Vigílie v německých městech za oběti vraždění v Hanau

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Desítky vigilií byly uspořádány v městech po celém Německu na počest zavražděných v Hanau. U Brandenburské brány v Berlíně stovky lidí zapálily svíčky za oběti.

Merkelová: Rasismus je jed

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Rasismus je jed. Nenávist je jed a tento jed existuje v naší společnosti a nese vinu už za příliš mnoho zločinů. Děláme všechno, abychom až do nejmenší podrobnosti objasnili pozadí těchto děsivých vražd. V současnosti existuje mnoho náznaků, že pachatel jednal na základě pravicových extremisticky rasistických motivů, z nenávisti vůči lidem jiného původu, náboženství či zjevu. Německá vláda a všechny státní instituce hájí práva a důstojnost všech jednotlivých lidských bytostí v naší zemi. Nerozlišujeme občany podle jejich původu nebo náboženství. Důrazně a rozhodně se postavíme proti všem, kdo se snaží vyvolat v Německu rozkol.

 


OSN: V severozápadní Sýrii hrozí tak masivní masakr civilistů, jaký jsme dosud nikdy nezažili

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Humanitární koordinátor OSN Mark Cutts: V táborech a v provizorních přístřešcích žije v té oblasti milion lidí, vyhnaných z domovů. Jestli se ostřelování a letecké údery přesunou jakkoliv blíže k této oblasti, budeme svědky krvavé lázně, budeme svědky takového masakru, jaký jsme během této války nikdy ještě nezažili. Předsedal jsem dnes dopoledne schůzi našich syrských humanitárních pracovníků. Muži i ženy na této schůzi plakali. Tlumočník začal plakat, když vysvětloval, co se v oblasti děje. Když to například srovnáte s krizi Rohingya v roce 2017, tam bylo 700 000 lidí, kteří se přesunuli v jedinou chvíli a celý svět zuřil nad tím, co se tam děje. To, co se děje tady, je v měřítku, jakého jsme nebyli svědky během devíti let celé syrské války.

OSN varuje, že v severozápadní Sýrii bez mezinárodní intervence, která by zkrotila Asadův režim, hrozí naprosto bezprecedentní krvavá lázeň. Režimní síly podporované Ruskem provádějí invazi do Idlíbu a ostřelují oblasti, kde táboři syrští civilisté vyhnaní ze svých domovů. Humanitární koordinátor OSN pro Sýrii Mark Cutts varuje, že i podle brutálních měřítek této války je situace  nyní zoufalá.

Podrobnosti v angličtině  ZDE 

 

Rozhovor Britských listů 260. Buď miluješ Evropskou unii, nebo miluješ Putina

14. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jaké mají názory na Evropskou unii a vůbec na domácí a zahraniční politiku čeští mladí lidé? Ve srovnání s názory starších občanů? O tom hovoří Jan Čulík s Martinem Buchtíkem, ředitelem organizace pro průzkum veřejného mínění STEM. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. února 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Muž v Londýně pobodal věřícího v mešitě

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Muž pronikl ve čtvrtek odpoledne do mešity v londýnské čtvrti Regent's Park a pobodal tam jednoho věřícího. Oběť muž nad sedmdesát let, byla odvezena do nemocnice, její stav není znám. 

 


Německo: V městě Hanau zavraždil ultrapravičák v barech s vodními dýmkami 9 lidí

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Nejméně 11 lidí včetně útočníka, bylo zastřeleno a další lidé byli vážně zraněni při dvou útocích střelbou v barech s vodními dýmkami v německém městě Hanau, as 25 km východně od Frankfurtu. Vrah usmrtil při dvou rasově motivovaných atentátech v barech s vodními dýmkami devět osob. Pak doma zastřelil sebe i svou dvaadesmdesátiletou matku.

Angela Merkelová se vyjádřila, že útok musí být řádně vyšetřen. Zdůraznila, že vraždění odhalilo "jed rasismu" v německé společnosti. Přislíbila, že bude vystupovat proti těm, kteří se snaží v zemi vyvolávat konflikty.

Některé usmrcené oběti byly tureckého původu. Vrahem byl třiačtyřicetilety Tobias R. Deník Bild uvedl, že v přiznání, které po sobě zanechal, vyjadřoval atentátník ultrapravicové názory. Součástí vyšetřování je video, na němž atentátník vysvětlil své motivuy.

Místní lidé pomohli policii pachatele identifikovat podle jeho automobilu. Policie našla jeho bydliště podle poznávací značky automobilu.

Deník Financial Times ve čtvrtek ráno uvádí, že  německá policie našla dopis vysvětlující motivaci útoku. Byla ultrapravicová.  Tobias R. zanechal za sebou dokumenty, v nichž vyzývá k vyhlazení nebělošských ras, uvedl ve čtvrtek ráno rozhlas BBC.



Před několika dny byla jedna osoba zastřelena a čtyři zraněny v jednom hudebním klubu v Berlíně, kde se hrála turecká komedie. Motivy berlínského útoku také zůstávají nejasné.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Zabijte se. A ani potom vás oligarchové nenechají na pokoji...

20. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Bující fašizmus v české společnosti je z velké části dílem super-bohatých elit. Jan Čulík trefně poukazuje na text Simona Kupera (ZDE), ve kterém autor analyzuje elektorát britských konzervativců jako nižší střední vrstvy zklamané z liberálního elitářství posledních dekád. Pro ultrabohaté mecenáše konzervativních proudů, jakoje třeba rodina oligarchy a „bývalého“ agenta KGB Alexandera Lebeděva (ZDE), anebo v českých poměrech Petr Kellner a jeho PPF financující Institut Václava Klause, či nadaci zdůrazňující „konzervativní hodnoty a svobodu“ (ZDE), je přitom vzestup pravicové politiky s hnědým podbarvením především vítaným způsobem jak si udržet, případně i rozšířit politický vliv a majetek.

