Bez učitelů, kteří chtějí, nemůže proběhnout žádá změna

Kritika inkluze je iracionální

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

Fakt, že je ČR rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva, a aktuálně podle závěrů Amnesty International, mezinárodního watchdoga v oblasti lidských práv, považována za zemi, jejíž vzdělávací systém porušuje ústavní práva, vzbuzuje velmi emotivní reakce. Často je zastávají lidé, kteří mají svou dlouhodobou zkušenost, nejčastěji z vlastní práce ve školách a svůj pohled tedy považují za expertní, což je z části pravda. Jejich pohled je skutečně expertní, což ale neznamená, že objektivní. Je to vnímání skutečnosti, kterému Peter M. Senge, vědec zabývající se systémy organizací na MIT, říká "nepřítel je mimo nás". Tento pohled, více či méně vědomě, ignoruje fakt, že to, co se nám někdy jeví jako negativní vnější příčina, je důsledkem naší vlastní činnosti. Je to tentýž pohled na věc, říká britský genetik Alan Rutherford, v němž skutečnost je taková, jaká se nám na základě našeho přesvědčení jeví a následně proto vybíráme z mnoha argumentů ty, které naše přesvědčení potvrzují. Iracionální odpor k tomu, aby bylo dětem s potenciálem vzdělávání v běžných, nikoliv praktických školách, toto umožněno, je postaven právě na takových tvrzeních.Vedle toho pomíjí dostupná fakta a data o tom, že je možné a dokonce významně ekonomicky a především sociálně výhodné tuto praxi změnit.

Ti Finové jsou ale pitomci! To prostě český člověk nepobere...

Progresivní výše pokut? Pro NY Times téma k zamyšlení, pro česká média bulvární senzace

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Deník NY Times upozornil na další z relativně sporadických případů, kdy bohatý člověk ve Finsku dostane za relativně mírné porušení dopravních předpisů velmi vysokou pokutu. Finsko totiž uplatňuje tzv. "denní pokuty", které zohledňují výši příjmů toho, kdo přestupek spáchal. Podobný systém uplatňuje i Švýcarsko a podle deníku NY Times také další skandinávské země. Už v minulosti si tématu všimla i česká média, jejich pojetí je ovšem radikálně odlišné: sdělují hobitům v českém Kraji "podívejte se na ty pitomce, to je k neuvěření"...

Někteří američtí politikové požadují, aby USA šířily protiruskou kontrapropagandu

26. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Rozsáhlé mediální sítě šířící ruskou propagandu možná nepřesvědčily většinu světa, že na Ukrajině vládnou nacisté, že Krym byl anektován v rámci lidového povstání, ani, že je Německo státem, který selhal. Vlna dezinformací z Ruska však přesvědčila některé americké politiky, že ruská propagandistická síť je největším nebezpečím americké bezpečnosti v Evropě od rozpadu Sovětského svazu.

Čelní členové amerického Kongresu naléhají, aby Spojené státy uvedly do provozu vlastní propagandistickou mašinérii, která zůstává od ukončení studené války ve východní Evropě víceméně v nečinnosti. Požadují, aby Hlas Ameriky hrál otevřeněji propagandistickou roli.

Rozhovor Britských listů 2:

Ráj montoven

24. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Má sloužit vzdělávání ekonomice "dnes a tady", nebo budoucnosti?



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2015.

Anglikánský biskup:

Británie má morální povinnost přijmout uprchlíky ze svých válek

26. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

David Walker, anglikánský biskup z Manchesteru, zdůraznil, že je hanebné, když politikové označují imigranty, vyhnané z domovů, za zločince. Británie by měla přijmout "svůj spravedlivý podíl přistěhovalců".

"Tito lidé jsou tlačeni směrem k EU. Byli vyhnáni ze svých domovů válkou, terorismem a pronásledováním menšin. Politická rétorika, která je charakterizuje jako zlovolné zločince je hanebná a nepravdivá."

Stovky lidí zahynuly při zemětřesení v Nepálu

25. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Více než 1000 osob zahynulo při silném zemětřesení v Nepálu a mnoho dalších je zřejmě uvězněno pod troskami. Zemětřesení vyvolalo laviny v Himalájích.

