Evropská dluhová krize se začíná vymykat z rukou

9. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

čtvrtek 10.00: Světové burzy utrpěly ve čtvrtek dopoledne silné ztráty. Londýnský burzovní index FTSE 100 poklesle o téměř 100 bodů na 5360.9 Asijské trhy také poklesly, japonský index Nikkei o 2,9 procent, hongkongský Hang Seng poklesl o téměř 5 procent a singapurský o 3,1 procenta.

Úroky za desetileté italské vládní obligace zůstaly ve čtvrtek dopoledne na vysoké úrovni, 7,3 procent, blízko rekordu 7,5 procent, dosaženého ve středu. Úroky za desetileté španělské vládní obligace stouply, na 5,9 procent, přiblížily se "zóně nebezpečí", kdy burzy ztrácejí důvěru ve schopnost vlád vyhnout se bankrotu.

* * *

Francie a Německo zahájily rozhovory o rozčlenění eurozóny. Vládnou obavy, že Itálie je příliš velká na to, aby ji bylo možno zachránit.

Obavy, že dluhová krize evropských států začíná být nezvládnutelnou, výrazně posílily. Politický chaos v Athénách a v Římě a hrozící hospodářský útlum vyvolaly paniku na světových trzích.

Z Bruselu přicházejí zprávy, že Německo a Francie zahájily předběžné rozhovory o rozbití eurozóny, uprostřed obav, že je Itálie příliš velká na to, aby se dala zachránit.

Zadluženost Itálie dosáhla zóny nebezpečí

9. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

  • Italská finanční krize se ve středu dopoledne vážně zhoršila. Úroky z desetiletých vládních obligací stouply na téměř 7,5%. Úroky vyšší než 7% se považují za nesplatitelné.
  • Politická budoucnost Itálie zůstává problematická. Odcházející premiér Berlusconi doporučil jako svého nástupce Angelina Alfana a naznačil svou podporu pro předčasné volby. To prodlouží italskou politickou krizi.
  • Analytikové vypočítali, že záchrana Itálie bude stát až 1,4 bilionu euro.
  • V Řecku pokračují pokusy vytvořit novou vládu. George Papandereou zřejmě odstoupí kolem 16 hodin.
  • Angela Merkelová uvedla, že potíže Itálie jsou důkazem, že je nutno změnit smlouvu o EU. Dodala, že svět nepočká, než Evropská unie vyřeší své problémy.

Mezinárodní úřad pro energii:

Svět směřuje do pěti let k nezastavitelným klimatickým změnám

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Pokud nebude fosilní infrastruktura rychle změněna, svět "navždy" přijde o možnost zastavit nebezpečné klimatické změny

Svět plánuje v následujících pěti letech postavit tolik elektráren používajících fosilních paliv a energeticky neefektivních továren a budov, že bude od roku 2016 nemožné udržet globální oteplování na bezpečné úrovni. Poslední šance na zastavení nebezpečného globálního oteplování bude "ztracena navždy", varuje ve své dosud nejpodrobnější analýze světové energetické infrastruktury Mezinárodní úřad pro energii.

"Dveře se uzavírají," sdělil Fatih Birol, hlavní ekonom Mezinárodního úřadu pro energii. "Jsem velmi znepokoje. Pokud nezměníme strategii jak používáme energii, překročíme práh bezpečnosti. Dveře se uzavřou navždy."

Nyní je důležitý každý měsíc: Má-li svět zůstat pod 2C globálního oteplování, což vědci považují za hranici bezpečnosti, emise nesmějí stoupnout na více než 450 částic na milion CO2 v atmosféře. V současnosti jsou 390 částic na milion. Avšak podle nové analýzy publikované ve středu svět už vypouští do ovzduší asi 80 procent této koncentrace.

