Británií otřásá obrovský skandál týkající se podvodů ve švýcarské pobočce banky HSBC

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéf britských labouristů Ed Miliband označil ve středu konzervativce Davida Camerona za "pochybného premiéra" poté, co Cameron se opakovaně vyhnul na otázku, zda Cameron hovořil o vyhýbání se daním, v němž napomáhala svým milionářským zákazníkům banka HSBC, s jejím bývalým šéfem Stephenem Greenem, než ho v roce 2011 jmenoval britským ministrem pro obchod.

Downing Street tvrdí, že byly provedeny všechny korektní procedury, avšak premiér Cameron se vyhnul odpovědi na tuto otázku nejen od Milibanda, ale i na její opakování od tří dalších labouristických poslanců.

Studie: Koncentrace CO2 v českých školách dramaticky převyšuje normu

11. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Podle studie provedené soudním znalcem Romanem Šubrtem se čeští žáci učí v podmínkách, které jsou dle platných hygienických norem zcela nevyhovující. Provedená měření ukázala, že během vyučovacích hodin dochází k překročení hranice CO2, která je považována za zdravotně bezpečnou. Paradoxní je, že podle autora studie kompetentní orgány měření koncentrace CO2 aktivně bránily. „Na začátku měření bylo naší snahou oslovit školský úřad a požádat jej o součinnost. Výsledkem byl oběžník všem ředitelům základních škol v Českých Budějovicích, kde nařídili ředitelům zakázat nám vstup do škol,“ tvrdí Roman Šubrt.

Po celé Evropě vzrostly ceny akcií v naději, že se Řecko přibližuje dohodě o svém dluhu

11. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Ceny akcií na finančních trzích stouply navzdory varování z Berlína, že se nepřipravuje žádná dohoda mezi novou řeckou vládou a jejími partnery v eurozóně

Navzdory varování z Berlína, že žádná dohoda nebyla zatím uzavřena, se ceny akcií na finančních trzích zvýšily v očekávání prvního zasedání euroskupiny - 19 ministrů financí ze zemí, které používají jednotnou evropskou změnu - které se má konat v Bruselu ve středu.

Dluží Německo Řecku peníze z doby druhé světové války? Ano.

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Po vítězství strany Syriza v nedávných řeckých volbách se znovu oživila debata, zda Německo stále dluží Řecku platby za škody, které mu způsobilo za druhé světové války. Německo jakékoliv platby odmítá. Jak je tomu ale ve skutečnosti?

Tři a půl roku nacistické okupace Řecka byly krvavé a ničivé. Pařížská konference o reparacích v roce 1945 přijala výpočet, že škody, které Německo napáchalo Řecku, se rovnají částce 7 miliard předválečných amerických dolarů. Automaticky však nebylo rozhodnuto, že tuto částku má Německo Řecku vyplatit, navzdory tomu, co dnes tvrdí řečtí politikové, píše v deníku Guardian Hagen Fleischer, emeritní profesor historie na univerzitě v Aténách.

Patrušev: Na Ukrajině "nejde o Ukrajinu"

11. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Tajemník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev poskytl prokremelskému listu Rossijskaja gazeta, jehož spoluvlastníkem je bývalý šéfideolog Kremlu Vladislav Surkov, rozhovor "o Ukrajině" ZDE. Hlavní sdělení je více než jasné: Na Ukrajině o Ukrajinu vlastně vůbec nejde (=proto se jí nezabývejme, neřešme její právo na existenci, suverenitu a územní integritu, je nedůležitá, nezáleží na ní), jde o "oslabení Ruska".

Vyzbrojovat Ukrajinu není rozumné

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Karel Dolejší nemá pravdu ve svém tvrzení, že by dodávky zbraní Ukrajině nevedlo k "válce mezi USA a Ruskem by proxy".

Jakkoliv si Karla Dolejšího vážím pro brilantní vojenskostrategické analýzy, kterými Britské listy daleko přesahují kvalitou jiná česká média, domnívám se, že v poslední době se nechává unést emocemi, což je pro hodnocení vojenských operací a strategií nebezpečné, míní Jan Neumann.