30599

Špatná EU, skvěle fungující Rusko a staří "protřelí"...

Nejčastější dezinformační narativy v českém kyberprostoru

20. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut


Skupina Čeští elfové shromáždila za více než rok své existence významnou část dezinformačních obsahů, které kolují českým kyberprostorem. Z nich je možné vyčíst nejčastější narativy, které vzájemným propojením vytvářejí skutečný "světonázor": EU je zlo, jehož cílem je za podpory George Sorose a jeho neziskovek zničit Česko a další státy střední Evropy řízenou imigrací a zakrýváním této hrozby údajnou klimatickou změnou. Tomuto zločinu napomáhají veřejnoprávní média. Vy, kdož jste starší, přitom dobře víte, že vám lhali už dříve, vězte, že lžou pořád. Proto vám přinášíme skutečnou pravdu. Rusko a Čína, to jsou vzory. Mimochodem, vzdělání je k ničemu, zejména to společenskovědní...

Následuje přehled nejčastěji se vyskytujících dezinformačních manipulací. Shoda s politickými názory českých populistů je zarážející.

Tři čtvrtiny uprchlíků mají pocit, že jsou v Německu vítáni

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Z nového průzkumu veřejného mínění provedeného v Německu vyplývá, že drtivá většina uprchlíků tam cítí, že jsou svými německými sousedy vítáni. Studie prokázala vazbu mezi dobrou znalostí němčiny s vysokou profesní a společenskou integrací.

Přibližně tři čtvrtiny uprchlíků v Německu má pocit, že jsou v zemi vítánií. Vyplývá to z průzkumu, provedeného německým Federálním úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Z průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, vyplývá, že klíčovými faktory, které určují spokojenost uprchlíků s životem v Německu jsou situace jejich rodiny a jejich zdraví, plné právo na pobyt v Německu, slušné ubytování, zaměstnanost a míra integrace do místní německé společnosti.

Trump podporuje Turecko proti Putinově a Asadově snaze skoncovat s rebely v Idlíbu

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že americký prezident Donald Trump podporuje Ankaru proti Putinovi a Asadovi, kteří vedou tvrdou vojenskou kampaň v syrské provincii Idlíb a na západě provincie Aleppo. Turecký tisk uvedl, že Donald Trump poděkoval tureckému prezidentovi Erdoganovi za snahu zabránit humanitární katastrofě, již doprovází řada zvěrstev. Turecký prezident však ve skutečnosti humanitární katastrofě nezabránil, i když se chlubil, že jeho armáda usmrtila nějaké ty syrské vojáky, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Donald Trump "nabídl Assangeovi milost, pokud popře svou vazbu na Rusko"

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump údajně nabídl Julianu Assangeovi milost, pokud by se veřejně vyjádřil, že Rusko se nepodílelo na prozrazení emailů z ústředí Demokratické strany. Toto tvrzení přednesli právníci u soudu ve Westminsteru, než bude soud rozhodovat o možnosti Assangeova vydání do USA, kde má být postaven před soud za zveřejnění hackersky získaných dokumentů.

Assangeovi právníci tvrdili, že během návštěvy v Londýně v srpnu 2017 sdělil Assangeovi kongresman Dana Rohrabacher, že "na základě instrukcí od pana prezidenta mu nabízí milost, nebo nějaký jiný způsob úniku, pokud Assange řekne, že Rusko nemělo nic společného s prozrazením emailů z ústředí Demokratické strany."


Rohrabacher však posléze toto tvrzení popřel a řekl, že tento návrh učinil Assangeovi čistě z vlastní iniciativy, aniž by to Bílý dům schválil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Gratulujeme ke slušné společnosti

Slušní lidé gratulují ombdudsmanovi Křečkovi. Podporují též neonacistu Kotlebu...

20. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Politické hnutí Slušní lidé blahopřeje Stanislavu Křečkovi ke jmenování veřejným ochráncem práv. Pana Křečka nepochybně potěší, že toto seskupení, které se nejvíce zapsalo do povědomí veřejnosti násilným přerušením představení v divadle Husa na provázku (květen 2018), veřejně podporuje též slovenského neonacistu Mariána Kotlebu. S financováním předvolební kampaně před komunálními volbami pomáhal Slušným lidem Ivo Valenta, spolumajitel Parlamentních listů.

22827

Křečka uvedl do funkce ultrapravicový nenávistník

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, HRW, pro světové novináře: Nová informace o novém českém obudsmanovi, který říká, že nebude hájit lidská práva: Jeho přísahu měl přijmout v parlamentě komunista, ale přijme ji namísto toho extremistický nenávistník. Havel rotuje v hrobě natolik, že by z toho mohli vyrábět elektřinu.


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30597

Péče o islamofobní výchovu soudců v ČR

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tuto publikaci někdo rozesílá českým soudcům. Někteří čeští soudci publikaci obdrželi v posledních dnech. K výtiskům spisku Thilo Sarrazina, německého sociálnědemokratického politika, není přiložena žádná dodatečná informace. Jako odesilatel je uvedena firma zajišťujicící logistiku, marketing, balení a kompletaci. 

O povrchnosti zdánlivě jasných informací v mediálním světě

Obce, dotace a svět za zrcadlem

20. 2. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty

Server Novinky.cz přinesl zprávu o tom, že samosprávným celkům v ČR stouply rozpočtové přebytky a titulek článku doplnil o hodnotící soud: Obce a kraje málo investovaly. Ekonom Daniel Münich vysvětluje, proč obcím přebytky narůstají a jak to (ne)souvisí s jejich (ne)ochotou investovat...

