Jak Blesk záměrně vyvolává nenávist

18. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Není divu, že tolik Čechů rasisticky nenávidí menšiny. Blesk nám poskytl učebnicovou ukázku vyvolávání nenávisti, svým titulkem "Nevěsta ISIS (20) v uprchlickém táboře žije v luxusu: Ve stanu má satelit, v nose diamant." 

Jak se na to může podívat jakýkoliv čtenář a neuvědomit si, "Podívejme se, to je pěkně průhledný pokus přimět mě, abych nenáviděl lidi. Je to součást mediální školy typu: 'Tady máte, koho máte dnes nenávidět'," konstatuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

V článku, opsaném z mediální žumpy Daily Mail (vlastněné v zahraničí, mimo Británii žijícím oligarchou, který ničí poměry v Británii lžemi svého tisku pro své podnikatelské zájmy, ačkoliv tam nežije) byla opominuta zásadní věc.


Je to čistě komunistická praxe. Československý komunistický režim před rokem 1989 dělal disidentům totéž. Než je deportoval na Západ, zbavil je československého občanství. Byli bez státní příslušnosti.

Pokud někdo spáchá nějaký trestný čin, měl by být postaven před soud, a pokud je shledán vinným, měl by být odsouzen. Nová praxe konzervativní vlády zbavovat pachatele trestných činů státního občanství je čistě komunistická.

Rozhovor Britských listů 260. Buď miluješ Evropskou unii, nebo miluješ Putina

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jaké mají názory na Evropskou unii a vůbec na domácí a zahraniční politiku čeští mladí lidé? Ve srovnání s názory starších občanů? O tom hovoří Jan Čulík s Martinem Buchtíkem, ředitelem organizace pro průzkum veřejného mínění STEM. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. února 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Muslimové v Německu žádají o ochranu po zatčení ultrapravičáků plánujících násilné útoky proti mešitám

18. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Německý ultrapravicový atentátník zatýkán


12 mužů, kteří plánovali po celé zemi vraždění v mešitách, bylo zatčeno v Německu


Muslimské komunity v Německu žádají o intenzivnější policejní ochranu po zatčení ultrapravicové extremistické organizace, která plánovala rozsáhlé vraždění poloautomatickými zbraněmi v mešitách po celé zemi.

Dvanáct mužů, zatčených po policejních raziích v pátek, plánovalo atentáty, v nichž chtěli poloautomatickými zbraněmi střílet věřící během modliteb v mešitách v deseti německých spolkových zemích. Útoky byly inspirovány loňským ultrapravicovým atentátem proti mešitě na Novém Zélandu, uvedl vládní mluvčí.

Vyšetřovatelé sledovali muže po mnoho měsíců, odposlouchávali jejich rozhovory a sledovali jejich aktivitu na internetu, poté, co zjistili, že založili teroristickou organizaci.

O tom, jak Švýcaři zklamali Tomia!

18. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ach to Švýcarsko! Ta bašta víry našich xenofobních populistů v moc lidu! V moc referend. Ano, přímá demokracie. Přímou demokracií Švýcaři nedávno přijali bruselskou směrnici o zbraních, které chtěla česká politická avantgarda napříč stranami zabránit změnou české Ústavy. Jak by asi referendum o směrnici dopadlo u nás? Vsadil bych na mizivou účast. Lidem je to jedno, ale naši politici se mohli zbláznit. Asi kvůli svým pistolkám.

To svobodné Švýcarsko má města prolezlá levicí, tou moderní, na menšiny zaměřenou (Foldynu by tam nejspíše zavřeli do vězení). Lidé si ty levicové politiky zvolili, považte! V největším německy mluvícím městě ve Švýcarsku mají vládu v rukou socialisti a primátorkou je socialistická lesba.

Český taxíkář vyhodil nevidomou ženu

18. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


30121

Proč vláda ČR ignoruje potlačování lidských práv Palestinců?

18. 2. 2020

čas čtení 5 minut

K tomu:

Izraelská policie střelila devítiletého chlapce do tváře. Petříček tento režim mezinárodně podporuje

Malek Isaa, devítiletý palestinský chlapec, kterého střelila izraelská policie mezi oči, se má dnes podrobit ještě další operaci. Zřejmě přijde o oči.


Praha 18. ledna 2020 – Občanské iniciativy zabývající se otázkou okupované Palestiny zaslaly k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu prosbu, aby nevyslyšel žádosti ministerstva zahraničí ČR anejmenoval Českou republiku jako přítele soudu (amicus curiae) ve věci projednávaných možných válečných zločinů páchaných Izraelem na okupovaných palestinských územích.

Iniciativy v dopise poukazují na jednostrannou proizraelskou politiku ČR, která dlouhodobě blokuje snahu o řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu dle mezinárodního práva. Pozastavují se nad tím, že ačkoliv Česká republika hostí ambasádu státu Palestina, jeho existenci otevřeně zpochybňuje a všemožně podkopává snahu Palestiny zapojit se do mezinárodních institucí.

Jak k tomu dodává mluvčí Iniciativy Ne našim jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička, „Tomáš Petříček navázal v úřadu ministra zahraničí na dosavadní nekritickou podporu Izraele. Účelové dovolávání se toho, že Palestina neexistuje, nemůže zastřít fakt, že válečné zločiny Izraele na okupovaných palestinských územích se dějí velmi reálně a na konkrétních lidech“.  

Podle otevřeného dopisu tak „skutečnost, že Palestinci nad svým územím nemohou uplatňovat suverenitu, je dána izraelskou okupací a nelegálním záborem palestinské půdy. Je proto absurdní, aby se důsledky izraelské politiky staly právním argumentem bránícím Palestincům ve snaze dovést Izrael k zodpovědnosti právě za tuto politiku“.

Zahraniční politika ČR se sice dovolává svobody a práva na sebeurčení pro jinde utlačované, pro Palestince je však nechce znát. Tomu odpovídá i to, že ministerstvo zahraničí ČR nijak nereagovalo na utilitární Trumpův „Plán století“, naopak ČR byla jednou ze zemí, které zablokovaly odsuzující rezoluci Evropské unie.

Občanské iniciativy tak doufají, že České republice nebude udělen u Mezinárodního trestního soudu v Haagu prostor a bude umožněno, aby se Palestincům dostalo spravedlnosti, po které volají.

K tomu:

Stane se nebezpečným centrem šíření koronaviru Afrika?

18. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Většina afrických zemí vůbec nemá schopnost testovat pacienty pro přítomnost viru Covid-19. Avšak přítomnost Číny v Africe je velká a mnozí se obávají, že existuje vážné nebezpečí, že Číňané koronavirus rozšíří v Africe. Bez detekce by se Afrika mohla stát novým centrem epidemie Covidu-19.

Před několika lety vydala Světová zdravotnická organizace seznam patogenů, které, jak uvedla, vyžadují naléhavou pozornost vědců. Všechno to byly viry, proti žádným z nich neexistovala léčba či vakcína a všechny měly potenciál vyvolat pandemie, které by usmrtily tisíce lidí.

Pak Světová zdravotnická organizace přidala ještě "Nemoc X" - "vážnou mezinárodní epidemii vyvolanou dosud neznámým patogenem".