Policie v Nepálu uvedla, že zaznamenala dosud 1130 mrtvých. 34 osob zahynulo v severní Indii a jedna osoba v Bangladéši.

"Říkali jí černá huba"

25. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Příběhy o zaujatosti: Jak ničí diskriminace v českých školách život romských dětí



Romské děti v České republice nedostávají vzdělání, na které mají právo. Jsou šikanovány za to, že jsou jiné, jsou udržovány v izolaci od ostatních dětí a dokonce umisťovány do škol pro děti s "mírnou duševní invaliditou".

Hovořili jsme s dvěma romskými dětmi a s jednou matkou o tom, jak segregace a diskriminace ničí jejich životy, píše na stránkách Amnesty International Catrinel Motoc.

Globální stránky lidskoprávní organizace Amnesty International věnují obrovský prostor diskriminaci romských dětí v České republice, ZDE ZDE

ZDE je na stránkách Amnesty International zpráva o diskriminaci romských dětí v ČR v češtině.

Výroční zpráva Amnesty International 2014/15 pro Českou republiku

25. 4. 2015

čas čtení 5 minut

Hlava státu: Miloš Zeman

Předseda vlády: Bohuslav Sobotka

Romové byli nadále vystaveni rozšířené diskriminaci. Evropská komise iniciovala soudní řízení proti České republice za diskriminaci romských žáků ve vzdělávání. Bylo odhaleno špatné zacházení s lidmi s mentálními postiženími ve státních institucích. Muslimové čelili ve společnosti rostoucímu nepřátelství.

Komisař OSN pro lidská práva kritizoval britský bulvární list za rasismus proti imigrantům

24. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Zeid Ra’ad Al Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, ostře zaútočil na britský bulvární deník The Sun, který vydal komentář Katie Hopkinsové, která označila uprchlíky, snažící se dostat přes Středozemní moře do Evropy, za "šváby". Zeid Ra’ad Al Hussein poukazuje na to, že její komentář připomíná antisemitskou nacistickou propagandu a také zdůrazňuje, že slovo "šváb" využívala mediální propaganda ve Rwandě, povzbuzující obyvatelstvo, aby spáchalo genocidu na členech kmene Tutsiů. Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval britskou vládu, média a regulační orány, aby respektovaly mezinárodní i lokální zákony proti vyvolávání rasové nenávisti.

"Nacistická média označovala ldi, které chtěli jejich pánové eliminovat, za krysy a šváby," konstatoval Zeid.

Je západní civilizace skutečně tak děsivě bezcitná vůči lidské bezmoci a neštěstí?

24. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nemohu si pomoct, ale skutečně mě děsí řada odmítavých postojů nejen některých osob, jež se jinak považují za “levicově orientované”, a to vůči hororům migrace z afrického pekla, které západní civilizace pomáhala vytvářet, počínaje umělým vytyčováním hranic tamních držav evropských koloniálních mocností, aby tak vyvolala spoustu lokálních konfliktů, přes destabilizaci hlavního shromaždiště zubožených lidských stínů v Libyi, až po vydržování lokálních diktátorů a ekonomickou pauperizaci v režii globálního kapitalismu.

Jak kádrovat uprchlíky

24. 4. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 7 minut

Nejistoty, váhání, pochybnosti (a protože jsme v Česku: odpor) – to všecko můžeme pozorovat kolem otázky, zda země, kterou považujeme za svou, má - vůbec – přijmout nějaké uprchlíky. (Naštěstí nikdo menší než ministerský předseda občany ujišťuje, že po velkorysém gestu s přijetím 15 (patnácti) rodin žádná další hrozba podobného rozsahu v nejbližší budoucnosti nepřipadá v úvahu.) Vláda, ve které jsou zastoupeni jak věřící křesťané tak- byť to nahlas říci nechtějí - extrémně umírnění socialisté, musí překonat mnoho potíží. Největší překážkou je odpor veřejnosti, poněvadž vláda nenašla PR agenturu, jež by publiku vysvětlila, proč uprchlíky vůbec přijmout. (Třetímu koaličnímu partnerovi nedovedou ostatní říct, s jakými náklady nutno na uprchlíky počítat.)

