Německo: V městě Hanau zavraždil ultrapravičák v barech s vodními dýmkami 9 lidí

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Nejméně 11 lidí včetně útočníka, bylo zastřeleno a další lidé byli vážně zraněni při dvou útocích střelbou v barech s vodními dýmkami v německém městě Hanau, as 25 km východně od Frankfurtu. Vrah usmrtil při dvou rasově motivovaných atentátech v barech s vodními dýmkami devět osob. Pak doma zastřelil sebe i svou dvaadesmdesátiletou matku.

Angela Merkelová se vyjádřila, že útok musí být řádně vyšetřen. Zdůraznila, že vraždění odhalilo "jed rasismu" v německé společnosti. Přislíbila, že bude vystupovat proti těm, kteří se snaží v zemi vyvolávat konflikty.

Některé usmrcené oběti byly tureckého původu. Vrahem byl třiačtyřicetilety Tobias R. Deník Bild uvedl, že v přiznání, které po sobě zanechal, vyjadřoval atentátník ultrapravicové názory. Součástí vyšetřování je video, na němž atentátník vysvětlil své motivuy.

Místní lidé pomohli policii pachatele identifikovat podle jeho automobilu. Policie našla jeho bydliště podle poznávací značky automobilu.

Deník Financial Times ve čtvrtek ráno uvádí, že  německá policie našla dopis vysvětlující motivaci útoku. Byla ultrapravicová.  Tobias R. zanechal za sebou dokumenty, v nichž vyzývá k vyhlazení nebělošských ras, uvedl ve čtvrtek ráno rozhlas BBC.



Před několika dny byla jedna osoba zastřelena a čtyři zraněny v jednom hudebním klubu v Berlíně, kde se hrála turecká komedie. Motivy berlínského útoku také zůstávají nejasné.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020