Sýrie: Děti se před bombardováním skrývají pod náklaďáky bosé. Je -10 stupňů Celsia

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

O otřesných podmínkách tři a půl milionu civilistů, které zřejmě Asad zamýšlí v severozápadní Sýrii vyvraždit, hovořil v pondělí v rozhlase BBC chirurg David Nott. Pracoval dlouhá léta ve válečných zónách a loni poskytoval výcvik lékařům v Idlíbu.
 

Situace je tak zoufalá, že ta krutost a peklo jsou horší než peklo. Lidi umírají na podchlazení, samozřejmě, když jste venku 24 hodin denně mimo teplo, zemřete. Zapomínáme, že 70 procent veškerého tohoto obyvatelstva jsou ženy a děti. A zase, když máte populaci žen, každá pátá bude těhotná. Potřebují antenatální, postnatální péči, atd., atd. Za posledních pár týdnů bylo vybombardováno osmnáct nemocnic a už fungují jen tři. Víte, je tam absolutní chaos, přichází milion lidí, to nemůžou zvládnout. Mají čtyři operační sály, mají tam lidi s opravdu vážnými zraněními, s roztříštěnými zraněními. Víte, všichni jejich pacienti umírají, protože jim nikdo nepomáhá - nikdo s tím nemůže nic udělat. 

* * *

Další prchající rodina terčem leteckého úderuv Darerizza, západně od Aleppa. Jedna osoba byla usmrcena, dvě další byly zraněny.


Sýrie: Tento otec proměnil vražedné bombardování pro svou tříletou dceru ve hru

19. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Tatínek: "Je to letadlo, nebo bomba?"

Holčička: "Bomba."

Tatínek: "Bomba? Budeme se smát, až dopadne. Dopadla!! (Smích) Je to strašná legrace, viď? Ano, strašná legrace.
 
Tento otec v syrské provincii Idlíb si vymyslel hru, aby se jeho malá dcera nebála těžkého bombardování.

Tatínek: "Rána!"

Holčička hádá, zda je to letadlo, nebo bomba. A když bomba dopadne, smích to proměňuje ve hru.

Idlíb je vzbouřenecká provincie v severní Sýrii. Nová Ruskem podporovaná ofenzíva začala v prosinci. Intenzivní bombardování vraždí civilisty a vyprázdnilo města. Rodiny prchají, nemají kam jít. Turecká hranice je uzavřena.



 

Jak by si Trump vychutnal Sanderse

19. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Špatně pojatá kampaň, několik vážných osobních chyb a v neposlední řadě nepřímé dopady Trumpovy aféry Ukrainagate - to vše značně poškodilo prezidentskou kandidaturu bývalého Obamova viceprezidenta Joe Bidena. Renomovaný výzkumník Nate Silver proto nyní predikuje, že dvě nejpravděpodobnější varianty vývoje v Demokratické straně jsou následující: Buď žádný z jejích současných kandidátů nezíská dostatečnou podporu (pravděpodobnost 38 %), nebo se nakonec přece jen podaří kandidaturu získat vermontskému senátorovi Berniemu Sandersovi (35 %). Bidenovy šance ve srovnání se Sandersem už nejsou ani poloviční (14 %) ZDE.

Stalinské poměry v Downing Street

19. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Foto: Dominic Cummings

"Mohli jsme vás klidně zlikvidovat, své místo si udržíte jen pod podmínkou, že nám budete svého ministra udávat."

Poradci žijí ve strachu, že přijdou o místo, a proto udávají emailem do Downing Street své vlastní ministry a kolegy, kteří hovořili s novináři, anebo dělají něco, co se považuje za neloajální.

Jeden bývalý poradce, který si uvědomil, že se posílají do Downing Street pravidelná udání, konstatoval, že je to "něco jako to, co dělala sovětská tajná policie". "Doporučil bych ministrům, aby si dávali pozor na to, co říkají svým poradcům, protože se to doví Downing Street."


Členové britské vlády varovali, že nynější styl managementu a rozhodování v Downing Street je "neudržitelný". Někteří vládní poradci byli nuceni se obrátit na psychology, v důsledku neuvěřitelné míry stresu. Jiní plánují ze státní služby odejít.

Jeden vysoký ministr konstatoval, že Boris Johnson musí "zvládnout" svého hlavního poradce Dominica Cummingse, po celé řadě spektakulárních konfliktů, které vyvrcholily dramatickým odchodem nového Cummingsova poradce Sabiského kvůli jeho rasistickým názorům a kvůli tomu, že Sabisky prosazoval eugeniku.

Zmíněný ministr sdělil serveru BuzzFeed News, že "polovina vlády" nedokáže od prosincových voleb s Cummingsem spolupracovat a soukromě doufá, že letos Cummings z Downing Street odejde. Cummings je tak nepopulární, že ministři spolu otevřeně hovoří o tom, kdy doufají, že zmizí, někteří doufají, že to bude už letos v březnu, jiní se obávají, že bude otravovat atmosféru v Downing Street ještě další celý rok.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Británie "zakáže do země vstup občanům EU, kteří nemluví anglicky"

19. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Británie nebude vpouštět na své území nekvalifikované pracovní síly a občany EU, kteří nemluví anglicky. Radikálně mění své zákony o imigraci. Éra levných pracovních sil z EU, zaměstnaných v britských továrnách, skladištích, hotelích a restauracích skončí.

Britská vláda v pondělí uvedla, že plně "přebírá kontrolu" nad britskými hranicemi "poprvé za mnoho desetiletí" a odstraní "zkreslení" způsobené volným pohybem obyvatelstva v Evropské unii.

Konečně svobodní!!