Pád Anglie do fašismu: Downing Street se odmítla distancovat od rasistických postojů nového premiérova poradce

17. 2. 2020

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Krátce po napsání tohoto článku v pondělí večer oznámil Andrew Sabisky, že ze své funkce v Downing Street odchází. Předtím na tiskové konferenci tiskový mluvčí Borise Johnsona odmítl třicetkrát odpovědět na otázky, zda Johnson souhlasí se Sabiského rasistickými názory.

V pondělí večer Sabisky napsal - po ostré kritice ze všech částí britského politického spektra - na Twitteru toto:

"Čau lidi, mediální hysterie ohledně mých starých věcí na internetu je šílená, ale já jsem chtěl být vládě nápomocný, nikoliv být zdrojem odvádění pozornosti. Proto jsem se rozhodl rezignovat na svou funkci "dodavatele pro vládu". (...) Vím, že tohle mnoho lidí zklame, ale podepsal jsem smlouvu na to, že budu dělat skutečnou práci a ne že budu v ohnisku gigantické popravy mé osobnosti. Jestliže nemůžu pracovat normálně, nemá to smysl. Mám spoustu jiných věcí v životě na programu."

(Po své rezignaci Sabisky posléze vymazal i svůj účet na Twitteru:)
Je v tom určitá naděje, že se ultrapravičácké mafii, která se zmocnila britské vlády, nakonec nedaří prosadit svou a jmenovat do všech vedoucích funkcí šílence. (JČ)

David Lammy: Je dobře, že Andrew Sabisky rezignoval. Eugenika nemá místo ve vládě. Avšak tím, že Boris Johnson odmítl tyto názory odsoudit, odhalil toho mnoho o svém vlastním charakteru.



* * *

Mluvčí Borise Johnsona se odmítl vyjádřit k tomu, zda Johnson zastává názor, že černoši mají nižší IG a zda souhlasí s eugenikou, poté, co úřad premiéra najal poradce s vysoce kontroverzními názory.Během pondělní velmi napjaté tiskové konference odmítl oficiální mluvčí Borise Johnsona několikrát se distancovat od názorů jeho nového poradce Andrewa Sabiského, který doporučuje, aby stát používal "nucené antikoncepce" a zabránil tak vznikání "trvalé podtřídy lidí". Sabiského najal Johnsonův poradce Dominic Cummings.

Česká věda: přinese rostoucí tlak na kvalitu častější falšování výsledků?

18. 2. 2020 / Oldřich Kopecký

čas čtení 6 minut

Na mé alma mater, Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci, již poměrně dlouho doutná spor, který zažehlo obvinění ze záměrné manipulace s daty ZDE. Nebudu danou situaci soudit, protože to již udělala celá řada jiných vědců, nejvýstižněji asi Václav Hořejší. Chtěl bych se ovšem zamyslet nad podstatou kauzy, tedy motivací, která vědeckého pracovníka může vést k myšlence na falšování dat nebo přímo k jeho uskutečnění.

(Autor je odborným asistentem katedry zoologie a rybářství na ČZU v Praze)

4575

Dostanete nemálo přidáno (a víc, než bylo původně uvažováno)!

18. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Jako kdyby to byla (či nebyla; ve stejně pozitivním smyslu) priorita priorit pro všechna politická uskupení, která chtějí v příštích volbách uspět. Penzistů zatím stále přibývá, takže jde o subjekt, o jehož přízeň usilovat stojí politicky nemálo za to. Že naše populace porodností tomu paralelně zrovna neodpovídá, je jiná otázka (a teď není přece „na programu dne“).

Demonstrace před domem Marka Zuckerberga

18. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Před domem Marka Zuckerberga se konala velká demonstrace.Členové jeho komunity protestovali, že dovolil cizím vládám zasahovat do amerických voleb, lhát voličům falešnými politickými reklamami, porušovat protitrustové zákony a prodávat jejich soukromé informace.


Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


17855

Učitelé radnímu ČTK Žantovskému: Posuzujte mediální výchovu podle faktů

17. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Učitelská platforma reaguje na středeční debatu Rady Českého rozhlasu o mediálním vzdělávání, kde Petr Žantovský nepravdivě informoval o nízké kvalitě výuky jedné ze vzdělávacích organizací. Zároveň radní navrhoval omezit spolupráci neziskového sektoru se školami, což Učitelská platforma považuje za nepřípustné zasahování do autonomie škol. Podle učitelů obavy vycházejí z neinformovanosti a neznalosti vzdělávacího prostředí.

Minulou středu pořádala Rada Českého rozhlasu debatu o mediálním vzdělávání, kde radní ČTK Petr Žantovský kritizoval vzdělávací program Jednoho světa na školách a spolupráci škol s neziskovým sektorem v mediálním vzdělávání. “Potvrzujeme, že lektoři Jednoho světa na školách postupují při výuce profesionálně. Stejně tak mnoho našich členů s organizátory Jednoho světa na školách spolupracuje při tvorbě témat či výukových materiálů. Není proto pravda, že je výuka ze strany Jednoho světa na školách diletantská,” říká Petra Mazancová z Učitelské platformy. Stejnou zkušenost vyjadřuje i předsedkyně Asociace učitelů občanské výchovy Tereza Vodičková: “Kritika lektorů a činnosti Jednoho světa na školách pochází pravděpodobně od lidí, kteří jejich práci neznají.”


Kompletní článek ZDE

Řecko chce v Egejském moři postavit plovoucí plot proti uprchlíkům

17. 2. 2020

čas čtení 2 minuty




Řecko plánuje instalovat v Egejském moři plovoucí plot proti uprchlíkům. Plot má být 2,7 km dlouhý. Severně od řeckého ostrova Lesbos a bude 1,1 metru vysoký. Asi 50 cm má vyčnívat z hladiny moře.

Boris Češirkov, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky v Řecku: "Každý stát včetně Řecka má legitimní právo spravovat svou hranici. Avšak ti, kteří přicházejí přes moře, a chtějí požádat o azyl, hledají bezpečí, mají fundamentální právo to učinit."

Řecké ministerstvo obrany tvrdí, že projekt bude nouzovým opatřením "s cílem omezit rostoucí příliv migrantů".



Amnesty International návrh kritizovala, s tím, že "povede k většímu nebezpečí pro ty, kteří zoufale hledají bezpečí". Migranti snažící se dostat do Evropy často cestují přes Turecko do Řecka. Prchají před násilím a pronásledováním ve svých zemích. Většina příchozích je z Afghánistánu a ze Sýrie. V Morii, v největším uprchlickém táboře na ostrově Lesbos, je více než 19 000 žadatelů o azyl. Žijí v táboře, který má kapacitu pro 2840 lidí.

Dívka: "Chceme opustit tento ostrov. Proč nás drží na tomto ostrově? Proč nás nepustí do jiné země? Jsme tady, abychom našli mír, protože všichni z nás máme v naší zemi spoustu problémů. A teď jsme tady a hledáme mír. My nejsme vězni. Jsme lidé."

