Skotská studie odhalila "významný dlouhodobý dopad" povodní

13. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Chronicky špatné zdraví, ztráta finanční stability a úzkost vyvolaná silným deštěm patří k některým vytrvalým dopadům povodní u jednotlivců, tvrdí první studie zkoumající dlouhodobé dopady povodní, napsala Libby Brooksová.


Zatímco bouře Ciara narušila život ve Skotsku a v severní Anglii, zpráva zdůrazňuje důležitost pokračující podpory vytopených domácností a komunit.

Výzkumníci z James Hutton Institute a University of Aberdeen se během tří let soustředili na dvě komunity v severovýchodním Skotsku, které těžce zasáhlo extrémní počasí koncem prosince 2015 a počátkem ledna 2016.

Akademici zkoumali 300 místních obyvatel v Balalteru a Gariochu a provedli hloubkové rozhovory se stovkou dalších v ročních intervalech až do 41. měsíce po počáteční zátopě, čímž sestavili unikátní katalog individuálních zkušeností.

Mags Currieová z James Hutton Institute, která vedla práci s doktorkou Lornou Philipovou z University of Aberdeen, sdělila listu Guardian: "Tato studie poprvé ukazuje významné dlouhodobé dopady povodní. Po více jak třech letech lidé budují "novou normalitu", ale slabí stařší lidé, děti, osaměle žijící nebo ti, kdo se již vyrovnávají s traumatickým nebo stresujícím životem, zůstávají zvlášť zranitelní."

Ve zprávě vydané Centrem expertízy pro vodu (Centre of Expertise for Waters, CREW) obyvatelé popisují trvající dopady povodní na fyzické i mentální zdraví. Tak jako vytrvalý kašel a infekce krku hlásí obyvatelé i úbytky na váze, vysoký krevní tlak, nespavost a těžké pijáctví, které přímo spojují se zkušeností s povodní.

Nejčastěji ženy tvrdily výzkumníkům, že po povodni mají velmi málo energie, což snižuje jejich schopnost vyrovnávat se se stresujícími záležitostmi. Jedna z nich popsala, jak musela upřednostnit "sebezáchovu" před řešením stresujících záležitostí jako obchodování kvůli zaplacení alternativní pojistky domácnosti.

Další hovořili o stresu a úzkosti vyvolaných špatným počasím a jeden z obyvatel varoval: "Ballater se nevrátil k normálu, nevrátí se k normálu ještě pár let. Ve skutečnosti celá komunita trpí posttraumatickým stresovým syndromem."

Rodič upozornil, že jeho mladá dcera se nyní obává dalších potenciálních přírodních rizik jako sesuvů půdy, zatímco další z obyvatel popsal "obsesivní" kontrolování hladiny místní řeky na stránkách Skotské agentury pro ochranu prostředí (Sepa) ještě dva roky po povodni, a říká: "Jsem velmi napjatý, když prší a obsesivně dvakrát třikrát denně kontroluji data Sepa, abych viděl, jak vysoko sahá hladina řeky."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6750

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020