Ukrajina: Válka je zpět

24. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Situace na východní Ukrajině se posunula za pomyslnou hranici 60 "separatistických" útoků denně. To jinými slovy znamená návrat na stejnou úroveň násilí, jaká panovala před druhou Minskou dohodou ZDE. Jen ve středu večer v posledních šesti hodinách bylo příměří narušeno třicetkrát, v samotné obci Šyrokyne východně od Mariupolu během středy sedmkrát ZDE.

Studie: Pití kávy "má protirakovinové účinky"

24. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Epidemiologické studie ukazují, že výživové faktory jako například pití kávy mohou ovlivňovat rakovinu a modulovat stav hormonálního receptoru. Studie univerzity ve švédském Lundu ukázala, že pacientky po prodělané rakovině prsu měly lepší prognózu, pokud pily 2-5 šálků kávy denně. Studie také prokázala preventivní účinky kávy.

"Islámský stát" zakázal mobilní telefony

24. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Džihádisté z "islámského státu" v Sýrii a Iráku údajně usekli ruce třem ženám a zbičovali pět mužů v Mosulu kvůli zákazu používat mobilní telefony. Varovali, že každý, kdo bude přistižen, jak používá mobilní telefon, bude podroben veřejnému bičování nebo horšímu trestu.

USA se snaží zabránit řecko-ruské dohodě o plynovodu

24. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

USA se usilovně snaží zabránit řecko-ruské dohodě o plynovodu, protože se obávají katastrofálních důsledků pro strategickou rovnováhu ve Východním Středomoří, když řecká radikálně levicová vláda směřuje do ruské sféry vlivu.

Jaký postoj by současný Peroutka zaujal k Putinovi?

Dynamický život 2015

23. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Rusko oslavilo šedesáté druhé narozeniny svého prezidenta Vladimira Putina způsobem, který odpovídá všem oněm pronikavým úspěchům, jež tento muž za patnáct let své vlády svému národu přinesl. Jak dnes věci stojí, nemají Rusové nikoho, koho by ve svém panteonu národních hrdinů postavili výše.

900 osob, které se utopily ve Středozemním moři, usmrtila strategie britské vlády

23. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Smrt 900 uprchlíků ve Středozemním moři nebyla "tragedií", píše v deníku Daily Telegraph Dan Hodges. Slovo "tragedie" naznačuje náhodnou událost. Smrt těchto 900 uprchlíků nebyla náhodná. Zabilo je přímé a úmyslné politické rozhodnutí. Politické rozhodnutí Evropské unie. A politické rozhodnutí britské vlády.

Loni v říjnu jsem psal o tom, jak britští ministři přijali novou strategii ohledně toho, co dělat s množstvím dětí, žen a mužů, kteří prchají z pekla Sýrie a Libye. Cílem této strategie bylo je utopit.

V britské Horní sněmovně oznámila náměstkyně britského ministra zahraničí Lady Anelay: "Nepodporujeme plánované operace na vyhledávání a záchranu uprchlíků ve Středozemním moři."

Jak Češi reagují na cizince

21. 4. 2015 / Amy Mackinnon

čas čtení 6 minut

Studovat češtinu je pro mě radost z mnoha důvodů a jedním z nich, který bezpochyby ulehčuje mé učení, je neobyčejná trpělivost a laskavost Čechů, s nimiž se každodenně setkávám. Od pokladních až po číšníky, přes dobré přátelé i náhodná setkání, všichni Češi, s nimiž jsem se kdy setkala, jsou neuvěřitelně trpěliví a reagují laskavě na mé ubohé experimenty s jejich jazykem.

Jsem schopna vyprodukovat jednu nebo dvě věty přesvědčivou češtinou, a pak mě prozradí můj přízvuk, nebo gramatická chyba. Jasně vidím, jak to lidem pracuje v hlavě: "Ona není Češka ... ale mluví se mnou česky?!" V této chvíli se většina lidí laskavě usměje a mluví pomaleji. Jsem za to nesmírně vděčná, neboť to zrychlilo mé učení českého jazyka a způsobilo, že je ten proces učení velmi příjemný. Dalo mi to odvahu víc mluvit a tak to urychluje mé učení.