Podmínky na ostrovech vedly k napětí mezi migranty, uprchlíky a místními lidmi. Minulý týden uprchlíci demonstrovali na ostrově Lesbos proti podmínkám v přeplněném táboře Moria. Policie reagovala odpalováním slzného plynu a ochromujících granátů.

Uprchlíci skandují: "Omlouváme se. Lidi z ostrova Lesbos, omlouváme se."

Řečtí aktivisté také demonstrovali na ostrovech Lesbos, Samos a Chios proti vládnímu zacházení s uprchlíky a migranty.

Obyvatelka ostrova Lesbos: "Situace je problematická pro ně i pro nás. Životní podmínky pro ně jsou zoufalé. Stojíme při nich a podporujeme je, jak nejvíc můžeme. Ale chceme, aby tito lidé odešli. Ne proto, že by nám vadili, nebo že bychom je neměli rádi. Ale proto, že tak, jak žijí, ty poměry jsou nelidské."
 

Chci umřít, už nemůžu takhle žít

17. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Chci umřít, už nemůžu takhle žít," - to jsou slova vycházející z úst zbrutalizovaných Syřanů každý den, zatímco pokračují bombardování a válečné zločiny, páchané režimními jednotkami a Ruskem v Idlíbu a v Aleppu pokračují. Jak dlouho budou muset přežívat tento život?


Prodat Čínu Čechům jako sympatický režim se nepodařilo

17. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Podle exkluzivního průzkumu pro Český rozhlas je většina české společnosti (67%) pro hlubší spolupráci s Tchaj-wanem. Pro porovnání: u Číny je to jen 55%. To asi čínské představitele a proponenty pročínské politiky u nás příliš nepotěší.

Ono je to ovšem zajímavější: ti, kdo podporují bližší spolupráci s Tchaj-wanem, tomu tak chtějí navzdory čínské nevoli, naopak ti, kteří podporují vztahy s Čínou, chtějí, aby ty vztahy byly na ekonomické, nikoli politické bázi. To je, zdá se mi, naprostý krach těch, včetně prezidenta republiky, kdo chtěli u české veřejnosti legitimizovat čínský režim. Navzdory velkým penězům a vlivným lidem.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mezitím v Absurdistánu 117:

Revoluce v polské onkologii - modlete se!

17. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Konečně, dlouho očekávaná revoluce polské ontologie! Poté, co Senát odmítl plán strany Právo a spravedlnost nalít téměř 2 miliardy zlotých (12 miliard Kč) do státní televize TVP - propagandistické mašinérie této strany, zákon se vrátil do Sejmu, do dolní komory parlamentu. Opozice navrhla, aby byly ty peníze investovány do polské onkologie.

Orbán: Žádní liberálové neexistují. Tzv. "liberálové" jsou komunisté s univerzitním titulem

17. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Orbán při projevu o stavu unie: Žádní liberálové neexistují. Tzv, "liberálové" jsou komunisté s univerzitním titulem. (Bouřlivý potlesk)


Izraelská policie střelila devítiletého chlapce do tváře. Petříček tento režim mezinárodně podporuje

17. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Malek Issa, devítiletý chlapec, šel v sobotu domů ve čtvrti Issaqiya ve východním Jeruzalémě. Izraelská policie ho střelila do tváře kulkou opatřenou houbovou špicí.

Chlapec má vážná zranění obličeje. V sobotu v noci byl operován. Lékaři konstatovali, že zřejmě přijde o jedno oko a možná i o druhé. Není vyloučeno, že utrpěl poškození mozku.  Otec devítiletého chlapce sdělil, že před střelbou nedošlo k žádným násilným protestům ani k házení kamení.

"Proměnil jsem svůj dům ve vězení pro děti, kvůli problémům ve vesnici," řekl otec. "Bojím se o ně, nepouštím je ven a nesmějí ani sami otevírat dveře. Ale ať se je snažíte ochraňovat, jak nejvíc můžete, ono to nepomáhá."

Otec řekl, že se jeho syn vracel ze školy s mladšími sestrami. "Zatelefonoval mamince, ať je přijede vyzvednou, ale ta mu řekla, že je hezky a že mohou jít pěšky. Na křižovatce, kde odbočili z hlavní ulice, se policie snažila kohosi zatknout a shromáždila se tam řada lidí. Policie viděla hodně lidí a začala střílet. Chlapce střelili mezi oči."  Zdroj  ZDE


Je ta cena odpovídající? (Ne-li sladká? A taky kdy „zdravější“ produkt?)

17. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ne že by všechno vždycky souviselo automaticky se vším. To by se člověk ani nedokázal zorientovat ani na tom místě, kde zrovna je. I když se nejednou kategoricky – a málem všeobecně – tvrdí opak. (I takto stojí za to si občas připomenout, že někdy tvrdíme neprůkazné souvislosti, aniž hnou brvou obě strany takto iniciovaného dialogu, anebo zrovna uvažující člověk sám v sobě. A kupodivu i „skoro naopak“: některé jevy k sobě přiřazujeme lineárně tak, jako kdyby charakteristickou dominantou vždy bylo, že z Á plyne pokaždé Bé; ne že by to mohla být taky někdy náhoda a jindy třeba Cé. Ve všech zrovna zmíněných alternativách jsme mimo hudbu a její možnou další všehochuť! Neboť to bychom asi měli zvažovat, kde se nám teď v té půltónové posloupnosti ztratilo Há…)

Leč neodbíhejme hned dál do abstraktních nebo ne zrovna moc „hudebních“ úvah.

Výjímečná propagátorka hudby

17. 2. 2020 / Miloslav Samek

čas čtení 4 minuty


 

Anna Hostomská se narodila 6. srpna 1907 v Táboře do hudbymilovné rodiny. Po maturitě na Státním reálném gymnasiu v Pelhřimově v roce 1926 absolvovala abiturientský kurs při obchodní akademii v Praze, potom studovala ve školním roce francouzskou literaturu na Univerzitě v Lyonu (2 semestry). Když se vrátila do Prahy, nastoupila nejprve na úřednické místo do Československého rozhlasu a postupně se vypracovala na místo vedoucí smíšených a zábavných pořadů. Ještě musím zdůraznit, že v letech 1936 – 39 studovala na filozofické fakultě vedle předmětu filozofie a sociologie hlavně vědu o umění, bohužel 2. světová válka její plány překazila, neboť v letech 1939 – 45 byly nacisty české vysoké školy uzavřené. Přesto v důsledku své houževnatosti a píle se po Osvobození v roce 1945 vrátila na Univerzitu Karlovu (studovala při zaměstnání – sic!), odevzdala rigorózní práci Rozhlas a posluchači, byť tedy k obhajobě pro značný nápor v zaměstnání nedošlo.

Asphalting the Amazon

17. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut



Bolsonaro's road to war against native Indians and to destroy of the rainforest


On Friday, 14th of February, Brazilian president Jair Bolsonaro inaugurated 51 km of an asphalted road that will have one thousand kilometers and will cross the the largest block of protected forests in the world, stretching from the Amazon river to the border with Suriname.

The BR-163 highway will cross a region called Calha Norte do Pará. Ultra right-wing populist Bolsonaro's project also includes the construction of a hydroelectric plant on the Trombetas River. The project is led by army General Maynard Marques de Santa Rosa.