Výsměch demokracii

19. 2. 2020

čas čtení 6 minut

V CDU jsou lidé, kteří by rádi spolupracovali s [populistickou ultrapravicovou stranou] AfD. Možná tito lidé ještě nepochopili, co je AfD zač. Každopádně existuje velmi jednoduché řešení durynského problému, píše Christian Stöcker.

30121

Izraelský premiér: Hamas musí střílet demonstranty do kolen. Toto je režim, který Petříček podporuje

19. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Izraelský premiér Netanjahu řekl v armádním rozhlase, že Hamas musí střílet demonstranty do kolen: "Hamas... oni musejí pochopit, že mají dvojí volbu. Buď naprostý klid - ovládnout vzbouřence - střílet je do kolen. Tak se to musí dělat. Anebo.. my realizujeme své plány."


Tání antarktického ledu kdysi zvedlo hladinu oceánů o více než 3 m - a může k tomu dojít znova

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Masové tání západoantarktického ledovce bylo hlavním důvodem vysoké hladiny moří v období známém jako poslední interglaciál (před 129 - 116 tisíci let), zjistil mezinárodní vědecký tým. Výsledky publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Extrémní úbytek způsobil několikametrový vzestup průměrné výšky mořské hladiny - a došlo k tomu během oteplení o méně než dva stupně Celsia.

Jak Blesk záměrně vyvolává nenávist

18. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Není divu, že tolik Čechů rasisticky nenávidí menšiny. Blesk nám poskytl učebnicovou ukázku vyvolávání nenávisti, svým titulkem "Nevěsta ISIS (20) v uprchlickém táboře žije v luxusu: Ve stanu má satelit, v nose diamant." 

Jak se na to může podívat jakýkoliv čtenář a neuvědomit si, "Podívejme se, to je pěkně průhledný pokus přimět mě, abych nenáviděl lidi. Je to součást mediální školy typu: 'Tady máte, koho máte dnes nenávidět'," konstatuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

V článku, opsaném z mediální žumpy Daily Mail (vlastněné v zahraničí, mimo Británii žijícím oligarchou, který ničí poměry v Británii lžemi svého tisku pro své podnikatelské zájmy, ačkoliv tam nežije) byla opominuta zásadní věc.


Je to čistě komunistická praxe. Československý komunistický režim před rokem 1989 dělal disidentům totéž. Než je deportoval na Západ, zbavil je československého občanství. Byli bez státní příslušnosti.

Pokud někdo spáchá nějaký trestný čin, měl by být postaven před soud, a pokud je shledán vinným, měl by být odsouzen. Nová praxe konzervativní vlády zbavovat pachatele trestných činů státního občanství je čistě komunistická.

O tom, jak Švýcaři zklamali Tomia!

18. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ach to Švýcarsko! Ta bašta víry našich xenofobních populistů v moc lidu! V moc referend. Ano, přímá demokracie. Přímou demokracií Švýcaři nedávno přijali bruselskou směrnici o zbraních, které chtěla česká politická avantgarda napříč stranami zabránit změnou české Ústavy. Jak by asi referendum o směrnici dopadlo u nás? Vsadil bych na mizivou účast. Lidem je to jedno, ale naši politici se mohli zbláznit. Asi kvůli svým pistolkám.

To svobodné Švýcarsko má města prolezlá levicí, tou moderní, na menšiny zaměřenou (Foldynu by tam nejspíše zavřeli do vězení). Lidé si ty levicové politiky zvolili, považte! V největším německy mluvícím městě ve Švýcarsku mají vládu v rukou socialisti a primátorkou je socialistická lesba.

Populismus je pomstou středních vrstev

16. 2. 2020

čas čtení 5 minut


Marek Beneš tady píše na diskusním fóru, že se lidé bouří proti demokracii, protože nemají nic. V jeho vesnici u Ostravy nemají Romové v oknech ani skla, mají v nich igelit. Zanedbávání "špatných krajů" pražským centrem a zotročení milionu lidí v ČR dluhovým otroctvím je otřesné a píšeme o tom často.

Jenže revoluci proti demokracii neprovádějí chudí Romové ze severomoravských vesnic. Ti nepíší na Facebook rasistické sprosťárny a nešíří zlovolné konspirační emailové řetězce. Je to vzbouření nižší střední vrstvy - k níž patří většina české společnosti. Foldyna a Křeček nejsou chudí. Právě tito lidé podporují Babiše a nenávidí neexistující muslimy a uprchlíky.  Ale není to výlučně český jev, jak píše v deníku Financial Times Simon Kuper (JČ):


Představuji vám postavu, o níž se v dnešní politické debatě málokdy hovoří. Žije na předměstí nebo na malém městě. Nenarodil se v luxusním prostředí a musel se do svého postavení vypracovat, což nebyla vždycky legrace. Nyní vlastní svůj dům a vydělává nadprůměrně. Pohlíží ostře kriticky na elity z velkých měst, "které to měly od samého začátku lehké". Krátce řečeno, je to středostavovský antielitář.

Churchill po 2. světové válce předložil první návrh Evropské unie

19. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


Ačkoliv v průběhu let byla předložena různá pojetí politicky jednotnější Evropy, většinou byla idealistická a akademická; jen málo praktických politiků předložilo podobnou vizi - a žádný s postavením srovnatelným s Winstonem Churchillem, napsal Sean O'Grady.