An English version of this article is in CLICK HERE

Hysterie okolo údajné politizace ČT brání demokratické diskusi

23. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Poté, co prezident Zeman, senátor Veleba a klika poslanců ANO začala zpochybňovat práci ČT a začala ji vztahovat k financování této sedmimiliardové organizace, se českými médii prohnala vlna více či méně nekritických reakcí, které mají jedno společné: opět se někdo snaží politizovat veřejnoprávní média, jde o snahu omezit svobodu slova a to přece nepřipustíme. V domnělé snaze o ochranu demokracie však zároveň znemožňují demokratickou diskusi o tom, zda skutečně veřejnoprávní média slouží svému účelu, zda jejich současné směřování pomáhá rozvoji společnosti a zda skutečně není možné nemalé prostředky na jejich provoz investovat efektivněji.

Obama lituje, že americké bezpilotní letadlo usmrtilo dva západní rukojmí

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Americká protiteroristická operace letos v lednu usmrtila dva západní rukojmí - amerického podnikatele Warrena Weinsteina a italského občana Giovanniho Lo Porto. Barack Obama vyjádřil svou "hlubokou lítost" nad úderem bezpilotního letadla, který usmrtil dva nevinné rukojmí, Američana a Itala, zadržované al Kajdou. Pochválil ale zároveň to, co označil za "mimořádné transparentní reakci" své vlády na tuto tragédii.

Evropská lidová strana v EP: "EU by měla deklarovat, že je připravena jít do války"

Polsko "může posílit ukrajinskou obranu", pokud krize eskaluje

23. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna dnes prohlásil, že Polsko spolu s dalšími zeměmi může podpořit ukrajinské obranné kapacity, pokud konflikt na východní Ukrajině znova eskaluje.

Když popularitu zaměňujete s mocí a vlivem, skončíte jako tajtrlík

23. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ruský prezident Vladimir Putin byl letos čtenáři amerického časopisu Time vyhodnocen jako nejvlivnější osoba současného světa ZDE. V první pětce se umístil jako jediný ze světových politiků.

V žebříčcích nejmocnějších lidí světa sestavovaných Forbesem Putin v posledních letech pravidelně poráží Baracka Obamu ZDE.

V žebříčcích obliby si ovšem Putin ani další ruští politici až tak dobře nevedou. Barack Obama je bezkonkurenčně nejoblíbenějším politikem na Twitteru ZDE, kde se v top ten neumístil ani jediný ruský politik.

Každý šestý člověk nad 80 let trpí poruchami kognitivních funkcí

Jak se bránit demenci

23. 4. 2015

čas čtení 5 minut

Kde o jednu z chorob, která může postihnout kohokoliv a neexistuje doposud účinná léčba. Deník Guardian provedl výběr z aktuálních výzkumů, které ukazují, že změna životního stylu může ovlivnit mnoho.

Šéf pohraničníků EU tvrdí, že zachraňovat životy ve Středozemí nemůže být prioritou pro hlídky EU

23. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Fabrice Leggeri, ředitel pohraničního úřadu Evropské unie uvedl, že zachraňovat životy imigrantů ve Středozemním moři nemůže být prioritou pro námořní hlídky, které řídí, navzdory požadavkům, že by Evropská unie měla reagovat lidštěji poté, co o víkendu ve Středozemním moři zahynulo asi 800 osob.

V předvečer evropského summitu k imigrační krizi odmítl Leggeri požadavek, že by pohraniční hlídky Triton měly aktivně vyhledávat uprchlíky na lodích a zachraňovat je.

Kvůli problémům s letouny F-35 zvažuje U.S. Navy nákup desítek starších F-18

23. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Americké vojenské námořnictvo zvažuje, že prodlouží objednávky letounů F/A-18 Super Hornet za rok 2017. Důvodem jsou průtahy s vývojem stroje F-35C, který by měl nahradit starší verze letounu Hornet. F/A-18 vznikl v dnes již neexistujících společnostech Northrop a McDonnell Douglas v 70. letech zvětšením prototypu YF-17 a oficiálně byl zaveden do výzbroje v roce 1983.

