Průběžné zpravodajství:

Laboratoř ve Wuchanu: Pracovali jsme na třech koronavirech z netopýrů, ale odlišují se od COVIDU-19

24. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
Michal Škop nás upozornil na článek na CNN, že server Worldometers, který přehledně v tabulce shrnuje počty nákaz, úmrtí a uzdravení v jednotlivých zemích světa, je nespolehlivý.   Potíž je, samozřejmě, že všechna data o koronaviru jsou nespolehlivá, protože státy dostatečně netestují. Nicméně, poukazuje Michal Škop, servery jako Our World in Data   či stránky Financial Times o koronavirové nákaze, jsou přesnější.  

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23. 5. bylo v ČR registrováno   8891  nakažených, v nemocnici bylo 145 osob a 315 osob zemřelo.     


- Virologická laboratoř ve Wuchanu, v městě v ohnisku vzniku epidemie, pracovala na třech živých verzích koronaviru z netopýrů, žádný z nich však není totožný s tím, který způsobil pandemii COVIDU-19, konstatoval její ředitel. Tyto koronaviry jsou totožné s COVIDEM-19 jen z 79,8 procent. Trumpovo tvrzení, že COVID-19 mohl uniknout z laboratoře, je "naprostý nesmysl".

 

- Rusko zaznamenalo nejvyšší denní nárůst registrovaných infekcí, o 8599 na 344 481. Počet registrovaných mrtvých vzrostl o 153 na 3541.

- Švédsko zaznamenalo už 4000 mrtvých a její strategie minimálně restriktivního lock-down začíná být terčem ostré kritiky. Anneka Linde, bývalá státní epidemioložka ve Švédsku, konstatovala, že Švédsko mělo zavést přísnější karanténu.  ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/may/24/sweden-wrong-not-to-shut-down-says-former-state-epidemiologist

- Počet registrovaných případů v Brazílii se blíží 350 000. V sobotu Brazílie zaznamenala 965 nových úmrtí. Celkem v Brazílii zemřelo 22 013 osob. Brazílie má nyní 347 398 registrovaných nákaz a celkový počet registrovaných úmrtí dosáhl 22 013.

- Nový Zéland nemá žádné nové případy nákazy. Na Novém  Zélandě zbývá jen 27 aktivních případů. Celkem bylo na Novém Zélandě nakaženo 1154 osob a 21 osob zemřelo.

- Ve Francii se tuto neděli konají první mše. Vláda ustoupila nátlaku církve.

- V Británii je pod obrovským tlakem Johnsonův Rasputin, mocný poradce Dominic Cummings, který přestože definoval "pro plebs" hesla o tom, že občané v karanténě musejí zůstat doma a nikam nevycházet a nejezdit, sám tento předpis drze třikrát porušil.

- Britští vědci varovali, že dojde k vážným zdržením při výrobě vakcíny na COVID-19, protože v Británii je míra infekce ve společnosti nyní nízká a nelze tedy zjistit, zda vakcína funguje. Uvažují o riskantní možnosti úmyslně naočkovat dobrovolníky koronavirem. Měli by to být lidé ve věku kolem 25 let.  Jiní vědci na to reagují s hrůzou, protože by to mohlo vést k úmrtí zcela zdravých lidí. V Británii bylo podle nejnovějších výzkumů zřejmě koronavirem nakaženo maximálně 7 procent obyvatelstva. ZDE 

0
Vytisknout
6274

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2020