Nicméně v projevu z Curychu v roce 1946 Churchill udělal přesně tohle, a to v termínech, před nimiž by se ještě i dnešní euroskeptici propadli hanbou. V neposlední řadě kvůli tomu, jak lacině se dovolávají jeho památky a reputace. Pouhý rok po skončení války Churchill sdělil svému překvapenému obecenstvu: "Pokud by byla Evropa jednou sjednocena ve sdílení svého společného dědictví, neexistovaly by meze pro štěstí, prosperitu a slávu, již se dnes těší tři nebo čtyři sta milionů jejích obyvatel."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Británie: Nejhorší jsou diktátoři, kteří se dožadují vaší lásky

16. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Pokud jste soudce, novinář, státní úředník, konzervativní poslanec nebo britský občan, který potřebuje ochranu zákona, měli byste se připravit na to, co se chystá. Pokud se postavíte proti lásku vyžadujícímu Johnsonovi, bude vás nenávidět a udělá vše, co bude jeho silách, aby vás zničil.

(Pozn. JČ: Před rokem 1989 ve východní Evropě se předpokládalo, že budete milovat komunistický režim a nadšeně ho podporovat. Nadšeně ho nepodporovat či dokonce kritizovat bylo trestným činem. Pozoruhodné, jak rychle se Anglie přizpůsobuje někdejšímu komunismu. Angličané jsou strašně pasivní. Vzbouří se?)

Největší chybou, kterou udělali oponenti Borise Johnsona, bylo, že předpokládali, že nemůže ohrozit britskou demokracii, "protože chce být milován". Je to jenom klaun, říkali nám, zakomplexovaná celebrita, která chce jen slyšet potlesk obecenstva. Nepochopili, že není nebezpečnější touha než potřeba, aby vás druzí vzývali a milovali. Když je láska odepřena, potřební se proměňují v monstrum. To, co je egomaniakální patologie u herce či zpěváka, se stává veřejným nebezpečím, když se celebrita dostane k moci, píše varovně Nick Cohen.

Demokratičtí politikové by neměli předpokládat, že je bude veřejnost milovat. Nejlepší, v co mohou doufat, je respekt části voličů a trocha sympatií od budoucích historiků. Když vyžadují lásku, namísto aby se snažili získat si u veřejnosti respekt, vidí normální omezení svobodné společnosti jako urážky. Osobní se stává politickým. Neurotický autoritář se stylizuje v zosobnění "vůle lidu". Všichni, kdo ho zpochybňují, urážejí národ, který on ve své ješitnosti zosobňuje.

Muslimové v Německu žádají o ochranu po zatčení ultrapravičáků plánujících násilné útoky proti mešitám

18. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Německý ultrapravicový atentátník zatýkán


12 mužů, kteří plánovali po celé zemi vraždění v mešitách, bylo zatčeno v Německu


Muslimské komunity v Německu žádají o intenzivnější policejní ochranu po zatčení ultrapravicové extremistické organizace, která plánovala rozsáhlé vraždění poloautomatickými zbraněmi v mešitách po celé zemi.

Dvanáct mužů, zatčených po policejních raziích v pátek, plánovalo atentáty, v nichž chtěli poloautomatickými zbraněmi střílet věřící během modliteb v mešitách v deseti německých spolkových zemích. Útoky byly inspirovány loňským ultrapravicovým atentátem proti mešitě na Novém Zélandu, uvedl vládní mluvčí.

Vyšetřovatelé sledovali muže po mnoho měsíců, odposlouchávali jejich rozhovory a sledovali jejich aktivitu na internetu, poté, co zjistili, že založili teroristickou organizaci.

Český taxíkář vyhodil nevidomou ženu

18. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


Česká věda: přinese rostoucí tlak na kvalitu častější falšování výsledků?

18. 2. 2020 / Oldřich Kopecký

čas čtení 6 minut

Na mé alma mater, Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci, již poměrně dlouho doutná spor, který zažehlo obvinění ze záměrné manipulace s daty ZDE. Nebudu danou situaci soudit, protože to již udělala celá řada jiných vědců, nejvýstižněji asi Václav Hořejší. Chtěl bych se ovšem zamyslet nad podstatou kauzy, tedy motivací, která vědeckého pracovníka může vést k myšlence na falšování dat nebo přímo k jeho uskutečnění.

(Autor je odborným asistentem katedry zoologie a rybářství na ČZU v Praze)

Mezitím v Absurdistánu 117:

Revoluce v polské onkologii - modlete se!

17. 2. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Konečně, dlouho očekávaná revoluce polské ontologie! Poté, co Senát odmítl plán strany Právo a spravedlnost nalít téměř 2 miliardy zlotých (12 miliard Kč) do státní televize TVP - propagandistické mašinérie této strany, zákon se vrátil do Sejmu, do dolní komory parlamentu. Opozice navrhla, aby byly ty peníze investovány do polské onkologie.

Proč jsme tak lhostejní k perzekuci Juliana Assange a Chelsea Manningové?

17. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jestliže nás trápí osudy ruských a čínských disidentů, čímž mimoděk demonstrujeme svoji morální převahu nad naším ideologickým nepřítelem, proč jsme slepí a hluší k perzekuci Juliana Assange, Chelsea Manningové a dalších západních whistleblowerů a novinářů?

Čeští komentáři rádi píší o zlém Rusku a diktátorské Číně, aniž by tutéž, ba větší pozornost věnovali svým kolegům na Západě. Vše by bylo v pořádku, kdyby se informovalo o opresivních režimech a jejich praktikách toutéž měrou - nehledě na ideologické zázemí. Nikdo nevolá po tom, abychom ignorovali otřesnou perzekuci Ujgurů čínskou vládou nebo mafiánské metody Putinova Kremlu; je zapotřebí dospět k informační rovnováze, což je vzhledem k vlastnickým strukturám mainstreamových médií a jejich ideologické disciplíně nadlidský úkol.