Podrobnosti ZDE

Bývalý šéf Mossadu se snaží odvrátit útok na Írán

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Zprávy o údajných přípravách na útok proti íránským jaderným zařízením přicházejí z nepravděpodobného zdroje: Od bývalého šéfa zahraniční rozvědky Mossad Meira Dagana, jenž je považován za válečného hrdinu. Dagan doufá, že zabrání válce, která by podle jeho přesvědčení vedla ke katastrofě. Avšak jeho aktivity hluboce rozhněvaly Netanjahuovu vládu.

Londýnská policie rozeslala stovkám demonstrantů varovné dopisy

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Před středeční londýnskou demonstrací studentů proti univerzitnímu školnému a škrtům rozeslala londýnská metropolitní policie stovkám demonstrantů, zatčených při studentských demonstracích loni na podzim, varovné dopisy. Rozeslala je i osobám, které nebyly z ničeho obviněny a byly po zatčení propuštěny. Očekává se, že se středeční demonstrace v Londýně bude účastnit až 10 000 osob.

Policie přiznala, že jména a adresy osob, jímž rozeslala varovné dopisy, pocházejí z databáze osob zatčených během předchozích demonstrací proti škrtům. Dopisy byly rozeslány i osobám pod 18 let.

Respekt se vrací ke Gottwaldovi

9. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jsem antikomunista, nesnáším normalizaci a mám sklon většinu zel dnešní české společnosti svádět na pokračování normalizační mentality. Byl bych rád, kdyby po roce 1989 byly soudní procesy (ale měli jsme a máme kvalitní, nezaujatou justici?) s hlavními kolaboranty se sovětskými okupanty, v čele s Gustávem Husákem. Pokud ale můj kdysi oblíbený časopis Respekt upadá tak nízko, že si na titulní stránku o Husákovi napíše "prezident, který měl viset", vzbuzuje to ve mně dojem, že se Respekt svou mentalitou vrací nikoli jenom do normalizace, nýbrž přímo ke Gottwaldovi.

Adieu, adieu, naše demokracie

9. 11. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 27 minut

Jestliže v titulku užívám slovo "naše", nehodlám psát pouze o České republice, ale pokusím se posuzovat základní atributy politických režimů států, jimž souhrnně již nejméně dvě desetiletí říkám Abendland. A to především ze dvou důvodů. Předně na jejich straně euroasijského velekontinentu skutečně zapadá Slunce, čili jsou celosvětově označovány Západem, ale hlavně, jsou v mých očích v současnosti zeměmi civilizačního úpadku projevujícího se tím, že u jejich občanů do obecného odmítání zapadly hodnoty, které před dvěma a půl tisíciletími, kupodivu na několika místech planety skoro současně, začaly civilizovat všelidskou komunitu.

Unavují mě stesky, jak demokracie upadá

9. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Trochu mne v poslední době unavují stesky nad tím, jak "demokracie" upadá a jak se nedaří západní civilizační projekt. Do vrcholu to dovedl pan Hošek, který předpokládá, že "demokratizace je dlouhý dějinný proces, který má své kořeny až v neolitu". Cituji další pro mne velmi překvapivé věty Hoškova článku "Adieu, adieu, naše demokracie":

"Teprve v posledních dvou stoletích se ovládaná většina lidstva dopracovala k situaci, v níž panská vrstva, tehdy již konsolidovaná v politickou třídu, musela nalézat metody, jak by si i nadále udržela svá privilegia a dokonce nadvládu i ve veřejném prostoru s dominancí tužeb po rovnosti."

Omezování zdravotní péče

9. 11. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Klíčovým bodem úsporných manažerských rozhodnutí ministerstva zdravotnictví (netuším, proč se nazývají reformy) je také rušení akutních lůžek. Pokud bude provedeno, je třeba říci následující.

Výzva ke splnění vymáhané povinnosti

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

byla mi 24.10 2011 doručena výzva, ke splnění exekučního titulu č.j. 16 EXE 7485/2011. Nevyhýbám se zaplacení, jen jsem momentálně nemocen a můj částečný invalidní důchod už kasíruje exekutor Mika dvěma pohledávkami podobného typu.