Asfaltování Amazonie

17. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Bolsonarova cesta do války proti domorodým indiánům a za zničení deštného pralesa

V pátek 14. února inauguroval brazilský prezident Jair Bolsonaro 51 kilometrů vyasfaltované silnice, která bude tisíc kilometrů dlouhá a povede největší oblastí chráněných pralesů na světě, od řeky Amazonky až po hranici Suriname.

Tato silnice BR-163 povede přes region zvaný Calha Norte do Pará. Tento projekt ultrapravicového populisty Bolsonara také zahrnuje výstavbu hydroelektrárny na řece Trombetas. Projekt vede armádní generál Maynard Marques de Santa Rosa.

Proč jsme tak lhostejní k perzekuci Juliana Assange a Chelsea Manningové?

17. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jestliže nás trápí osudy ruských a čínských disidentů, čímž mimoděk demonstrujeme svoji morální převahu nad naším ideologickým nepřítelem, proč jsme slepí a hluší k perzekuci Juliana Assange, Chelsea Manningové a dalších západních whistleblowerů a novinářů?

Čeští komentáři rádi píší o zlém Rusku a diktátorské Číně, aniž by tutéž, ba větší pozornost věnovali svým kolegům na Západě. Vše by bylo v pořádku, kdyby se informovalo o opresivních režimech a jejich praktikách toutéž měrou - nehledě na ideologické zázemí. Nikdo nevolá po tom, abychom ignorovali otřesnou perzekuci Ujgurů čínskou vládou nebo mafiánské metody Putinova Kremlu; je zapotřebí dospět k informační rovnováze, což je vzhledem k vlastnickým strukturám mainstreamových médií a jejich ideologické disciplíně nadlidský úkol.

Deset dětí zemřelo v uprchlickém táboře v Sýrii ve sněhu za poslední týden

16. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Mia Farrow: Po mučení a masakrování syrských civilistů, po útocích na záchranáře, nemocnice a školy barelovými bombami a chemickými zbraněmi, vyvolaly v Sýrii Asad a Rusko další vlnu zoufalství. Útok na Idlíb vyhnnal z domovů 832 000, většinou dětí.


Statisíce civilistů, většinou žen a dětí, uvízly bez potravin a bez přístřeší v mrazivém počasí v severozápadní Sýrii. Z domovů je vyhnala Ruskem podporovaná ofenzíva a bombardování nemocnic a civilní infrastruktury.

Útok na Idlíb, poslední enklávu syrské opozice, vyvolal snad největší humanitární krizi v dlouhé a brutální válce. Od prosince bylo z domovů vyhnáno více než 800 000 lidí, 143 000 za poslední tři dny.

"Je tomu, jako bychom žili na hřbitově," řekla Manar al-Deiry, učitelka, skrývající se se svými dětmi ve věku sedm a devět let, ve stanu ve sněhu. Má ve stanu provizorní kamínka, ale bojí se je používat, protože děti kvůli kouři nemohou dýchat a některé rodiny se ve spánku udusily.



Boris Johnson omezil přístup fotografů do Downing Street

16. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Čtyři organizace zastupující novinářské fotografy obvinily Borise Johnsona, že jim zabraňuje v přístupu do Downing Street. Novináři si stěžují, že Johnson napodobuje Donalda Trumpa ve snaze omezit přístup médií a znemožnit médiím kontrolovat vládu.

Žádným nezávislým fotografům nebylo dovoleno fotografovat Johnsona, jak podepisuje dohodu o odchodu Británie z EU, ani okamžik, kdy 31. ledna Británie odešla z EU. Existují jediné fotografie, které pořídil nový oficíální fotograf Downing Street Andrew Parsons.

Populismus je pomstou středních vrstev

16. 2. 2020

čas čtení 5 minut


Marek Beneš tady píše na diskusním fóru, že se lidé bouří proti demokracii, protože nemají nic. V jeho vesnici u Ostravy nemají Romové v oknech ani skla, mají v nich igelit. Zanedbávání "špatných krajů" pražským centrem a zotročení milionu lidí v ČR dluhovým otroctvím je otřesné a píšeme o tom často.

Jenže revoluci proti demokracii neprovádějí chudí Romové ze severomoravských vesnic. Ti nepíší na Facebook rasistické sprosťárny a nešíří zlovolné konspirační emailové řetězce. Je to vzbouření nižší střední vrstvy - k níž patří většina české společnosti. Foldyna a Křeček nejsou chudí. Právě tito lidé podporují Babiše a nenávidí neexistující muslimy a uprchlíky.  Ale není to výlučně český jev, jak píše v deníku Financial Times Simon Kuper (JČ):


Představuji vám postavu, o níž se v dnešní politické debatě málokdy hovoří. Žije na předměstí nebo na malém městě. Nenarodil se v luxusním prostředí a musel se do svého postavení vypracovat, což nebyla vždycky legrace. Nyní vlastní svůj dům a vydělává nadprůměrně. Pohlíží ostře kriticky na elity z velkých měst, "které to měly od samého začátku lehké". Krátce řečeno, je to středostavovský antielitář.

Británie: Nejhorší jsou diktátoři, kteří se dožadují vaší lásky

16. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Pokud jste soudce, novinář, státní úředník, konzervativní poslanec nebo britský občan, který potřebuje ochranu zákona, měli byste se připravit na to, co se chystá. Pokud se postavíte proti lásku vyžadujícímu Johnsonovi, bude vás nenávidět a udělá vše, co bude jeho silách, aby vás zničil.

(Pozn. JČ: Před rokem 1989 ve východní Evropě se předpokládalo, že budete milovat komunistický režim a nadšeně ho podporovat. Nadšeně ho nepodporovat či dokonce kritizovat bylo trestným činem. Pozoruhodné, jak rychle se Anglie přizpůsobuje někdejšímu komunismu. Angličané jsou strašně pasivní. Vzbouří se?)

Největší chybou, kterou udělali oponenti Borise Johnsona, bylo, že předpokládali, že nemůže ohrozit britskou demokracii, "protože chce být milován". Je to jenom klaun, říkali nám, zakomplexovaná celebrita, která chce jen slyšet potlesk obecenstva. Nepochopili, že není nebezpečnější touha než potřeba, aby vás druzí vzývali a milovali. Když je láska odepřena, potřební se proměňují v monstrum. To, co je egomaniakální patologie u herce či zpěváka, se stává veřejným nebezpečím, když se celebrita dostane k moci, píše varovně Nick Cohen.

Demokratičtí politikové by neměli předpokládat, že je bude veřejnost milovat. Nejlepší, v co mohou doufat, je respekt části voličů a trocha sympatií od budoucích historiků. Když vyžadují lásku, namísto aby se snažili získat si u veřejnosti respekt, vidí normální omezení svobodné společnosti jako urážky. Osobní se stává politickým. Neurotický autoritář se stylizuje v zosobnění "vůle lidu". Všichni, kdo ho zpochybňují, urážejí národ, který on ve své ješitnosti zosobňuje.