Trump a Johnson: Dva blbové se zuřivě pohádali

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Britský premiér Boris Johnson zrušil svou cestu do USA, plánovanou pro příští měsíc po zuřivém telefonátu od Donalda Trumpa, kdy Trump telefon položil uprostřed rozhovoru.

Johnson měl navštívit Washington letos v lednu, ale odložil svou cestu v důsledku celé řady konfliktů s Trumpem ohledně Íránu, čínské technologické firmy Huawei a odmítnuté britské žádosti o vydání manželky amerického diplomata, která zabila mladého cyklistu v Anglii, když s automobilem jela po pravé, nikoliv v Británii normální levé straně.

Prodat Čínu Čechům jako sympatický režim se nepodařilo

17. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Podle exkluzivního průzkumu pro Český rozhlas je většina české společnosti (67%) pro hlubší spolupráci s Tchaj-wanem. Pro porovnání: u Číny je to jen 55%. To asi čínské představitele a proponenty pročínské politiky u nás příliš nepotěší.

Ono je to ovšem zajímavější: ti, kdo podporují bližší spolupráci s Tchaj-wanem, tomu tak chtějí navzdory čínské nevoli, naopak ti, kteří podporují vztahy s Čínou, chtějí, aby ty vztahy byly na ekonomické, nikoli politické bázi. To je, zdá se mi, naprostý krach těch, včetně prezidenta republiky, kdo chtěli u české veřejnosti legitimizovat čínský režim. Navzdory velkým penězům a vlivným lidem.

4575

Dostanete nemálo přidáno (a víc, než bylo původně uvažováno)!

18. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Jako kdyby to byla (či nebyla; ve stejně pozitivním smyslu) priorita priorit pro všechna politická uskupení, která chtějí v příštích volbách uspět. Penzistů zatím stále přibývá, takže jde o subjekt, o jehož přízeň usilovat stojí politicky nemálo za to. Že naše populace porodností tomu paralelně zrovna neodpovídá, je jiná otázka (a teď není přece „na programu dne“).

Jak v Anglii, tak v Česku: Tam lidi zase věří médii rozšířeným nesmyslům o "nebezpečí uprchlíků"

14. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Colin Browning: Absolutně odporné poměry na letišti Schiphol. Čekáme 55 minut ve frontě na pasovou kontrolu. Tohle není ten brexit, pro který jsem já hlasoval.

Jedna ze stovek reakcí na Twitteru:

Možná, že kdyby byl Colin trochu větší vlastenec a opravdu věřil v Británii, pak by ta fronta šla rychleji?






Moderátor rozhlasu LBC James O'Brian: Na Twitteru je člověk jménem Colin, kterému se tam všichni posmívají, protože zveřejnil fotografii fronty na amsterodamském letišti Schiphol Airport a stěžuje si, že tohle není ten brexit, pro který hlasoval, že tam musel čekat 55 minut ve frontě. Prosím, poslouchejte, co vám teď řeknu.

Jsou určité aspekty tohoto příběhu, o nichž nejsem úplně přesvědčen, protože my přijdeme o výhody členství v Evropské unii až koncem roku 2020. Avšak Independent tu informaci zveřejnil a pár dalších médií také. Brexitér, který byl nucen na letišti v Evropské unii v Amsterdamu čekat ve frontě, si stěžuje, že tohle není ten brexit, pro který hlasoval. A my teď všichni máme ukazovat na Colina a smát se mu.

Demonstrace před domem Marka Zuckerberga

18. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Před domem Marka Zuckerberga se konala velká demonstrace.Členové jeho komunity protestovali, že dovolil cizím vládám zasahovat do amerických voleb, lhát voličům falešnými politickými reklamami, porušovat protitrustové zákony a prodávat jejich soukromé informace.


30121

Proč vláda ČR ignoruje potlačování lidských práv Palestinců?

18. 2. 2020

čas čtení 5 minut

K tomu:

Izraelská policie střelila devítiletého chlapce do tváře. Petříček tento režim mezinárodně podporuje

Malek Isaa, devítiletý palestinský chlapec, kterého střelila izraelská policie mezi oči, se má dnes podrobit ještě další operaci. Zřejmě přijde o oči.


Praha 18. ledna 2020 – Občanské iniciativy zabývající se otázkou okupované Palestiny zaslaly k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu prosbu, aby nevyslyšel žádosti ministerstva zahraničí ČR anejmenoval Českou republiku jako přítele soudu (amicus curiae) ve věci projednávaných možných válečných zločinů páchaných Izraelem na okupovaných palestinských územích.

Iniciativy v dopise poukazují na jednostrannou proizraelskou politiku ČR, která dlouhodobě blokuje snahu o řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu dle mezinárodního práva. Pozastavují se nad tím, že ačkoliv Česká republika hostí ambasádu státu Palestina, jeho existenci otevřeně zpochybňuje a všemožně podkopává snahu Palestiny zapojit se do mezinárodních institucí.

Jak k tomu dodává mluvčí Iniciativy Ne našim jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička, „Tomáš Petříček navázal v úřadu ministra zahraničí na dosavadní nekritickou podporu Izraele. Účelové dovolávání se toho, že Palestina neexistuje, nemůže zastřít fakt, že válečné zločiny Izraele na okupovaných palestinských územích se dějí velmi reálně a na konkrétních lidech“.  

Podle otevřeného dopisu tak „skutečnost, že Palestinci nad svým územím nemohou uplatňovat suverenitu, je dána izraelskou okupací a nelegálním záborem palestinské půdy. Je proto absurdní, aby se důsledky izraelské politiky staly právním argumentem bránícím Palestincům ve snaze dovést Izrael k zodpovědnosti právě za tuto politiku“.

