Pád Anglie do fašismu: Downing Street se odmítla distancovat od rasistických postojů nového premiérova poradce

17. 2. 2020

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Krátce po napsání tohoto článku v pondělí večer oznámil Andrew Sabisky, že ze své funkce v Downing Street odchází. Předtím na tiskové konferenci tiskový mluvčí Borise Johnsona odmítl třicetkrát odpovědět na otázky, zda Johnson souhlasí se Sabiského rasistickými názory.

V pondělí večer Sabisky napsal - po ostré kritice ze všech částí britského politického spektra - na Twitteru toto:

"Čau lidi, mediální hysterie ohledně mých starých věcí na internetu je šílená, ale já jsem chtěl být vládě nápomocný, nikoliv být zdrojem odvádění pozornosti. Proto jsem se rozhodl rezignovat na svou funkci "dodavatele pro vládu". (...) Vím, že tohle mnoho lidí zklame, ale podepsal jsem smlouvu na to, že budu dělat skutečnou práci a ne že budu v ohnisku gigantické popravy mé osobnosti. Jestliže nemůžu pracovat normálně, nemá to smysl. Mám spoustu jiných věcí v životě na programu."

(Po své rezignaci Sabisky posléze vymazal i svůj účet na Twitteru:)
Je v tom určitá naděje, že se ultrapravičácké mafii, která se zmocnila britské vlády, nakonec nedaří prosadit svou a jmenovat do všech vedoucích funkcí šílence. (JČ)

David Lammy: Je dobře, že Andrew Sabisky rezignoval. Eugenika nemá místo ve vládě. Avšak tím, že Boris Johnson odmítl tyto názory odsoudit, odhalil toho mnoho o svém vlastním charakteru.



* * *

Mluvčí Borise Johnsona se odmítl vyjádřit k tomu, zda Johnson zastává názor, že černoši mají nižší IG a zda souhlasí s eugenikou, poté, co úřad premiéra najal poradce s vysoce kontroverzními názory.Během pondělní velmi napjaté tiskové konference odmítl oficiální mluvčí Borise Johnsona několikrát se distancovat od názorů jeho nového poradce Andrewa Sabiského, který doporučuje, aby stát používal "nucené antikoncepce" a zabránil tak vznikání "trvalé podtřídy lidí". Sabiského najal Johnsonův poradce Dominic Cummings.

 

"Názory pana premiéra jsou zveřejněny a dobře zdokumentovány," řekl mluvčí úřadu premiéra více než desetkrát, když ho novináři opakovaně žádali, aby vysvětlil Johnsonovy náýzory na inteligenci černochů a na eugeniku, tedy studii metod jak selektivně šlechtit lidi pro vylepšování lidské rasy.

Sedmadvacetiletý Sabisky tvrdí, že černošští Američané mají nižší než průměrné IQ (genetika to nedokazuje) a vyjádřil se také, že sportovní výkony žen jsou srovnatelné spíš s výkony invalidů než mužů.

Sabisky se také vyjádřil, že ho zajímá narkoleptický lék modafinil, který také snižuje potřebu spánku u zdravých lidí o dvě třetiny a potenciálně napomáhá funkci mozku, i když zároveň zvyšuje riziko vzniku Stevens-Johnsonova syndromu, smrtelné nemoci kůže. Sabisky proslul výrokem: "Z hlediska společnosti  prospěch toho, aby se všem občanům jednou týdně podával modafinil, pravděpodobně stojí za jedno mrtvé dítě ročně."

Napsal také na Cummingsových internetových stránkách, že ve snaze zabránit nechtěným těhotenstvím v Británii by se měla ženám povinně podávat antikoncepce: "Jedním způsobem jak vyřešit problém nechtěných těhotenství a odstranit existenci trvalé podtřídy lidí by bylo učinit podle zákona povinným braní antikoncepce od začátku puberty. Precedentem jsou přece zákony o očkování."

Sabiského výroky vyvolaly u mnoha lidí v Británii šok a rozhořčení. Genetik dr. Adam Rutherford napsal na Twitteru: "Jako Cummings, i Sabisky je, jak se zdá, okouzlen vědou, aniž by rozuměl oblastem, do nichž mluví, či jejich historii. Historie je důležitá, protože to, co se děje, je přesně u zrodu vědeckého rasismu a eugeniky."

Podrobnosti v angličtině ZDE


Skotský deník The National nalezl na sociální síti Reddit docela šokující, explicitní Sabiského výroky o sexu. Musíte podle něho své partnerce důrazně dokázat, kdo je při sexu pánem, tedy muž. A to jednak dobrou fyzičkou, ale především svou pronikavou inteligencí. Vaše partnerka je vaše žena, a proto musí dělat při sexu to, co chcete vy. - Pozoruhodná je mírna amatérismu v Downing Street, že zaměstnají do pozice vrcholného poradce "superprognostika" arogantního blázna, který nemá ani tolik soudnosti, aby se podivínským způsobem nevykecával na sociálních sítích o sexu. (Hned po zveřejnění tohoto článku Sabisky tyto výroky vymazal):

Oni předem nezkontrolovali, koho vlastně najímají za peníze daňových poplatníků?


PS: Pobavilo mě, že z rasistického českého prostředí se okamžitě objevuje zájem, jak to tedy opravdu je, "zda jsou ti černoši opravdu méněcenní", píše Jan Čulík. V různých průzkumech IQ se v USA černoši skutečně umístili špatně, podobně jako členové jakýchkoliv sociálně znevýhodněných skupin. Jenže genetikové vám vysvětlí, že s genetikou nemá ta tzv. "nízká inteligence" nic společného - genetická variace mezi černochy a bělochy je minimální. Ani není pravda, že jsou černoši "zvlášť hudebně nadaní" nebo že židi jsou "dobří na byznys". Jsou to vlastnosti vštěpované kulturním prostředím. Na Slovensku jsou Romové absolutní chudáci - po emigraci do Británie, začala jedna romská holčička ze Slovenska, asi třináctiletá, vyhrávat celostátní matematickou olympiádu. To by se na Slovensku nestalo.

 

0
Vytisknout
8418

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2020