Předchozí exe titul jsem vám uhradil celý najednou, bohužel jsem ale delší dobu nemocen a nemohu pracovat ve zpravodajství a publicistice nebo jak jsem byl zvyklý.

Po druhé v krátké době po mne požadujete cca 16500,- Kč za pokutu 206 kč. Účtujete si bohužel stejnou odměnu za mé vyhledání a atd., ačkoliv všechny vám přidělené spisy za mou osobou jste zpracovali najednou s minimálními náklady.

Koncem června jsem prováděl generální kontrolu svých spisů na soudu pro Prahu Západ a ředitelkou soudu přivolaný právník mi vysvětlil vše včetně způsobu přidělování spisů. Viděl jsem je všechny fyzicky před sebou a můj náhle do spisů je zaznamenaný tamtéž.

Navrhněte mi prosím nějaké odkladné nebo splátkové řešení. Doklad o nemoci přikládám, případná sleva vítána.

S pozdravem

Radek Mokrý

Sarkozy a Obama urazili Netanyahua

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Během summitu G20 zachytili novináři neformální výměnu názorů mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a americkým prezidentem Barackem Obamou o izraelském prezidentu Binjaminu Netanyahuovi:

Sarkozy: "Toho člověka nesnáším. Je to lhář."

Obama: "Máte ho plné zuby? Já s ním musím jednat každý den."

K rozhovoru mezi Sarkozym a Obamou došlo před tiskovou konferencí, kdy byli oba politikové v soukromé místnosti, avšak jejich mikrofony už byly zapnuty. Novinářům na tiskové konferenci byly už rozdány přístrojky pro simultánní překlad, avšak bez sluchátek. Někteří novináři si však do přístrojků zapojili vlastní sluchátka a slyšeli tři minuty soukromého rozhovoru mezi Sarkozym a Obamou. Většina z nich obsah rozhovoru nezveřejnila, "kvůli jeho soukromému charakteru", obsah rozhovoru však vydal francouzský server Arrêt Sur Images a potvrdil ho také reportér tiskové kanceláře Reuters.

Rozhovor prý začal tím, že Obama kritizoval Sarkozyho, že Francie neinformovala USA, že bude hlasovat pro to, aby se Palestina stala členem UNESCO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

■ ■ ■

8. 11. 2011 / Filip Špecián

čas čtení < 1 minuta


V demokracii vykrystalizovala blbost
do líbivých forem
něco jako když se přepasíruje zelenina pod svíčkovou
a knedlík se udělal z lacinýho prášku
do líbivých pocitů
jako když přijede kolotoč a všem je blbě na centrifuze
a na autíčkách všichni do sebe bourají
do líbivých myšlenek
jako když si pár blbečků postaví golfový hřiště uprostřed lesa
aby byli taky někdy v přírodě na čerstvým vzduchu

Vyšlo v časopise Psí víno

Za vším a všude je potřeba hledat peníze! Jsme přece vláda rozpočtové odpovědnosti!

9. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Vláda chce do dvou let zrušit většinu Dětských či kojeneckých center a Dětských domovů. Jaké důvody vedou vládu, že jde až za rámec společenské únosnosti této problematiky? Odpověď je jednoduchá: finance. Neznám jinou odpověď, jak může být tato záležitost týkající se dětských center a domovů zdůvodněna.. O paradoxu šetření na jedné straně a plýtváním na straně druhé lépe nemluvit.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Kapitalismus a fetišismus

8. 11. 2011 / Jan Stern

čas čtení 24 minut

Ukázka z knihy Psychoanalytický výklad Bible (možno zakoupit ZDE), která právě vychází.

Když jsem chodil do mateřské školky, dostal jsem jednou k narozeninám čepici s nápisem Mustang. Stala se pro mne krajním fetišem. Jako každý mám z nejstarších dětských let jen málo vzpomínek, ale dodnes si pamatuji vycházku se svou školkovou třídou, kdy jsem měl tuto čepici poprvé na sobě. Zážitek se nebojím nazvat kouzelným a má paměť mi svou selekcí přisvědčuje.