Zahraniční politika ČR se sice dovolává svobody a práva na sebeurčení pro jinde utlačované, pro Palestince je však nechce znát. Tomu odpovídá i to, že ministerstvo zahraničí ČR nijak nereagovalo na utilitární Trumpův „Plán století“, naopak ČR byla jednou ze zemí, které zablokovaly odsuzující rezoluci Evropské unie.

Občanské iniciativy tak doufají, že České republice nebude udělen u Mezinárodního trestního soudu v Haagu prostor a bude umožněno, aby se Palestincům dostalo spravedlnosti, po které volají.

K tomu:

Stane se nebezpečným centrem šíření koronaviru Afrika?

18. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Většina afrických zemí vůbec nemá schopnost testovat pacienty pro přítomnost viru Covid-19. Avšak přítomnost Číny v Africe je velká a mnozí se obávají, že existuje vážné nebezpečí, že Číňané koronavirus rozšíří v Africe. Bez detekce by se Afrika mohla stát novým centrem epidemie Covidu-19.

Před několika lety vydala Světová zdravotnická organizace seznam patogenů, které, jak uvedla, vyžadují naléhavou pozornost vědců. Všechno to byly viry, proti žádným z nich neexistovala léčba či vakcína a všechny měly potenciál vyvolat pandemie, které by usmrtily tisíce lidí.

Pak Světová zdravotnická organizace přidala ještě "Nemoc X" - "vážnou mezinárodní epidemii vyvolanou dosud neznámým patogenem".

Pád Anglie do fašismu: Downing Street se odmítla distancovat od rasistických postojů nového premiérova poradce

17. 2. 2020

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Krátce po napsání tohoto článku v pondělí večer oznámil Andrew Sabisky, že ze své funkce v Downing Street odchází. Předtím na tiskové konferenci tiskový mluvčí Borise Johnsona odmítl třicetkrát odpovědět na otázky, zda Johnson souhlasí se Sabiského rasistickými názory.

V pondělí večer Sabisky napsal - po ostré kritice ze všech částí britského politického spektra - na Twitteru toto:

"Čau lidi, mediální hysterie ohledně mých starých věcí na internetu je šílená, ale já jsem chtěl být vládě nápomocný, nikoliv být zdrojem odvádění pozornosti. Proto jsem se rozhodl rezignovat na svou funkci "dodavatele pro vládu". (...) Vím, že tohle mnoho lidí zklame, ale podepsal jsem smlouvu na to, že budu dělat skutečnou práci a ne že budu v ohnisku gigantické popravy mé osobnosti. Jestliže nemůžu pracovat normálně, nemá to smysl. Mám spoustu jiných věcí v životě na programu."

(Po své rezignaci Sabisky posléze vymazal i svůj účet na Twitteru:)
Je v tom určitá naděje, že se ultrapravičácké mafii, která se zmocnila britské vlády, nakonec nedaří prosadit svou a jmenovat do všech vedoucích funkcí šílence. (JČ)

David Lammy: Je dobře, že Andrew Sabisky rezignoval. Eugenika nemá místo ve vládě. Avšak tím, že Boris Johnson odmítl tyto názory odsoudit, odhalil toho mnoho o svém vlastním charakteru.



* * *

Mluvčí Borise Johnsona se odmítl vyjádřit k tomu, zda Johnson zastává názor, že černoši mají nižší IG a zda souhlasí s eugenikou, poté, co úřad premiéra najal poradce s vysoce kontroverzními názory.Během pondělní velmi napjaté tiskové konference odmítl oficiální mluvčí Borise Johnsona několikrát se distancovat od názorů jeho nového poradce Andrewa Sabiského, který doporučuje, aby stát používal "nucené antikoncepce" a zabránil tak vznikání "trvalé podtřídy lidí". Sabiského najal Johnsonův poradce Dominic Cummings.

Asfaltování Amazonie

17. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Bolsonarova cesta do války proti domorodým indiánům a za zničení deštného pralesa

V pátek 14. února inauguroval brazilský prezident Jair Bolsonaro 51 kilometrů vyasfaltované silnice, která bude tisíc kilometrů dlouhá a povede největší oblastí chráněných pralesů na světě, od řeky Amazonky až po hranici Suriname.

Tato silnice BR-163 povede přes region zvaný Calha Norte do Pará. Tento projekt ultrapravicového populisty Bolsonara také zahrnuje výstavbu hydroelektrárny na řece Trombetas. Projekt vede armádní generál Maynard Marques de Santa Rosa.

Asphalting the Amazon

17. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut



Bolsonaro's road to war against native Indians and to destroy of the rainforest


On Friday, 14th of February, Brazilian president Jair Bolsonaro inaugurated 51 km of an asphalted road that will have one thousand kilometers and will cross the the largest block of protected forests in the world, stretching from the Amazon river to the border with Suriname.

The BR-163 highway will cross a region called Calha Norte do Pará. Ultra right-wing populist Bolsonaro's project also includes the construction of a hydroelectric plant on the Trombetas River. The project is led by army General Maynard Marques de Santa Rosa.

Je ta cena odpovídající? (Ne-li sladká? A taky kdy „zdravější“ produkt?)

17. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Ne že by všechno vždycky souviselo automaticky se vším. To by se člověk ani nedokázal zorientovat ani na tom místě, kde zrovna je. I když se nejednou kategoricky – a málem všeobecně – tvrdí opak. (I takto stojí za to si občas připomenout, že někdy tvrdíme neprůkazné souvislosti, aniž hnou brvou obě strany takto iniciovaného dialogu, anebo zrovna uvažující člověk sám v sobě. A kupodivu i „skoro naopak“: některé jevy k sobě přiřazujeme lineárně tak, jako kdyby charakteristickou dominantou vždy bylo, že z Á plyne pokaždé Bé; ne že by to mohla být taky někdy náhoda a jindy třeba Cé. Ve všech zrovna zmíněných alternativách jsme mimo hudbu a její možnou další všehochuť! Neboť to bychom asi měli zvažovat, kde se nám teď v té půltónové posloupnosti ztratilo Há…)

Leč neodbíhejme hned dál do abstraktních nebo ne zrovna moc „hudebních“ úvah.