Země EU by podle vlastních pravidel Ukrajině zbraně dodat neměly. Tato pravidla však nejsou dodržována ani v jiných případech

11. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle Kodexu EU pro obchodování se zbraněmi by z Evropské unie neměly být exportovány zbraně do zemí, které jsou účastníky ozbrojeného konfliktu. Kodex však nemá formu právně závazného mezinárodního dokumentu a vývozci zbraní, včetně exportérů z České republiky, jej se souhlasem vlastních ministerstev zahraničí rutinně porušují. Porušují ho například dlouholeté české dodávky do Kolumbie, ale i nedávný prodej obrněné techniky do Nigérie či ručních zbraní do Kurdistánu. Nevhodnost podobných exportů přitom Kodex vůbec nespojuje s otázkou, zda existuje či neexistuje mezinárodně vyhlášené embargo na vývoz zbraní. Ostatně i tato embarga jsou rutinně porušována, jako v případě prodejů do Číny v průběhu 90. let.

Vztahy EU-Řecko v rozvalu, protože Athény "vypouštějí zavádějící informace"

11. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Bruselští představitelé jsou "rozzuřeni" kvůli "šíleně zavádějícím" řeckým prohlášením, že předseda Evropské komise Juncker a americké ministerstvo financí podporují plán Syrizy na snížení řeckého dluhu. Evropští představitelé tvrdí, že si Řekové "kopou vlastní hrob". Hlavní poradce řecké vlády, banka Lazard, je kritizován za nekompetenci.

Řecko je jen výstražným znamením před křižovatkou, anebo už vážným symptomem neodvratné krize?

11. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 17 minut

1) Obecné (a standardní) východiště k otázkám, nad jejichž odpověďmi se nedokážeme shodnout

Někdy již způsob, jakým jsou kladeny výchozí otázky, může vážně ovlivňovat směr a zakotvení odpovědí. Případný adresát či adresátka takového sdělení přitom jim udělí ten význam, který má blízko k jeho/jejímu vidění souvislostí. To učiní vždy; bez ohledu na míru důvěryhodnosti zdroje, která není nutně podstatná. Ať již podkladový text ladí s jeho/jejími představami, anebo nikoli.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Náboženství není příčinou tzv. "islámského" terorismu v Evropě

10. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jedna věc je, co je islám ve svých přes tisíc let starých dějinách, jiná věc je, co se píše v Koránu a jak to interpretovat, a ještě úplně jiná věc je, proč se někteří muslimové v Evropě radikalizují. Jsou ovšem lidé, a je jich překvapivě mnoho, kteří místo analýzy reálné populace evropských muslimů a jejich myšlení vezmou knihu ze sedmého století, z arabské pouště a hledají v ní islám, který je vždy a všude stejný, zlý, teroristický – jako by slavný perský básník Háfiz, který byl muslim a opěval pití vínu a homosexualitu, byl členem jakési věčné al-Káidy, nebo jako by osmanský sultán Bajezid II., který přijal s otevřenou náručí desítky tisíc židů vyhnaných ze Španělska, Portugalska a jižní Itálie, byl součástí nějakého věčného teroristického Islámského státu.

V ČR se staví třetí mediální pilíř

10. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Českou republiku možná čeká nejzajímavější přerod v oblasti médií za posledních několik desítek let. V rámci novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání připravuje ministerstvo kultury jeho novou součást, která by se měla věnovat tzv. komunitním médiím. Ta by, vedle médií veřejnoprávních a soukromých, mohla tvořit třetí pilíř mediálního prostoru. „Jsou nástrojem demokratizace veřejné diskuse, přispívají k vyšší míře občanské participace,“ říká o komunitních médiích Jan Křeček z Mediálního institutu Fakulty sociálních věd UK v Praze, vedoucí týmu, který připravoval pro MK expertízu, na které má stát paragrafová poroba novely.

Potřebuje české školství pedagogy z UJAK?

10. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Akademické znalosti a praktické dovednosti aneb jak se mění role školy. Inkluze není neštěstí ani pro "normální", ani handicapované, ukazují příběhy integrovaných dětí. Kulatý stůl a seminář zahájí veřejnou diskusi o povinném předškolním vzdělávání. Zákon o pedagogických pracovnících limituje rozvoj učitelů a nahrává pochybnému podnikání se vzděláním. Novela školského zákona jde do třetího čtení, spory o kodifikaci mentálního postižení v zákoně pokračují. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Šance vyrůst z mediálního kompostu

11. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Záměr vytvořit právní rámec pro vznik a existenci komunitních médií, jehož tvorba je v běhu v souvislosti s novelou zákona o televizním a rozhlasovém vysílání, je sám o sobě dobrý. Česká mediální scéna už léta degeneruje a prozatím všechny faktory, které v této oblasti působí, tento degenerativní proces podporují: nerentabilní komerční sféra a její pokročilá bulvarizace a oligarchizace, neschopnost emancipovat a pozdvihnout veřejnoprávní média na úroveň, kterou předpokládají jejich ustavující právní dokumenty a etické kodexy a jejich faktická podřízenost zájmům managementu či vlivových skupin v pozadí. A bulvarizace, v tragikomické snaze "dohnat a předehnat" sféru komerční.

Fakta agrese – aneb pár ukrajinských námětů

11. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 16 minut

Problém má jméno: „ukrajinský“. Zatím se řeší už skoro rok zbraněmi; a tedy „vojensky“. I když na jedné z těch dvou stran jsou prý jen „povstalci“ (proti Kyjevu). Zbraně (na obou stranách!) ovšem teď nezajistí automaticky konec bojů, ale zatím žádné jednání nevedlo k již žádoucímu mírovému řešení. Moc se zatím nemluví o tom, že máme před sebou „lokální válku“. (Jako kdyby to již několik měsíců válka nebyla! Dokonce s angažovanými zahraničními silami a prostředky.) Nejedna válka „lokální“ snadno přerostla ve velký konflikt.

IAE: Pádem cen ropy nejvíce utrpí Rusko

11. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Rusko ze všech producentských zemí nejvíce ztratí probíhajícím pádem cen ropy, zatímco kartel OPEC získává nazpět větší podíl na světovém trhu se surovinou. Konstatovala to Mezinárodní energetická agentura IEA.

Nemůžeme dovolit, aby se naposledy smál Putin

10. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

O ruském ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi řekněme tolik: Jeho sobotní poznámky o roli jeho země na Ukrajině byly tak absurdní, že sjednotily Evropu. Nyní stojíme před výzvou proměnit smích a výsměch v cosi konstruktivnějšího.

Vedly by dodávky zbraní Ukrajině k "válce mezi USA a Ruskem by proxy"?

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Je téměř jisté, že Putin nakonec v konfliktu, který podle Merkelové "nemá vojenské řešení", právě tohoto vojenského řešení dosáhne. Pokud se Porošenko nevzdá, dojde k dalším porážkám ukrajinské armády a ztrátám území. Porošenko buď půjde Putinovi na ruku a kapituluje, a/nebo nakonec padne a ve zbytku země se dostanou k moci radikálové. Ti opustí prozápadní orientaci a budou se orientovat na vedení války proti Rusku cestou maximální mobilizace národních zdrojů. Kromě toho si začnou ve světě hledat prakticky jakéhokoliv spojence. Nabízí se například myšlenka, že by je mohly podpořit monarchie Perského zálivu, které velmi silně oponují ruskému vlivu na Blízkém Východě. Výsledkem by byla Ukrajina už dávno ne "prozápadní", kde válka pokračuje a která se stává silným zdrojem regionální nestability.

Než se pustím do otázky v titulku, budiž nejprve jasno v jedné věci: Ze všeho nejpravděpodobněji se teď Barack Obama schová za sukně Angely Merkelové a žádné zbraně na Ukrajinu nedodá. Tudíž jde nejspíše o diskusi čistě teoretickou.

Proč Rusko není viníkem konfliktu na Ukrajině

10. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

Mám už dost omílání údajné agresivity Ruska, údajných mocenských choutek prezidenta Putina, údajné slabosti prezidenta Obamy a údajné „hrozby“ ze strany Ruska v konfliktu na Ukrajině. Toto stále dokola slyším z médií, od některých západních komentátorů, na těchto stránkách z článků pana Dolejšího. Jakýkoli text má dvojí možné vyústění: buď popisuje pravdu a vede k porozumění a hledání řešení, nebo šíří neodůvodněné obavy a strach, a vede zase jen ke strachu, píše Pavel Zmelík.

Ukrajina: Demence, nebo pokrytectví evropských politiků?