Boris Johnson ruší BBC

16. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Boris Johnson sdělil BBC že koncesionářský poplatek, jímž je financována BBC, televize i rozhlas, bude zrušen. Znamená to konec rozhlasu a televize BBC a zřejmě jejich nahrazení ultrapravicovou propagandou a la americké Fox News.

Johnson zahajuje plánovité útoky proti všem, kdo by mohli zpochybnit jeho totalitní moc: proti ministrům, kteří mu nelezou otevřeně kamsi, proti novinářům, proti soudcům, proti nezávislému soudnictví, proti BBC. Občan, který potřebuje od britského státu ochranu, má za Johnsona problém.


Jestli by ČR neměla zadat svou zoufale pomalou renovaci železnice Číně

15. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Británie se snaží připravovat svou první vysokorychlostní železnici z Londýna do Birminghamu a pak Leeds a Manchesteru. V 19. století patřili Angličané k nejinovativnějším a nejlépe organizovaným inženýrům a technikům na světě - například v jediném dni standardizovali na všech tratích do té doby nejrůznější rozteče železničních kolejí na normu 1435 mm. (Jen jeden den vlaky nejezdily, v předchozí den existovaly nejrůznější rozteče, v třetí den už vlaky normálně jezdily na standardních kolejích 1435 mm.) Ve dvacátém a jednadvacátém století však jaksi tyto schopnosti úplně ztratili a nedokáží zorganizovat nic.

Kontroverzně plánovaná vysokorychlostní železnice Londýn-Birmingham měla původně stát  50 miliard liber, teď to narostlo na 108 miliard liber. Železnice má být dokončená až v roce 2040 (!!) a zkrátí cestu o dvacet minut (!!)

Jak v Anglii, tak v Česku: Tam lidi zase věří médii rozšířeným nesmyslům o "nebezpečí uprchlíků"

14. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Colin Browning: Absolutně odporné poměry na letišti Schiphol. Čekáme 55 minut ve frontě na pasovou kontrolu. Tohle není ten brexit, pro který jsem já hlasoval.

Jedna ze stovek reakcí na Twitteru:

Možná, že kdyby byl Colin trochu větší vlastenec a opravdu věřil v Británii, pak by ta fronta šla rychleji?






Moderátor rozhlasu LBC James O'Brian: Na Twitteru je člověk jménem Colin, kterému se tam všichni posmívají, protože zveřejnil fotografii fronty na amsterodamském letišti Schiphol Airport a stěžuje si, že tohle není ten brexit, pro který hlasoval, že tam musel čekat 55 minut ve frontě. Prosím, poslouchejte, co vám teď řeknu.

Jsou určité aspekty tohoto příběhu, o nichž nejsem úplně přesvědčen, protože my přijdeme o výhody členství v Evropské unii až koncem roku 2020. Avšak Independent tu informaci zveřejnil a pár dalších médií také. Brexitér, který byl nucen na letišti v Evropské unii v Amsterdamu čekat ve frontě, si stěžuje, že tohle není ten brexit, pro který hlasoval. A my teď všichni máme ukazovat na Colina a smát se mu.

Trump a Johnson: Dva blbové se zuřivě pohádali

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Britský premiér Boris Johnson zrušil svou cestu do USA, plánovanou pro příští měsíc po zuřivém telefonátu od Donalda Trumpa, kdy Trump telefon položil uprostřed rozhovoru.

Johnson měl navštívit Washington letos v lednu, ale odložil svou cestu v důsledku celé řady konfliktů s Trumpem ohledně Íránu, čínské technologické firmy Huawei a odmítnuté britské žádosti o vydání manželky amerického diplomata, která zabila mladého cyklistu v Anglii, když s automobilem jela po pravé, nikoliv v Británii normální levé straně.

Boris Johnson donutil svou vládu, aby skandovala jeho nepravdivá hesla

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Dost neuvěřitelné. Na pátečním zasedání vlády před televizními kamerami donutil Boris Johnson členy vlády, aby skandovali pochybná hesla, o jeho příslibech, co udělá. (40 nemocnic nepostaví, 20 000 policistů je daleko méně, než kolik jich politikou škrtů konzervativci zlikvidovali a 50 000 zdravotních sester nenajdou, protože většina je jich ze zemí Evropské unie a houfně odcházejí):


Boris Johnson: Kolik nemocnic postavíme?
Vláda sborem: Čtyřicet.
Boris Johnson: Kolik najímáme nových policistů?
Vláda sborem: Dvacet tisíc.
Boris Johnson: Dvacet tisíc, to je pravda. Kolik zdravotních sester najímáme? 
Vláda sborem: Padesát tisíc
Boris Johnson: Padesát tisíc, přesně. O kolik více autobusů?
Vláda zmatená.
Boris Johnson: Čtyři tisíce nádherných v Británii vyrobených nízkouhlíkových autobusů.



Jak mohu předpokládat, že někdo bude hájit práva moje?

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Nejsem gay.
Nejsem muslim.
Nejsem důchodce.
Nejsem Čech.
Nejsem trans.
Nejsem černoch.
Nejsem uprchlík.
Nejsem invalida.
Nejsem žena.
Nejsem bezdomovec.
Ale jestliže nebudu hájit práva všech, jak mohu předpokládat, že někdo bude hájit práva moje?


Parlament ČR zvolil ombudsmana s historií rasové diskriminace

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Jeho jmenování svědčí o chabém stavu lidských práv v České republice


"Jmenováním Stanislava Křečka ombudsmanem skončila obrana lidských práv v České republice," konstatuje David Tišer.

O jmenování Stanislava Křečka "ochráncem práv" píše na serveru Global Voices Filip Noubel. Shrnuje Křečkův životopis, jeho rasistické výroky a jásání populistů nad jeho zvolením. Upozorňuje, že podle mezinárodních analýz se Česká republika považuje za nedokonalou demokracii. Na seznamu 167 zemí se podle hodnocení demokracie, které provedl Economist Intelligence Unit v roce 2017 umístila na 34. místě. Milion chvilek demokracie organizuje proti Křečkovi demonstraci na 1. března 2020.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

9. února 2020 bylo poprvé v historii v Antarktidě 20 stupňů Celsia

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Leden 2020 byl na světových územích a mořích nejteplejším lednem v historii. Průměrná teplota překročila veškeré teploty v záznamech udržovaných po dobu 141 let britskou Národní oceánskou a atmosferickou správou, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Výjimečně teplý leden 2020 následoval po výjimečně teplém lednu 2019, který byl druhým nejteplejším lednem na územích planety Země od začátku udržování spolehlivých záznamů. Posledních pět let a poslední desetiletí jsou nejteplejší za posledních 150 let.

Jaké nebezpečí je závažnější?

14. 2. 2020 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Milí přátelé,

už se dva týdny ptám ve všech bostonských obchodech na ochranné ústní roušky, jsou však beznadějně vyprodané.

Sice zde stále nehrozí pandemie způsobená koronavirem, protože Boston hlásí zatím jen jeden potvrzený případ nákazy, ale celá situace mně nevyhnutelně připomněla až doposud antikomunisty omílanou vzpomínku na několikatýdenní nedostatek toaletního papíru z předrevolučního Československa, údajně způsobený požárem v nějaké slovenské továrně zásobující centralizovaný socialistický trh tímto produktem.