Chci umřít, už nemůžu takhle žít

17. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Chci umřít, už nemůžu takhle žít," - to jsou slova vycházející z úst zbrutalizovaných Syřanů každý den, zatímco pokračují bombardování a válečné zločiny, páchané režimními jednotkami a Ruskem v Idlíbu a v Aleppu pokračují. Jak dlouho budou muset přežívat tento život?


Izraelská policie střelila devítiletého chlapce do tváře. Petříček tento režim mezinárodně podporuje

17. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Malek Issa, devítiletý chlapec, šel v sobotu domů ve čtvrti Issaqiya ve východním Jeruzalémě. Izraelská policie ho střelila do tváře kulkou opatřenou houbovou špicí.

Chlapec má vážná zranění obličeje. V sobotu v noci byl operován. Lékaři konstatovali, že zřejmě přijde o jedno oko a možná i o druhé. Není vyloučeno, že utrpěl poškození mozku.  Otec devítiletého chlapce sdělil, že před střelbou nedošlo k žádným násilným protestům ani k házení kamení.

"Proměnil jsem svůj dům ve vězení pro děti, kvůli problémům ve vesnici," řekl otec. "Bojím se o ně, nepouštím je ven a nesmějí ani sami otevírat dveře. Ale ať se je snažíte ochraňovat, jak nejvíc můžete, ono to nepomáhá."

Otec řekl, že se jeho syn vracel ze školy s mladšími sestrami. "Zatelefonoval mamince, ať je přijede vyzvednou, ale ta mu řekla, že je hezky a že mohou jít pěšky. Na křižovatce, kde odbočili z hlavní ulice, se policie snažila kohosi zatknout a shromáždila se tam řada lidí. Policie viděla hodně lidí a začala střílet. Chlapce střelili mezi oči."  Zdroj  ZDE


Boris Johnson ruší BBC

16. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Boris Johnson sdělil BBC že koncesionářský poplatek, jímž je financována BBC, televize i rozhlas, bude zrušen. Znamená to konec rozhlasu a televize BBC a zřejmě jejich nahrazení ultrapravicovou propagandou a la americké Fox News.

Johnson zahajuje plánovité útoky proti všem, kdo by mohli zpochybnit jeho totalitní moc: proti ministrům, kteří mu nelezou otevřeně kamsi, proti novinářům, proti soudcům, proti nezávislému soudnictví, proti BBC. Občan, který potřebuje od britského státu ochranu, má za Johnsona problém.


Řecko chce v Egejském moři postavit plovoucí plot proti uprchlíkům

17. 2. 2020

čas čtení 2 minuty




Řecko plánuje instalovat v Egejském moři plovoucí plot proti uprchlíkům. Plot má být 2,7 km dlouhý. Severně od řeckého ostrova Lesbos a bude 1,1 metru vysoký. Asi 50 cm má vyčnívat z hladiny moře.

Boris Češirkov, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky v Řecku: "Každý stát včetně Řecka má legitimní právo spravovat svou hranici. Avšak ti, kteří přicházejí přes moře, a chtějí požádat o azyl, hledají bezpečí, mají fundamentální právo to učinit."

Řecké ministerstvo obrany tvrdí, že projekt bude nouzovým opatřením "s cílem omezit rostoucí příliv migrantů".



Amnesty International návrh kritizovala, s tím, že "povede k většímu nebezpečí pro ty, kteří zoufale hledají bezpečí". Migranti snažící se dostat do Evropy často cestují přes Turecko do Řecka. Prchají před násilím a pronásledováním ve svých zemích. Většina příchozích je z Afghánistánu a ze Sýrie. V Morii, v největším uprchlickém táboře na ostrově Lesbos, je více než 19 000 žadatelů o azyl. Žijí v táboře, který má kapacitu pro 2840 lidí.

Dívka: "Chceme opustit tento ostrov. Proč nás drží na tomto ostrově? Proč nás nepustí do jiné země? Jsme tady, abychom našli mír, protože všichni z nás máme v naší zemi spoustu problémů. A teď jsme tady a hledáme mír. My nejsme vězni. Jsme lidé."

Podmínky na ostrovech vedly k napětí mezi migranty, uprchlíky a místními lidmi. Minulý týden uprchlíci demonstrovali na ostrově Lesbos proti podmínkám v přeplněném táboře Moria. Policie reagovala odpalováním slzného plynu a ochromujících granátů.

Uprchlíci skandují: "Omlouváme se. Lidi z ostrova Lesbos, omlouváme se."

Řečtí aktivisté také demonstrovali na ostrovech Lesbos, Samos a Chios proti vládnímu zacházení s uprchlíky a migranty.

Obyvatelka ostrova Lesbos: "Situace je problematická pro ně i pro nás. Životní podmínky pro ně jsou zoufalé. Stojíme při nich a podporujeme je, jak nejvíc můžeme. Ale chceme, aby tito lidé odešli. Ne proto, že by nám vadili, nebo že bychom je neměli rádi. Ale proto, že tak, jak žijí, ty poměry jsou nelidské."
 

Orbán: Žádní liberálové neexistují. Tzv. "liberálové" jsou komunisté s univerzitním titulem

17. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Orbán při projevu o stavu unie: Žádní liberálové neexistují. Tzv, "liberálové" jsou komunisté s univerzitním titulem. (Bouřlivý potlesk)


Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
25893