Sobotkův dobře (ne)fungující stát

23. 4. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

„Prosadíme dobře fungující stát.“ Tak zněl slogan sociální demokracie před parlamentními volbami v roce 2013. O rok později - před volbami komunálními a senátními - byl nahrazen sloganem novým: „Měníme zemi k lepšímu.“ Ale je to pravda? Prosazuje Bohuslav Sobotka dobře fungující stát? Mění zemi k lepšímu?

Ruští vedoucí politikové měli v roce 2014 mezi lidmi na světě nejhorší pověst, američtí nejlepší

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Už osmý rok je Rusko globálně hodnoceno jako země s nejhorší pověstí, zatímco nejlepší pověst mají američtí politikové. Za posledních šest let byly Spojené státy hodnoceny nejpozitivněji, kdežto Rusko nejhůře. V zemích spojovaných se Západem, zejména v členských zemích NATO, se hodnocení Ruska výrazně zhoršilo. Přitom Rusové a obyvatelé mnoha bývalých republik Sovětského svazu - zejména Kazachstánu, Běloruska, Kyrgyzstánu a Tadžikistánu - zastávají daleko zápornější postoje vůči vedoucím politikům z USA, EU a z Německa.

Dobré myšlenky se rodí v konfliktu

Jak myslet bez šablon

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Když dojde na kritické, inovativní a rozvratné myšlení, zkušenost - komodita ve většině hierarchií velmi ceněná - je ve skutečnosti naší Achillovou patou, překáží. Problém se zkušeností v rychle se měnících dynamických prostředích plných složitosti a příležitostí spočívá v tom, že si myslí, že má přehled. Přitom je ve skutečnosti snadno oklamána zdánlivou obeznámeností, když vidí navyklé vzorce tam, kde ve skutečnosti žádné neexistují.

Tisková zpráva

V rámci Ekologických dnů zavítá do Olomouce vzácný host: Krajina

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Krajiny naše i za sedmero horami a řekami, skutečné i myšlené, výrokové, komponované, romantické, filmové, děsivé, krajiny na mnoho způsobů vnímané, krajiny uchvacující svou prožitkovou silou. „Dvacátý pátý ročník besed festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO) nabídne zajímavý program všem zvídavým lidem, kteří rádi cestují a poznávají přírodu, umožní jim setkání s krajinou ve všech jejích podobách a často v nečekaných souvislostech.“ řekl ředitel Sluňákova, Michal Bartoš.

Vietnam po čtyřiceti letech:

Jak se komunistické vítězství proměnilo v kapitalistickou korupci

22. 4. 2015

čas čtení 9 minut

V únoru 1968 vyvraždili a vypálili jihokorejští vojáci vesnici Ha My. Usmrcených 135 obyvatel nahrnuli buldozery do hromadných hrobů.Na místě dnes stojí památník, na němž je báseň, hovoříci o korejském masakru. Nedávno monument navštívili korejští diplomaté a stěžovali si, že báseň je vůči Jižní Koreji nepřátelská. Vietnamská vláda nařídila, aby byla vytesaná slova básně zakryta zástěnou s lotusovými květy.

Vietnamci, kteří ve válce zvítězili, umožnili straně, která prohrála, aby její význam definovala. Proč? Jižní Korea je dnes největším investorem ve Vietnamu a nabídla, že zaplatí místní nemocnici, pokud Vietnamci báseň skryjí. A tak vietnamská vláda souhlasila, nemohla si dovolit nesouhlasit. A to je, v kostce, co se děje s Vietnamem od té doby, co tam před čtyřiceti lety, 30. dubna 1975, skončila válka.