Dodnes ona vzpomínka rozzuřuje zastánce volného kapitalistického trhu, který by dle jejich teorie něco takového nikdy nedopustil.

Samozřejmě se zde nabízí otázka: Co je v dané situaci životně důležitější, nebezpečí improvizovaně Rudým právem vytřené řiti, či nebezpečí smrtelného zápalu plic?

Milan Kohout 
Boston, USA

Zákaz provizí zprostředkovatelům pronájmů v New Yorku

14. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Opatření v americkém státě New York poukazují mj. i na prohlubující se odklon české celostátní politiky od nesmělých snah o hospodářsky, sociálně a klimaticky udržitelnější společnost, která více reflektuje realitu 21. století.

Ačkoliv velké newyorské nemovitostní korporace tvrdí, že se budou snažit legislativní opatření státu New York napadnout u soudu (celý článek ZDE), tak tím nijak nezastaví trend, který se netýká jenom státu New York.

Trump chce škrtat ve fondech na obranu Evropy

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tabulka ministerstva obrany ukazuje, že Trumpova administrativa letos škrtla půl miliardy dolarů z programu European Deterrence Initiative (EDI) a příští rok chce škrtnout dalších 1,5 miliardy.  

Libye: Haftar blokuje lety OSN

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

OSN varovala, že síly loajální k libyjskému povstaleckému veliteli Chalífovi Haftarovi nyní brání jejím letounům v přistání, což ohrožuje přísun mezinárodní pomoci i úsilí o dosažení míru, napsal Corey Blackman.

Why it is a problem that the Czech Republic has appointed an anti-human rights activist into the post of Defender of Human Rights

14. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

"We are not an office for the defence of human rights, says the newly appointed Czech Defender of Human Rights".


In connection with the above statement, this is an exclusive interview with Andrew Stroehlein the Human Rights Watch European Media Director, based in Brussels:

Why is the role of ombudsman important?

The ombudsman’s office is there to help people have their rights protected, in particular when the government or other authorities are undermining an individual’s rights in some way. It’s beyond absurd – the pinnacle of absurd, actually, beyond anything Havel could have written in one of his plays – for an ombudsman to say his office has nothing to do with human rights. What’s he there for? Flipping burgers at McDonalds?

Proč na jmenování anti-ombudsmana Stanislava Křečka záleží

14. 2. 2020

čas čtení 3 minuty


K výše uvedenému rozhovoru se Stanislavem Křečkem přinášíme exkluzivní rozhovor s Andrewem Stroehleinem, mediálním ředitelem lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu:

Proč je role ochránce práv důležitá?

Úřad obmudsmana existuje, aby pomáhal lidem ochraňovat jejich práva, zejména v situaci, kdy vláda nebo jiné úřady nějakým způsobem ochromují práva jednotlivce. Je více než absurdní - je to vlastně vrchol absurdity, daleko větší absurdita, než jakou mohl Havel napsat v jedné ze svých her - když ombudsman řekne, že jeho úřad nemá s lidskými právy nic společného. K čemu ten člověk je? Aby přehazoval v McDonaldu hamburgery?

Mohou lidé žít bez lidských práv?

Syrské nemluvně s rodinou na útěku před ruským bombardováním umrzlo v táboře

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V severozápadní Sýrii je -7 stupňů Celsia. Desetitisíce civilistů prchajících před ruským a Asadovým bombardováním nemají kde se skrýt. Nemají možnost se ohřát a většinou nemají k přespání ani stany, informoval ve čtvrtek v poledne rozhovorem s jedním syrským lékařem na místě rozhlas BBC.

Nemluvně, žijící v táboře umrzlo. Andílek Imán nedávno uprchla se svou rodinou před hrozbou smrti od ruského a Asadova bombardování. Její tvář, připomínající ducha, je jako statisíce dalších tváří dětí, které jsou ohroženy stejným osudem.

Staif Hammadi, jeho manželka, dítě Hoda a vnučka Hour - to byla rodina, která uprchla ze svého bydliště v Idlíbu v důsledku režimního a ruského bombardování. Tatínek se zoufale snažil zachránit rodinu, aby neumrzla, a tak ohříval jejich primitivní stan uhlím. Udusili se ve spánku kysličníkem uhelnatým.


Filipíny ruší spojeneckou smlouvu s USA

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Na příkaz prezidenta Rodriga Duterteho Filipíny v úterý oznámily zrušení bezpečnostního paktu, který americkým jednotkám umožňuje provádět výcvik na území tohoto státu.

Zlé turecké svědomí západní "odpovědnosti chránit"

14. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Na světovém summitu OSN v roce 2005 byl schválen globální závazek ohledně odpovědnosti chránit civilisty (responsibility to protect, R2P) před genocidou, válečnými zločiny, etnickými čistkami a zločiny proti lidskosti. Ačkoliv k přijetí závazku došlo v době úřadování Bushe mladšího v Bílém domě, State Department nikdy tolik nehýřil odkazy na R2P, jako během dvou funkčních období prezidenta Obamy.

Sandersova doktrína

14. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Mnozí evropští představitelé považují Sanderse za "levicového izolacionistu". Jsou stejně "zděšeni" vyhlídkou na jeho prezidentství, jako vyhlídkou na druhé Trumpovo funkční období, protože by zaselo pochybnosti ohledně trvání amerického závazku k NATO a udržení mezinárodního systému vedeného USA.

Pozoruhodné názory z České republiky

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Andrewu Stroehleinovi, mediální ředitel organizace Human Rights Watch (několikrát nedávno mezinárodními organizacemi označenému za jednoho z dvaceti nejvlivnějších globálních analytiků na Twitteru)  "vysvětlili" ve čtvrtek čeští uživatelé Twitteru zásadní věci:

Andrew Stroehlein: Takže dnes mi různí Evropané sdělili:

'No, nacisté vraždili civilisty, tak proč by je bývali neměli vraždit i západní Spojenci?"

(Toto konstatoval jeden docela známý český novinář v souvislosti s válečným zločinem Británie a USA, jímž bylo plošné bombardování Drážďan před 75 lety, dne 13. února 1945, kdy vznikla ohnivá bouře a v ní bylo udušeno a upáleno 25 000 civilistů. Docela známý český novinář se vyjádřil, že s tím naprosto souhlasí.)
 
"No, Saúdská Arábie trestá lidi za jejich názory a za jejich náboženství, proč bychom to tedy neměli dělat i my?"

Opravdu, lidi: Najděte si lepší vzory.


Boris Johnson nesnese jediný nezávislý hlas: O skandálním odchodu britského ministra financí

13. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lhář Boris Johnson asi před šesti nedělemi:  Dám vám absolutně kategorické ujištění, že si ponechám Sajida Javida jako svého ministra financí. Co tomu říkáte? Myslím, že je to fajn chlap a myslím, že dělá fantasticky dobrou práci. A jsem hrdý, že ho mohu počítat mezi své kolegy.

Dne 13. února 2019 byl nucen Sajid Javid na funkci ministra financí rezignovat.