Levněji můžete telefonovat i vy

9. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Levněji můžete telefonovat i vy Lze to? Překvapivě ano, ale jen s vaším přičiněním. Samo se neudá nic. Otázka je, jaká je vaše ochota se o nižší ceny přičinit a nakolik vám samotným vadí. Postup je v zásadě jednoduchý. Pokud *máte tarif*, napište dopis/(papírový, zaslaný poštou, tomu firmy rozumí)/ svému operátorovi, že máte nižší cenovou nabídku od konkurence a vyjmenujte telefonní čísla sebe, svých rodičů, manželky a dětí, na která chcete udělat lepší cenovou nabídku. Uveďte na sebe e-mailový kontakt. Během několika dní (málo týdnů) dostanete odpověď, z níž si opište jen jméno osoby, která to s vámi řeší a dále nečtěte (nebo se rozčílíte). Poděkujte /(ideálně opět papírovým dopisem)/ za nabídku, která ovšem není taková jako nabídka konkurence.

Zdroj: LUPA

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Chudším trochu snížit daně, ale bohatým dát víc, neboli O politickém divadle kancléřky Merkelové

9. 11. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Při čtení článku Borise Cveka o snaze kancléřky Merkelové snížit daně chudším lidem jsem se ani nemohl smát, protože například i z německých zpráv by 'normální' posluchač sotva mohl na něco takového přijít. Koaliční vláda CDU/CSU/FDP se rozhodla zase jednou udělat pod heslem pomoci chudým něco více pro bohaté. Cvek se na začátku svého článku možná zmýlil, německý žurnalista by ale měl vědět, že ze zvýšení částky osvobozené od daně budou mít prospěch všichni kdo platí daně, ale nikoliv ti chudí nebo chudší, kteří nic nevydělávají nebo v roce 2011 v Německu vydělali méně než

Britská posedlost s policejními kontrolami způsobila ministryni vnitra skandál

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní ministryně vnitra obvinila Brodieho Clarka, vysokého státního úředníka odpovědného za pasovou kontrolu, že údajně na svou pěst výrazně uvolnil od letošního léta pasovou kontrolu cestujících přijíždějících a přilétajících do Británie "takže se už nikdy nezjistí, kolik kriminálníků a teroristů se do Británie dostalo".

V rámci skandálu o "otevření Británie kriminálníkům" však vyšlo najevo, že uvolnění pohraničních kontrol v létě nařídila sama ministryně Mayová, zřejmě proto, že fronty na anglických letištích byly nesnesitelné. Na pasovou kontrolu čekali cestující ze zemí mimo Evropskou unii až tři hodiny. Mayová neférově obvinila Brodieho Clarka, že liberalizoval pasovou kontrolu více, než sama nařídila.

Clark to zpochybňuje. Poukázal na to, že opatření, z jejichž letošního zavedení ho Mayová obvinila, platí v Británii už od roku 2008. Brodie Clark ze své funkce odstoupil a vládu bude žalovat za tzv. "vykonstruované propuštění".

Odborová organizace vysokých státních úředníků vydala toto prohlášení: "Je vysoce překvapující, že se ministryně vnitra rozhodla posílit podezření proti panu Clarkovi tím, že ho prohlásila vinným dřív, než měl právo reagovat v rámci oficiálního vyšetřování. Nemůže být správné, že ministryně s odpovědností za ministerstvo, jehož činnost by měla být založena na spravedlnosti, zachází se státním úředníkem s takovýmto pohrdáním."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berlusconi: "Pokud schválíte reformy, odstoupím"

9. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Italský premiér Silvio Berlusconi v úterý podmíněně nabídl svou rezignaci, se kterou by souhlasil poté, co parlament schválí balík úsporných opatření požadovaných Evropskou unií. Tento krok by ovšem zemi posunul o krok blíž k předčasným volbám.

