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020