Libye: Haftar blokuje lety OSN

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
OSN varovala, že síly loajální k libyjskému povstaleckému veliteli Chalífovi Haftarovi nyní brání jejím letounům v přistání, což ohrožuje přísun mezinárodní pomoci i úsilí o dosažení míru, napsal Corey Blackman.


Mluvčí OSN Stéphane Dujarric prohlásil před novináři v New Yorku, že chybějící povolení k letu od Haftarovy Libyjské národní armády (LNA) může ovlivnit křehký mírový proces v severoafrické zemi.

"OSN v Libyi lituje, že její pravidelný let, který přepravuje náš personál do Libye a zpět, nedostal povolení Libyjské národní armády k přistání v Libyi," řekl Dujarric. "Tato praxe byla v minulých týdnech při několika příležitostech opakována."

Haftarova LNA se základnou na východě země se od dubna snaží převzít kontrolu nad hlavním městem Tripolisem od mezinárodně uznané Vlády národní dohody. Její ofenzíva se zasekla na předměstích.

Mírový vyslanec OSN Ghassan Salamé se snažil zprostředkovat mezi Haftarem a Tripolisem.

"OSN je velmi znepokojena, že zabránění jejím letům do Libye a z Libye vážně naruší naše humanitární a zprostředkovatelské úsilí v době, kdy veškerý personál vytrvale pracuje na prosazení třícestného vnitrolibyjského dialogu a poskytnutí velmi potřebné humanitární pomoci jedněm z nejvíce zranitelných civilistů ovlivněných konfliktem," prohlásil Dujarric.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7747

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020