Teď když máme to, co chtěli, aneb K budování a obraně prohnilé stranokracie buď připraven!

8. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jakousi podivnou shodou náhod (?) právě v předvečer 94. výročí takzvané VŘSR, (tzv. "Velké řijnové socialistické revoluce, bolševické revoluce v Rusku) prošel českým parlamentem balík zákonů, které se nepříjemně dotknou primárně chudých a středních vrstev, ale přinejmenším cestou přiškrcení domácí poptávky po zboží a službách prakticky každého. Schválená opatření jsou tak v jistém smyslu nejvýznamnější změnou od počátku 90. let.

V době kdy toto klíčové hlasování obcházející obstrukce opozice probíhalo, se v samotné Poslanecké sněmovně a jejím okolí nacházelo maximálně několik desítek demonstrantů. Někteří prý cestovali třeba až z Ostravy - to je třeba velmi ocenit, avšak nemění to nic na skutečnosti, že jich bylo přesto zoufale málo, než aby mohli doufat v jakýkoliv efekt. Mobilizace demonstrantů tedy buď probíhala laxně, nebo byla pramálo účinná. - Avšak na 17. listopadu, kdy už bude ovšem o všem dávno rozhodnuto, je svolána velká demonstrace s účastí Slavoje Žižka na Václavské náměstí.

Redaktor ČT Kubal vychvaluje zabíjení na afghánsko-pákistánském pomezí páchané bezpilotními letouny

8. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Říká se, že člověk přežije vše krom vlastní smrti. Jsem naprosto pobouřen tím, jak zpupní panoši veřejnoprávního média přistupují k hromadnému umírání lidských bytostí tisíce mil daleko od jejich autistického mikrosvěta. Horší je ale fakt, že my jsme za podobné vulgární proklamace nuceni platit, a tak udržovat jejich lenošivé mozky v pohodlí. Stálý zpravodaj České televize ve Spojených státech amerických a nositel Ceny Ferdinanda Peroutky (!!) Michal Kubal je ukázkovým prototypem loajálního reportéra, jenž dobře ví, kde je jeho místo, a jeho práce je toho důkazem. Jakmile ovšem začne v přímém přenosu ZDE doslova vychvalovat metody zabíjení lidí z masa a kostí, je nutno se ozvat, neboť diskurs veřejné instituce by měl mít nepsané hranice. Je to naprosto skandální a mám za to, že by pan Kubal měl být na hodinu propuštěn, pokud by existovaly nějaké morální direktivy. Své tvrzení se snažím obhájit dále v textu.

Rusko a Írán varovaly před útokem

8. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Rusko a Írán v pondělí varovaly Západ před vojenským útokem proti Íránské islámské republice. Útok na jaderný program by podle nich vedl k civilním ztrátám a vytvořil nové hrozby pro globální bezpečnost.

Merkelová: chudším lidem snížíme daně

8. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V zásadě se mi líbí nápad kancléřky Merkelové snížit daně pro střední a nižší příjmové skupiny. Krize, která podle kancléřky má trvat deset let, nepostihne totiž zdaleka všechny stejně. Ztratí-li superbohatý byť většinu svého majetku, přece bude mít ještě pár domů, jachtu, vybraná jídla a plný vinný sklep.

Naopak chudý po ztrátě toho mála, co má, může očekávat jenom bídu, hlad a bezdomovectví. S tím si spojte alkoholismus, duševní nemoci a zločinnost a máte společnost, která bude směřovat k revolučním lynčům.

Německo pod tlakem, aby zachránilo eurozónu

8. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo se octlo pod silným tlakem od svých partnerů v EU, aby zrušilo veto uvalené na Evropskou ústřední banku a aby jí dovolilo zachránit eurozónu před rozpadem a svět před novou hospodářskou krizí.

