Průběžné zpravodajství:

Koronavirus tolik nepostihuje Afriku, konstatuje Světová zdravotnická organizace

23. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23. 5. bylo v ČR registrováno   8820  nakažených, v nemocnici bylo 156 osob a 312 osob zemřelo.     

Český statistický úřad uvádí předběžná data o počtu zemřelých v ČR do 12. týdne roku 2020, tedy do 22.3. ZDE Počet úmrtí ve srovnání s předchozími lety v tomto období nevzrostl, jenže ČSÚ varuje, že údaje, které dostal zatím k dispozici, jsou neúplné - všechny údaje o úmrtích z matrik dosud nedošly. Definitivní jsou pouze údaje za rok 2019. -  Zajímal by nás počet úmrtí v pečovatelských domovech v ČR v březnu, v dubnu a v květnu 2020. Tato data jsou ve většině zemí světa přístupná, proč ne v Česku? (JČ)


- I když se čekala katastrofa ohledně nákazy koronavirem v Africe, nedošlo k ní. V 54 zemích Africké unie bylo celkem zaznamenáno jen 103 933 nákaz koronavirem a 3183 úmrtí. Nízká úmrtnost v Africe je zřejmě způsobena tím, že více než 60 procent tamějšího obyvatelstva je mladší než 25 let. 95 procent úmrtí v Evropě postihlo lidi starší 65 let. Africké země na rozdíl od Evropy také nesmírně rychle zavedly karanténní opatření.

- Hydrochlorochin, lék proti malárii, který Donald Trump prý bere preventivně proti COVIDU-19, zvýšil počet úmrtí pacientů jimž byl po světě podáván, zjistila vědecká studie zkoumající údaje z šesti kontinentů. Vědci zdůrazňují, že by tento lék už neměl být pacientům s koronavirem podáván, leda jako součást přísně kontrolovaného vědeckého výzkumu. Lék je relativně bezpečný pro pacienty s malárií, nikoliv však s koronavirem. ZDE 

- Německo se rozhodlo zreformovat masný průmysl. Zakazuje subdodavatele a zavádí pokuty ve výši 30 000 euro pro firmy nedodržující pracovní předpisy. Vyšlo totiž najevo, že jatka jsou centrem koronavirové nákazy. Celá řada masných provozů v Německu musela být dočasně uzavřena. Tento týden bylo koronavirem nakaženo více než 90 pracovníků masného provozu v Dissenu v Dolním Sasku. Po vypuknutí epidemie v Coesfeldu, kde bylo nakaženo více než 270 zaměstnanců z 1200, oznámil stát Severního Porýní-Vestfálska masové testování pracovníků masného průmyslu. Podobné ohnisko epidemie vzniklo i v masném průmyslu v Bavorsku. ZDE  

 v

- Rusko oznámilo v sobotu 9434 nových případů nákazy. Celkem je nyní v Rusku 335 882 případů nákazy a celkový počet úmrtí je tam 3388.

- Francie zavedla pro Británii reciproční čtrnáctidenní karanténu. Britská vláda poněkud šíleně zavádí pro všechny příchozí do Británie, s opožděním delším než 3 měsíce, od 8. června čtrnáctidenní karanténu. Letecké společnosti zuří, že to bude znamenat jejich konec. Francie nyní vyhlásila pro Británii totéž, vzhledem k tomu, že britská vláda tuto čtrnáctidenní karanténu pro příchozí ze zahraničí zavedla, aniž by kohokoliv v zahraničí konzultovala.

- Čína dne 22. května nezaznamenala žádný nový případ nákazy koronavirem.

- Brazílie v pátek předstihla Rusko v počtu nákaz a úmrtí koronavirem. V Brazílii bylo v pátek registrováno 330 890 nákaz, za posledních 24 hodin zemřelo 1001 osob a celkový počet mrtvých je 21 048.


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6738

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020