Rakouský kancléř Kurz podporuje Merkelovou v odmítání ultrapravice

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Rakouský kancléř Sebastian Kurz prohlásil, že bylo "správné", když německá kancléřka Angela Merkelová odmítla spolupráci s krajní pravicí, i když on sám v předchozí vládě učinil opak.


Na Mnichovské bezpečnostní konferenci Kurz prohlásil, že mezi německou ultrapravicovou stranou AfD a rakouskými Svobodnými existují rozdíly, přičemž německá je radikálnější.

"Proto si myslím, že zvolená cesta... je správná a dává smysl," řekl Kurz. "Myslím, že je odůvodněné, že se strana jasně rozhodla nespolupracovat s AfD."

Němečtí konzervativci se dostali do krize poté, co regionální zákonodárci CDU v Durynsku hlasovali společně s AfD pro svržení ultralevicového zemského premiéra.

Toto hlasování v Německu porušilo politické tabu a odhalilo boj v mainstreamových stranách o udržení distance vůči antiislámské, antiimigrační AfD, která je nyní jednou z nejsilnějších stran v zemi.

Rozhořčení po debaklu v Durynsku přimělo osobně vybranou následnici Angely Merkelové Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, aby odstoupila z funkce předsedkyně CDU a upustila od záměru kandidovat v roce 2021 na kancléřku.

S ohledem na příští německé volby Kurz předpověděl, že středopravicová CDU může snadno skončit v koalici se sílícími Zelenými, podobně jako jeho nová černo-zelená vláda.

Poslední průzkumy připisují CDU 27 % voličských preferencí a druhým Zeleným 22 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6061

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2020