Údajně mírná restrukturalizace konzervativní vlády Borise Johnsona poté, co zvítězil v prosincových volbách, ve čtvrtek vyvrcholila skandálním a dramatickým odchodem nejdůležitějšího ministra, totiž ministra financí Sajida Javida. Ten byl ve funkci teprve od července 2019 a dosud projevoval všechny znaky úslužnosti vůči Johnsonovi. Přestože ještě před dvěma lety varoval, že brexit bude pro Británii hospodářskou katastrofou (a toto varování zůstává na jeho stránkách), od doby jmenování Johnsonovým ministrem financí úslužně opakoval fráze, že brexit bude pro Británii "velmi úspěšný" a "nový začátek".

Zde varuje Sajid Javid, že odchod Británie z jednotného evropského trhu bude katastrofou: Pod tím pak jásá Sajid Javid nad brexitem: Oslavujme ho speciální mincí! 

HRW: Seznamte se s panem Křečkem

13. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Seznamte se se Stanislavem Křečkem.

Věří v ultrapravicovou konspirační teorii, že sem "muslimové přicházejí, protože nás chtějí nahradit".

Říká, že s muslimy by se nemělo zacházet jako s jednotlivými lidmi.

Je to nový český obmudsman, jehož úkolem je hájit lidská práva.


Brit přespává v Evropě na ulici, poté, co mu britské ministerstvo vnitra sebralo pas a odmítlo ho vpustit do země

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Britské úřady zabránily britskému občanuve  vstupu na území Británie, když se vracel z dovolené v Evropě. Bez varování mu odebraly jeho britský pas, a protizákonně ho tak učinily člověkem bez státní příslušnosti.

Fatushi Lalovi, 33, který žil v Británii od svých čtrnácti let, sdělili imigrační úředníci, když se v Bruselu pokusil vrátit zpět domů do Británie, že na to nemá právo.

Lala, který žije v severním Londýně, je nucen už tři týdny nyní žít v Bruselu na ulici. Britské ministerstvo vnitra nereagovalo na dopis od jeho poslance, odeslaný před týdnem. 

Diagnóza příčin volební porážky Labour Party

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Země potřebuje silnou opozici. Británie bude mít lepší vládu, pokud těm, kdo vládnou, bude někdo koukat pod prsty. Navíc Labour Party ve svých nejlepších dobách představovala velkou sílu bojující za slušnost, hovořící za lidi po celé zemi a zajišťující, že nikdo nebude zapomenut. Potřebujeme tuto roli obnovit, napsal ve své analýze konzervativec lord Ashcroft.

Co udělá Kongres s Trumpovým obranným rozpočtem?

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump představil svůj poslední federální rozpočet znovuzahájením dohadování s Kongresem, které ukončil teprve loni v létě. Tento zlom dohodu ruší a zajišťuje, že jeho návrh financování je hned po doručení na Capitol Hill fakticky mrtev, upozorňuje Mackenzie Eaglenová.

Jak zvolit doktora Křečka, aneb Konec ombudsmanů v Čechách

13. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká společnost strašená demagogy se seběhla do nervózního houfu a děsí se veškerých odlišností, které normálně představují zdravou pestrost fungující society. Poměrně nedávno byli ještě Češi proslulí liberálním postojem k homosexuálům nebo sympatiemi pro Židy. Dnes se Českem opět šíří zakrytá i nezakrytá homofobie ZDE a narůstá i antisemitismus ZDE. Společný jmenovatel obou fenoménů je zřejmý: Kategorické vyžadování "povinné" stejnosti. - Jistým dovršením zmíněné instinktivní homogenizace se stalo úterní zvolení Stanislava Křečka do funkce ombudsmana - navzdory faktu, že se kandidát opakovaně s opovržením vyjádřil v neprospěch obrany práv menšin.

Nový Trumpův rozpočet financuje nekonečnou válku a jaderné zbraně, zatímco trestá chudé

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump tento týden představil nový návrh rozpočtu, který obsahuje také masivní škrty ve federálních programech poskytujících mnoha Američanům zdravotní péči či potravinové lístky. Návrh počítá s podstatným zvýšením financí na obranu. Za výstavbu Trumpovy zdi mají být utraceny dvě miliardy dolarů.

Neexistuje žádný „velký americký návrat“

13. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se spoléhá na pracující třídu, kterou přitom podvedl nejvíce. Prezident Trump se ve svém projevu o stavu Unie chvástal „velkým americkým návratem“ a „boomem modrých límečků“ a zásluhy si samozřejmě připisuje sám sobě. Aby bylo jasno: Neexistuje žádný „velký americký návrat“, píše editor Foreign Policy in Focus Peter Certo.

Proč je korupce jako sníh?

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

V zemích, kde bývá množství sněhu, mají i množství slov k jeho označení. A totéž platí pro korupci. Kde je spousta korupce, má mnoho jmen, napsal Moisés Naím.

Prestižní nezisková společnost pro boj s rakovinou v Dánsku se ujala klinického testování antabusu

13. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na stránkách Danish Cancer Society (něco jako naše Liga proti rakovině) se před pár dny objevil v dánštině (lze si ho snadno přeložit do angličtiny pomocí online překladače) text, oznamující veřejnosti, že tato úctyhodná společnost spustila hned dva klinické testy antabusu (disulfiramu): zaprvé proti rakovině prsu, zadruhé proti rakovině střev.

Důležité je, že v tom textu se reflektuje, že antabus je lék, který není možné dostat do kliniky standardní cestou, tedy přes komerční klinické testy. Musí se ho ujmout někdo, kdo působí na nekomerční, neziskové bázi – a Danish Cancer Society se právě proto k antabusu hlásí, rozhodla se ho ujmout. Je logické, že právě společnosti jako Danish Cancer Society mají dělat tuhle práci. Co naše Liga proti rakovině?

Kdo se bojí demokratického socialismu?

13. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Vermontský senátor Bernie Sanders zvítězil v primárkách v New Hampshire a podle aktuálních průzkumů veřejného mínění má největší šanci získat demokratickou nominaci na boj o Bílý dům i největší šanci porazit Donalda Trumpa v listopadových volbách. Dosavadní úspěch demokratického socialisty stojí na entuziastickém hnutí, jakož i podpoře progresivních zákonodárců. Vedení Demokratické strany má co dělat s revoltou ve svých vlastních řadách, ba co více; má co do činění s patrně nejnebezpečnějším prezidentem amerických dějin, který by se po případné prohře nemusel dobrovolně vzdát úřadu.

Česká vděčnost je jako beduínské plavání

13. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Beduínské kmeny žijí v poušti a životu zde se takřka dokonale přizpůsobily. Kočovné pastevectví sebou zajisté nese výhody i nevýhody - o tom však psát nechci. Spíše hodlám upozornit na nikoliv zcela nepochopitelný fakt, že beduíni při svém způsobu života příliš často neholdují plavání. Prostě pro ně historicky vzato neměli vhodné podmínky.

22827

Spojení krajní pravice s tzv. levicí ve jménu Hradu a Křečka

12. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V polední publicistice Radiožurnálu jsem slyšel spekulaci, že má dojít ve Sněmovně ke spojení ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Co je spojuje? Prezident republiky. V tomto konkrétním případě prezidentův kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček.

