Saúdská Arábie v Jemenu utrpěla vítězství. Co dál?

22. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ještě včera vpodvečer to vypadalo na jasnou eskalaci jemenské války. Přišla zpráva, že saúdský král Salman nařídil zapojit jemu osobně podřízenou elitní Národní gardu ZDE. Jenže pár hodin na to bylo oznámeno ukončení intervenční operace a zahájení jiné, která již s aktivitami vojenského charakteru na jemenském území nepočítá ZDE. Co si z takových signálů vybrat?

Samozřejmě, že eskalace konfliktu nadále není vyloučena. Saúdy, stejně jako Íránce, s jejich tradicí diplomatického klamání by mohl brát za slovo snad jedině blázen, nebo americký prezident. Ale přesto existuje jedno velmi pravděpodobné vysvětlení obou včera oznámených zpráv.

Primární odpovědností za intervenci v Jemenu, která se kvůli neochotě Pákistánců a Egypťanů dodat vojáky pro pozemní operaci fakticky rozpadla, byl pověřen ministr obrany, saúdský korunní princ Muhammad bin Salman as-Saúd. Neúspěch velkorysé akce, jíž byl pověřen, by nyní mohl kromě jiného v rámci klanových sporů ohrozit princův nárok na následnictví po otci. V tomto kontextu by zapojení Národní gardy bylo třeba chápat nikoliv primárně jako eskalaci konfliktu, ale jako politické gesto. Král Salman převzal za vojenské angažmá v Jemenu osobní odpovědnost tím, že do něj vložil jemu samotnému podřízenou Národní gardu. Protože souběžně došlo k předefinování cílů intervence a k formálnímu ukončení operace, v jejímž čele stál Muhammad (byla prohlášena za úspěšnou), zdá se, že je korunní princ nyní z nejhoršího venku.

Mnohem hůře to vypadá s prognózováním možného dalšího vývoje konfliktu. I když mnohé nasvědčuje tomu, že došlo k určité zákulisní dohodě mezi sponzory znesvářených jemenských frakcí, také to může být ve skutečnosti jen epizoda v rámci dalšího zhoršování. V Jemenu je v pohybu příliš mnoho rozzuřených kmenových milic, kolem Jemenu pluje příliš mnoho válečných lodí - a přinejmenším se může leccos pokazit, pokud by se krize nešťastnou náhodou dále vymykala kontrole.

Každopádně v tuto chvíli se situace jeví tak, že Saúdové nakonec v Jemenu přece jen uplatili někoho, kdo by byl ochoten hájit v zemi jejich zájmy - nikoliv ovšem dodávat Saúdům kanónenfutr. Samotné zbylé provládní jednotky kolem Adenu by pro tento účel nemohly postačovat.

Co přesně se v Jemenu odehraje po nahrazení operace "Rozhodující bouře" operací "Obnovená naděje", o tom je ještě příliš brzy spekulovat.

0
Vytisknout
9271

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2015