Proč je Mike Pence tím nejhorším americkým politikem, který vede boj proti koronaviru?

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump vyslal svého viceprezidenta Mikea Pence do boje proti koronaviru. Pence nyní stojí v čele americké administrativy, která si chce s novým virem poměřit své síly. Jde o téhož Pence, jenž coby guvernér Indiany „bojoval“ s nejhorší epidemii HIV v historii tohoto amerického státu. Jeho ignorance tuto epidemii ještě zhoršila.

Nákaza byla spojena s intravenózní aplikací drog. Odborníci tehdy doporučovali implementaci programu na výměnu jehel, aby se riziko chorob jako žloutenka typu C a virus HIV snížilo. Pence vystupoval proti zavedení tohoto programu a raději se modlil, protože si naivně myslel, že používání jehel přímo souvisí se zneužíváním drog. Guvernér Pence vyhlásil stav nouze teprve až po několika měsících po prvním potvrzeném případu HIV v Indianě.

Kongresman Mike Pence v roce 2011 hlasoval pro škrty ve veřejném financování programu plánovaného rodičovství. O dva roky později, kdy už Pence pracoval jako guvernér Indiany, byla kvůli škrtům ve veřejných výdajích uzavřena klinika plánovaného rodičovství ve Scott County. Šlo o jedinou kliniku v tomto okrsku, kde se prováděly testy na HIV. Scott County se stalo místem s nejvyšším počtem infikovaných virem HIV v celé Indianě.

Mike Pence se v minulosti navíc nechvalně proslavil tvrzením, že kouření neškodí zdraví.

Jak je vůbec možné, že se do čela boje s globální epidemií koronaviru dostal ideolog, který se už v minulosti zdiskreditoval v souvislosti se zpackanou reakcí na epidemii HIV a který v minulosti tvrdil, že kouření neškodí zdraví?

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8294

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2020