Zatímco je hlavní záchranný fond eurozónu v hodnotě 440 miliard euro nefunkční, ukazuje se, že Evropská ústřední banka byla nucena začít rychle skupovat vládní obligace evropských zemí, které se octly pod tlakem trhů. Minulý týden koupila Evropská ústřední banka vládní obligace za 9,5 miliard euro.

Londýnská policie má povolení použít proti studentům plastické projektily

8. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Policisté ze Scotland Yardu dostali svolení použít plastické projektily proti studentům, kteří budou ve středu v Londýně demonstrovat proti univerzitnímu školnému a proti škrtům. Očekává se demonstrace asi 10 000 studentů. Ty budou hlídat 4000 policistů.

Kritikové reagovali zuřivě na představu, že bude mít policie právo používat proti studentům plastických projektilů. Obviňují londýnskou policii z taktiky, která "připomíná vražedné diktatury".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Václav Moravec mohl ušetřit

7. 11. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 2 minuty

U příležitosti nedělní diskuse o zdravotnické reformě předávali dva pozvaní profesoři divákům své letité zkušenosti s takovým tržním pragmatismem, že snad i členové poslaneckého klubu TOP 09 museli při jejich sledování sklápět cudně oči až někam pod koberec.

Podle profesorů si může jenom ten největší prosťáček myslet, že když dnes do nemocnice přicestuje pacient v autě za tři milióny, tak se ve stejném pyžamu postaví do fronty s těmi, kteří přijeli tramvají.

Evropská unie se možná rozpadne. Bude NATO další na řadě?

7. 11. 2011

čas čtení 4 minuty

KD│ Prudké obraty v řeckém dramatu pokračují hodinu za hodinou a fascinují diváky stejným způsobem, jako by šlo o hromadnou srážku na dálnici. Zdá se, že premiér Papandreu ve čtvrtek ustoupil od návrhu vypsat k přísným úsporným podmínkách posledního balíku finanční pomoci referendum. Takové referendum by ve skutečnosti obnášelo hlasování o tom, zda řecko zůstane v Evropské unii a ponechá si jako měnu euro, napsal Robert Haddick.

Evropské elity by se měly bát řeckého jara

7. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

To, že řecký premiér George Papandreou přišel o moc, není překvapující: reakce Řeků na dohodu ze 27. října, na nové kolo drastických škrtů a na další ochromení státní nezávislosti Řecka byla zdrcující. Politické elity, které byly po dobu třiceti let nenapadnutelné, nyní cítí hněv veřejnosti a nejsou schopny mu porozumět, ani ho neutralizovat, píše profesor práva na londýnské Birkbeck College Kostas Douzinas.

Nejsme jako oni! Aneb: Kam jsme došli?

7. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Ta první část sloganu, které bylo mottem 17.listopadu 1989, ovládlo snad celé Česko. Bylo to impozantní, slibné, motivující, nadějné a bohužel, mnoha lidmi chápáno jako závazné. Bylo, ale už není. Realita nás o tom dnes a denně přesvědčuje. Snad ani není nutné připomínat ty, kteří stáli na piedestalu nadějí, slibných začátků dnů nové éry společnosti, snad také není nutné připomínat, že zvoněním klíčů tisíců občanů dostali ti nejmenovaní vrchovatě důvěry, kterou tak bezostyšně zradili, lépe řečeno zneužili ke svým cílům.

Proč nemluví Bělorusové bělorusky...

7. 11. 2011 / Anton Taras

čas čtení 8 minut

Asi tisíc lidí se shromáždilo během mrholení v jednom parku v Minsku. Hlasovali tam o rezoluci, která předložila úřadům celou řadu požadavků. Mimo jiné požadovali zastavení růstu cen, propuštění politických vězňů a uspořádání svobodných voleb. Organizátoři akce ji nazvali "Lidové shromáždění". Aby byli viditelnější pro dav, vystoupili na sochu čápa, který rozpíná svá křídla.