Pan Křeček už byl v pozici zástupce ombudsmanky Anny Šabatové (2013-2019) a i přes svou snahu tuto pozici ve Sněmovně obhájit neuspěl. Pan Křeček také původně nebyl kandidátem Hradu na ombudsmana. Hrad totiž navrhoval nejprve poslankyni za ANO Helenu Válkovou, a když to s ní skončilo špatně (ani se nedostala k volbě), navrhoval poslankyni za ČSSD Kateřinu Valachovou, která kandidovat ovšem odmítla.

Nelhat ve veřejném prostoru!

12. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Každý má právo na svůj názor. Ale nikdo nemá právo vydávat své názory za fakta.

Dnes vznikl spolek proti lhaní ve veřejném prostoru ZDE.

Píše na své facebookové stránce:

Nenechat postulovat reklamu na dezinfo webech by mělo být součástí společenské odpovědnosti firem i institucí. V kampani NELEŽ se budeme snažit tuto ideu podporovat. Dnes jsme ji oficiálně spustili. Podporovat budeme ty firmy a instituce, které ji přijmou za vlastní. Mezi společnosti, které tak už učinily, patří Česká spořitelna, Komerční banka, T-Mobile CZ nebo HBO CZSK. Společně s Asociace společenské odpovědnosti se nám pravděpodobně brzy podaří tento seznam velmi významně rozšířit. A nechceme se omezovat pouze na ČR! Dává Vám to smysl? Ozvěte se, případně šiřte dál. Děkujeme.

Corbyn poukázal na dvojí metr Borise Johnsona

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Přímo obviňuji nekompetenci odcházejícího  šéfa britské Labouristické strany Jeremyho  Corbyna z katastrofy brexitu. Jeho vystupování v parlamentě bývalo příslovečně chabé. Teď se ale vzmužil a řekl něco skutečně zásadního. Proč takhle nemluvil pořád? (JČ)


Tato krutá a bezcitná vláda se snaží lhát britskému lidu. Tvrdí mu, že deportuje jedině cizince, kteří spáchali vraždu, znásilnění a další vážné trestné činy. Zjevně tomu tak není. Vezměme si příklad mladého černocha, který přišel do Británie ve věku pěti let a je nyní odsud deportován poté, co si odseděl vězeňský trest za trestný čin s narkotiky. Jestliže existoval případ mladého bělocha, se světlými vlasy, který později fušoval do narkotik třídy A a spikl se s kamarádem za účelem zmlácení jednoho novináře, deportoval by pan premiér i tohohle hocha, anebo je to, že platí jeden předpis pro mladé černochy z karibské oblasti a jiný předpis pro bělošské chlapce z USA?


 

Británie: Teď se prokázalo, že je Johnsonova vláda i rasistická

12. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 

"Některé osoby deportované v rámci kontroverzního letu na Jamajku mají vazby na narkotika typu A", konstatovala britská vláda bez jediné známky ironie - napsal na Twitteru  satirický televizní pořad Have I Got News for You nad fotografií Borise Johnsona a jeho zástupce Michaela Govea - protože oba byli TAKÉ přistiženi při konzumaci drog typu A - je však nikdo nedeportuje. Jsou běloši.



V minulých dnech zuří v Británii neuvěřitelný skandál. Podobně jako za komunismu režim zbavoval nepohodlné občany československého občanství a deportoval je do zahraničí, tuto praxi si ve stále komunističtější Británii nyní zamilovala vláda. Rozhodla se, že odsouzené pachatele trestných činů, kteří si odpykali vězeňská trestY, deportuje do zahraničí. Ovšem musejí to být černoši.

Podobně jako v ČR, i v Polsku se vyhazují z práce nepohodlní historikové

12. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Obdobně jako nedávno šokujícím způsobem donutil k rezignaci Martinu Lehmanovou, historičku-ředitelku lidickém památníku český "ministr kultury" Zaorálek, protože se mu nelíbily výsledky její věcné práce historika  (jak je to možné, že si "ministr" osobuje právo rozhodovat, kdo smí zveřejňovat jaké informace??) oznámil nyní svou rezignaci i Dariusz Stola, bývalý ředitel Polinského muzea historie polských židů. Dal najevo, že odstupuje od své kandidatury na znovujmenování do funkce ředitele muzea, přestože zvítězil v otevřeném konkurzu. K jeho odchodu dochází - podobně jako v ČR v Zaorálkově případě - po  konfliktu s polským ministerstvem kultury.

V květnu 2019 byl Stola doporučen konkursním výborem za podporuy města Varšavy a Asociace židovského historického institutu (podobně jako Martinu Lehmannovou podpořili další historici v lidickém památníku). Od té doby odmítl ministr kultury Piotr Gliński oficiálně potvrdit jmenování konkursního výboru a světoznámé muzeum tak zůstává bez ředitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Americké ministerstvo spravedlnosti svévolně snížilo trest pro Trumpova kamaráda, dva prokurátoři z protestu rezignovali

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Dva kariérní prokurátoři, kteří pracovali na případu Rogera Stonea, kamaráda Donalda Trumpa, v úterý rezignovali na svou funkci poté, co americké ministerstvo spravedlnosti dalo najevo, že plánuje snížit vězeňský trest, který pro Stonea doporučili. Třetí prokurátor požádal, aby byl osvobozen od práce na tomto případu.

K rezignaci prokurátorů došlo krátce poté, co vysoký činitel ministerstva spravedlnosti řekl reportérům, že je ministerstvo "šokováno", že prokurátoři navrhují pro Rogera Stonea vězeňský trest sedmi až devíti let a bude žádat o mírnější trest.

Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti zrušit návrh prokurátorů a následná rezignace prokurátorů  odhalila napětí mezi prokurátory a vedením amerického ministerstva spravedlnosti a vyvolává nové znepokojení ohledně politizace Trumpova ministerstva. poznamenává Washington Post.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V televizi Fox News se Trump hned poté chvástal, že si může dělat s ministerstvem spravedlnosti absolutně, co chce. Vůbec nerozumí dělbě moci v demokracii:

Roger Stone lhal Kongresu a vyhrožoval svědkovi, nutil ho, aby utajil styky Trumpovy kampaně s WikiLeaks. Byl shledán vinným ze všech trestných činů. To, že na Trumpův nátlak Barr zrušil rozhodnutí prokurátorů, je ostudným útokem na zákonnost. Už nemá ministerstvo spravedlnosti vůbec žádnou nezávislost?


ANO, zatočíme s korupcí!

12. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Čím větší gauner, tím víc vystupuje proti malým gauneřinám. Čím větší vrah, tím víc brečí nad utrpením mladého Werthera. Řeknu vám, pane kolego, v tom je nějaká zákonitost."

Jan Zábrana: Vražda v zastoupení

Policejní detektivové vyšetřují podezření, že syn šéfa poslanců vládního hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka Jiří vymáhal v Brně horentní úplatky. Mezi důkazní materiály patří i audiozáznam rozhovoru politika ANO Jiřího Švachuly s podnikatelem Samanem El-Talabanim, v němž se vyskytuje výslovná zmínka o obou Faltýncích ZDE.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25731