"Globální Británie" mizí z mapy světa

19. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Ať je to důsledkem strategického distancování se nebo domácích problémů, Velká Británie se zjevně vytrácí z globální rozpravy, upozorňuje Stephen Brown.


Jen dva týdny pobrexitové reality - a "globální Británie" riskuje, že se na mezinárodní scéně změní ve smutnou postavu.

Domácí obsese premiéra Johnsona a jeho hlavního poradce Dominica Cummingse, jako jsou faraónské infrastrukturní projekty a získávání bodů reorganizacemi kabinetu, znamenají, že Británie upíná své oči jinam než na diplomacii.

Když se desítky prezidentů, premiérů, ministrů zahraničí a obrany i velitelů armád shromáždily v Bavorsku na každoroční Mnichovskou bezpečnostní konferenci, Británie byla význačná jen jedinou věcí - svou absencí.

Johnson odmítl nabídku zaujmout nejvýznačnější místo na pódiu a přepustil je mezi jiným francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, americkému ministru zahraničí Mikeu Pompeovu, předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi. Britský ministr zahraničí Dominic Raab se neobjevil, stejně jako ministr obrany Ben Wallace, ačkoliv ani jednoho se změny ve vládě nedotkly.

"Je zbytečné říkat, ža jako bývalý velvyslanec u dvora Sv. Jakuba jsem smutný kvůli letošní absenci vysoce postavených ministrů Jejího Veličenstva na Mnichovské bezpečnostní konferenci," tvítoval Wolfgang Ischinger, veterán německé diplomacie, který je předsedou a organizátorem mnichovské konference.

Nově zavedený náměstek ministra zahraničí James Cleverly se ohlásil v poslední minutě, ale nedostal se do hlavního vysílacího času a jeho přítomnost v místě konání konference, hotelu Bayerischer Hof, zůstala v zásadě nepovšimnuta, ačkoliv publikoval snímky dvojstranných jednání s Nory a Kuvajťany.

Na pódium se tak vešel jen personální šéf vlády Mark Sedwill, který je současně také poradcem pro národní bezpečnost. Po ruce byli také kariérní diplomaté jako velvyslankyně při NATO Sarah MacIntoshová.

"Být přítomen na takovéto události je kriticky důležité zejména v postbrexitovém světě," uvedl konzervativní poslanec Tobias Ellwood. "Absolutně uznávám... že je zde touha slyšet, jaké má Británie plány - a tohle je skvělá platforma pro takový účel."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8789

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2020