"Musíme vylézt z děr. Musíme vylézt z kuchyní. Musíme přestat bědovat, že je život těžký a musíme svůj život změnit," řekl bělorusky jeden z organizátorů shromáždění, veterán hnutí za demokracii Viktar Ivaškevič.

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak je to s dluhy vůči Zemi

7. 11. 2011 / Josef Šmajs

čas čtení 13 minut

Václav Bělohradský v eseji "Čas dluhů" (Salon Práva 13. 1. 2011) podrobil elegantní sociologické analýze problém nynější všeobecné zadluženosti. Je to dobře vystavěná úvaha, v jejímž úvodu autor připomíná, že naše dluhy mají kořeny hluboko v Zemi. "Ano v Zemi s velkým Z, protože nejrychleji narůstá dluh, který my, pozemšťané současní, máme k pozemšťanům budoucím, vypůjčujeme si od nich na naše dnešní pošetilé plýtvání, ničíme jim pozemské klima, otravujeme jim oceány a podzemní vody, děláme jim díry do oblohy, přírodu proměňujeme v jednu obrovskou skládku odpadků."

Přemýšlení o von Hayekovi

7. 11. 2011 / Pavel Rybák

čas čtení 19 minut

V každém případě jde o mimořádnou osobnost minulého století v oblasti společenských věd, a to nejen ekonomie, neboť jeho převážně ekonomické práce jsou obohacené poznatky z filozofie, sociologie, psychologie či práva. To je podle mě důvodem toho, proč jsou jeho názory a tedy práce použitelné i pro odborníky-neekonomy.

Von Hayek se rozhodně zapsal do dějin jako zásadní odpůrce socialistického centrálního plánování a totalitních ideologií vůbec. Nejprve se budu zabývat jeho životopisem a posléze se pokusím postihnout typické rysy jeho myšlení.

Soros varuje, že Evropa "ztratí deset let"

7. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Miliardář George Soros se v přednášce v Bruselu zabýval historií eura a jeho nedostatků, které vidí jako strukturní a zásadní. Varoval, že je Evropa ve vážné krizi. Součinnost bankovní a dluhové krize znamená, že Evropská unie je nyní v politické krizi. Celý experiment s eurem byl podle něho bublinou, která umožnila některým zemím užívat si falešného hospodářského rozkvětu na základě dluhů, zatímco jiné země - zejména Německo - dosáhly daleko vyšší efektivnosti. Peníze proti krizi se nyní používají "špatným způsobem".

Soros uzavřel: Toto povede k dlouhodobé hospodářské krizi. Evropa ztratí deset let. Je to bohužel realita.

Zdroj v angličtiněZDE

Řecko: Dosud žádný nový premiér

7. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Političtí představitelé Řecka se v noci z neděle na pondělí nedohodli o složení nové vlády národní jednoty a oznámili, že to bude muset počkat nejméně do pondělí do rána - až poté, co otevřou světové burzy. Uprostřed obav ze zhoršující se politické situace v zadlužené Itálii uvedli šéfové politických stran v Řecku, že bylo sice dosaženo dohody o prozatímní koaliční vládě, ale že je zapotřebí dalších rozhovorů ohledně délky funkčního období této vlády a ohledně toho, kdo se jí postaví do čela.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte Celostátní romskou konferenci (Brno, 14. 10. 2011)?

7. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Vladimír Suchánek
Důchodce, Praha.
Inu, jsem v očekávání. To, co jsem se dočetl a viděl na videu, mě docela oslovilo. Projevy byly srozumitelné, konstruktivní, přesvědčivé, nechybělo jim vyjádření jistých cílů. Chápu potřebu vytvoření určité romské reprezentace. Pokud však bude založena, měla by reprezentovat celé území České republiky. My, kteří jsem byli vynecháni, čekáme na výsledek dalších schůzek. Také očekávám, že výstupy ze všech jednání, která se uskuteční, budou veřejně k dispozici. Informace o práci budoucího uskupení jsou nutné pro získání důvěry.

33312