Koronavirus: Kvůli Číně a Indii vzniká ve světě nedostatek léků

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Výrobci léků varují, že musí snižovat produkci kvůli přerušení dodávek surovin z ČLR a dalších zemí. Indie, jeden z hlavních dodavatelů léků a farmaceutických surovin, již zakázala vývoz řady preparátů, informuje Olga Solovjevová.


Takové rozhodnutí bylo přijato v souvislosti s přerušením dodávek farmaceutických surovin z Číny. Nedostatek léků hrozí i v Ruské federaci, která z Asie dováží až 80 % léků. V Mezinárodním měnovém fondu zaznamenali krizi systémů zdravotní péče. V Itálii lékaři přiznávají, že nemohou pomáhat všem nemocným a zajišťují léčbu pouze nejmladším pacientům, kteří mají vysokou šanci na uzdravení.

Světová zdravotnická organizace informovala o možném přerušení dodávek léků v souvislosti s epidemií nového koronaviru. "Čína, jak známo, je hlavním výrobcem aktivních farmaceutických ingrediencí a meziproduktů, které jsou využívány k výrobě léků v jiných zemích," připomněl generální ředitel SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Řeč je také o antibiotikách, lécích proti bolesti, pro diabetiky, proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Generální ředitel také informoval, že SZO sestavila seznam 20 základních lékařských prostředků, které jsou nezbytné pro léčení pacientů s novým koronavirem. Mezi nimi jsou aparáty pro nucenou plicní ventilaci a kyslíkové soupravy. "Pro některé pacienty může přístup ke kyslíku znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, a v některých zemích už je pozorován nedostatek těchto prostředků, který může epidemii COVID-19 jen zhoršit," prohlásil představitel SZO.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7696

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2020