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V pondělí 9. února večer ofenzíva (pro)ruských jednotek vedla k obsazení sídla Lohvynove v ukrajinském Donbasu. Tím došlo k uzavření tzv. Debalcevské kapsy, v níž je nyní obklíčeno 4 - 5 000 ukrajinských vojáků. Až ve středu představitelé Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny začnou jednat o "míru", jedna ze stran bude držet druhé nůž pod krkem a dvě další budou nehledě na krasořečnění nečinně přihlížet. Protože bylo stanoveno jako článek nejnovější politické věrouky, že konflikt na Ukrajině "nemá vojenské řešení" a "mohl by nebezpečně eskalovat".

Na Merkelovou se útočí ze všech stran

10. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

Angela Merkelová tento týden vystupuje ve funkci prostředníka mezi dvěma rozzuřenými supervelmocemi a snaží se udržet mír na evropském kontinentu, zděšeném, že konflikt na Ukrajině by mohl eskalovat v totální válku mezi Západem a Ruskem, píše v deníku Guardian Simon Tisdall.

Východ Ukrajiny je už ztracen, ale Západ si musí vypracovat strategii vůči Rusku

10. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Debata o tom, zda vyzbrojit či nevyzbrojit Ukrajinu, je irelevantní. Je to diskuse o krátkotobé taktice, nikoliv o dlouhodobé strategii, a ignoruje skutečnou podstatu toho, o co jde Vladimíru Putinovi, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post.

Až do loňského roku neměla východní Ukrajina žádnou historii etnického konfliktu. Dobře vyzbrojení "separatisté" se na scéně objevili teprve, když je tam Vladimír Putin vyslal. "Občanská válka", která následovala, je umělý konflikt, řízený ruskou bezpečnostní službou a prohlubovaný sofistikovanou celoevropskou dezinformační kampaní. Tato "občanská válka" potrvá tak dlouho, jak Rusové budou chtít, aby trvala.

Ukrajinský protiútok může mít význam pouze tehdy, přispěje-li k vyproštění Debalceva

10. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Probíhající ukrajinský protiútok ZDE vedený silami do velikosti pluku se nemůže srovnávat s rozsáhlou obkličovací operací "separatistů", která včera zaklapla past za jednotkami v síle přibližně dvou brigád ukrajinských vojáků v debalcevském výběžku. Protiútok by mohl mít větší význam pouze tehdy, pokud přinutí protivníka stáhnout jednotky z oblasti Debalceve a díky tomu se podaří obnovit zásobování obklíčených sil.

Vystoupení ruského ministra zahraničních věcí S. V. Lavrova a odpovědi na otázky v průběhu diskuse na 51. Mnichovské konferenci o otázkách bezpečnostní politiky, Mnichov, 7. února 2015

9. 2. 2015

čas čtení 37 minut

KD│ Sobotní vystoupení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na mnichovské bezpečnostní konferenci vyvolalo na Západě velkou kontroverzi. Kromě jiného z něj jednoznačně vyplývá, že Rusku "nejde o Ukrajinu" v tom smyslu, že by současnou ukrajinskou krizi vnímalo jako samostatnou kauzu, ale jeho cíle jsou podstatně širší. Přitom prakticky ze všech problémů současného světa soustavně obviňuje Západ, respektive USA. - Přinášíme překlad Lavrovova projevu v plném znění podle textu zveřejněného na webu ruského ministerstva zahraničí. V klíčových bodech - zdaleka ne všude - pokud Lavrov uvádí informace, jež se prokazateně nezakládají na pravdě, doplnila redakce k textu vysvětlující poznámky.

Vážené dámy a vážení pánové,

pan Wolfgang Ischinger zahrnul do programu jednání téma "kolapsu světového rozvoje". Nelze nesouhlasit s tím, že události se vyvíjejí směrem ke zdaleka ne optimistickému scénáři. Ale není možné přijmout argumenty některých našich kolegů o tom, že došlo k náhlému, rychlému narušení existujícího světového pořádku.

Ozve se právník, který by mohl pomoci?

9. 2. 2015

čas čtení 20 minut

Po konzultaci s paní Švihlíkovou si dovoluji požádat Vás o pomoc, píše Jiří Buřt.. Přílohou zasílám neuvěřitelný příběh ze současnosti s žádostí o pomoc.

Jako přímý svědek kauzy mohu potvrdit, že realita je ještě horší než je možno vyjádřit popisem.

Budete velmi laskav jestli budete moci jakoukoli formou pomoci.