Proč Obamovy USA prohrávají a ztrácejí vliv ve světě

22. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Právní názory Baracka Obamy na problematiku arménské genocidy se prokazatelně formovaly nejpozději v roce 2006 v korespondenci s Condoleezou Riceovou. V roce 2008 pak byly prezentovány v rámci první volební kampaně. V obou případech Obama přesvědčivě argumentoval ve prospěch označení tureckého vyvražďování Arménů v roce 1915 za genocidu.

Letos, v době stého výročí arménské genocidy, americký prezident své někdejší názory zcela popírá ZDE.

Saúdská Arábie v Jemenu utrpěla vítězství. Co dál?

22. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ještě včera vpodvečer to vypadalo na jasnou eskalaci jemenské války. Přišla zpráva, že saúdský král Salman nařídil zapojit jemu osobně podřízenou elitní Národní gardu ZDE. Jenže pár hodin na to bylo oznámeno ukončení intervenční operace a zahájení jiné, která již s aktivitami vojenského charakteru na jemenském území nepočítá ZDE. Co si z takových signálů vybrat?

Odborník z OSN:

Bohaté země musejí přijmout milion uprchlíků, aby přestalo umírání ve Středozemí

22. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mimořádný komisař OSN pro uprchlíky argumentuje, že nečinnost ve věci uprchlíků vyvolává trh pro pašeráky s lidmi. Svět musí v následujících pěti letech přijmout milion syrských uprchlíků

Bohaté země musejí schválit komplexní plán na přijetí během nadcházejících pěti let milionu uprchlíků ze Sýrie, konstatoval François Crépeau, speciální komisař OSN pro lidská práva. Nečinnost Evropy vyvolává trh pro pašeráky s lidmi. Plán pro přijímání uprchlíků by měl být rozšířen na sedm let a včleněny by měly být i další národnosti, včetně Eritrejců, kteří prchají před válkou.

Velká Británie dosud přijala 143 uprchlíků ze Sýrie. Spojené státy přijaly obdobný počet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Arménská genocida vs. Jan Zahradil

22. 4. 2015 / Marek Jandák

čas čtení 20 minut

Letos uplyne 100 let systematického vyvraždění většiny arménské populace v Osmanské říši, které zorganizovala během první světové války mladoturecká diktatura. Tyto události si Arméni a nejen oni tradičně připomínají 24. dubna. Podrobněji jsem se historií těchto událostí zabýval ve svých dvou dřívějších článcích na BL, především v onom k příležitosti 98. výročí: ZDE

Bude Miloš Zeman ve Vatikánu jednat i o konkordátu?

22. 4. 2015 / Aleš Franc

čas čtení 13 minut

V loňském roce se v médiích objevila zpráva o tom, že měl Lubomír Zaorálek ve Vatikánu jednat o konkordátu a že do Vatikánu byla již vyslána delegace ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny ČR složená ze zástupců hnutí ANO, ČSSD a některých proponentů konkordátu jako jsou Stanislav Polčák z TOP09 a Marek Benda z ODS.

Filosofický koncept Ústavy Země

22. 4. 2015 / Josef Šmajs

čas čtení 59 minut

Novověké ústavy národních států byly přijímány jako nejvyšší právní dokumenty, které vyjadřovaly vůli lidu v obecných filosofických formulacích. Deklarovaly odhodlání budovat, chránit a rozvíjet příslušnou zemi jako vlast rovnoprávných a svobodných občanů.

Den Země

22. 4. 2015 / Josef Šmajs

čas čtení 2 minuty

První Den Země byl slaven 22. 4. 1970 v San Francisku. Senátor Gaylord Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayese organizací série protestních setkání s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. To mimo jiné vedlo k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákonů o čistotě ovzduší, o čistotě vody a o ohrožených druzích.

Filozof Šmajs vydal Ústavu Země. Přiznává planetě práva, která nám umožní ji chránit

22. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Původní filozofický koncept nazvaný Ústava Země vydává u příležitosti letošního mezinárodního Dne Země, který připadá na 22. dubna, filozof Josef Šmajs z Masarykovy univerzity. Ukazuje v něm, že by planetě Zemi měla být přiznána subjektivita a tedy i podobná práva jako lidem. Jedině tímto obratem lze podle něj zabránit zániku lidské civilizace.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
55744