Pozn. red. Podle našeho názoru je jedinou možností po vyčerpání všech právních prostředků v ČR žalovat v této věci Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva. Vyskytne se právník, který by v této věci byl ochoten pomoci?

Právo na zbraně

9. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Suverénní, mezinárodně uznávaný stát má povinnost přijmout opatření proti pachatelům násilí. Kdo toto právo popírá, podporuje beztrestnost, napsal Dominic Johnson pro Taz.de.

Blahopřání naší vládě

9. 2. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Musíme se radovat, že jsme si zvolili takové zástupce, kteří nám tak obratně šetří výdaje. Nedávno nám ušetřili spoustu peněz při církevních restitucích. Teď zase zdaleka nedají soudcům a ostatním v této branži zainteresovaným co jim náleží. Šikovně snad dokonce usmlouvali, že tato skupina obyvatel už nebude chtít víc. Alespoň zatím.

Jakpak to asi vypadá s úmrtím na rakovinu způsobenou asbestem v České republice dnes?

9. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Před dvaceti lety, v červnu 1995, odvysílala televize Nova tuto mou reportáž o lidech, umírajících na rakovinu způsobenou asbestem, který byl v ČR volně k dispozici. Dodnes jsou střechy četných nemovitostí v ČR pokryty eternitem a občané nevědí, že řezat ho je životně nebezpečné. Jakpak vypadá situace s úmrtími na mesothelioma, rakovinu způsobovanou asbestem, v ČR dnes? Tato rakovina postihuje lidi většinou až v důchodovém věku, takže se často zřejmě ani nezjistí, že na ni lidé umřeli...

Mimochodem, tato nahrávka ještě nebyla před vysíláním opatřena podtitulky, ale pán, který na všechno odpovídá mantrou o svobodné volnotržní společnosti (před dvaceti lety těm kecům lidé často ještě věřili) a pak bezmocně pokrčí rameny, byl tehdejší hlavní hygienik České republiky....



PUTIN VÍTĚZÍ

Obama podpořil Merkelovou. Na Ukrajinu nepošle zbraně

9. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Během tiskové konference s Angelou Merkelovou o tom, jak reagovat na ruskou agresi, se Barack Obama vyhnul tématu posílání zbraní na Ukrajinu.

Americký prezident podpořil německé diplomatické úsilí, jehož cílem má být přesvědčit Rusko, aby ukončilo svou agresi na Ukrajině. Naznačil, že vojenské alternativy, o nichž uvažuje Bílý dům, zůstávají jen symbolické a jsou problematické.

Obama ignoroval požadavky některých lidí ve Washingtonu, aby začal Ukrajinu vyzbrojovat, a k věci se vyjádřil jen mlhavě. Namísto toho zdůraznil jednotu Evropy a Spojených států.

OBSE: Vyzbrojení Ukrajiny by zřejmě vedlo k eskalaci konfliktu

9. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Šéf Organizace pro Evropskou bezpečnost a spolupráci varuje, že dodávky zbraní Kyjevu mohou přimět Rusko k otevřenému vojenskému zásahu na Ukrajině

Šéf mezinárodní organizace, která monitoruje konflikt na Ukrajině, uvedl, že promoskevští separatisté neustále dostávají další a další zbraně z Moskvy, avšak varoval, že pokud totéž začnou dělat západní země pro Ukrajinu, riskuje to rozšíření války.

Švýcarská pobočka banky HSBC pomáhala bohatým zákazníkům vyhýbat se placení daní

9. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Švýcarská pobočka banky HSBC poskytovala bohatým zákazníkům pomoc v tom, jak se vyhýbat placení daní a jak skrývat majetek v hodnotě mnoha milionů dolarů. Banka těmto zákazníkům vydávala množství nevystopovatelných peněz v hotovosti a radila jim, jak se vyhýbat kontrole daňových úřadů. Vyplývá to z velkého množství prozrazených tajných dokumentů této banky.

O frustraci a o Peroutkovi

9. 2. 2015 / Petr Tychtl

čas čtení 3 minuty

Ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi citoval český prezident Miloš Zeman Ferdinanda Peroutku. Citoval podle všeho nepřesně, aby došel k závěru, že Peroutka byl - podobně jako jiní intelektuálové - fascinován "naprosto zrůdným učením".

Můžeme se jen domnívat, že tím "zrůdným učením" má být nacistická rasová teorie, i když to přesně v projevu zmíněno není.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
35470